Στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για διερεύνηση του ενδεχομένου κατάχρησης εξουσίας, παραπέμπει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ ο Γενικός Ελεγκτής, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει σε έκθεσή του, πως «αναβαθμίσεις θέσεων και αυξήσεις στη μισθοδοσία του προσωπικού, την περίοδο 2021-2026, αναμένεται να εκτοξεύσουν το κόστος μισθοδοσίας του Ιδρύματος κατά 33%.

Στην έκθεση αναφέρεται, πως «δεν φτάνει που σε έναν ημικρατικό οργανισμό με τόσο υψηλό κόστος μισθοδοσίας, αντί να ληφθούν μέτρα για περιορισμό του κόστους, έγιναν συμφωνίες βάσει των αιτημάτων των συντεχνιών για ευρείας κλίμακας μισθολογικές αναβαθμίσεις, το ΔΣ παράνομα και ενδεχομένως ενεργώντας καθ’ υπέρβαση και/ή κατάχρηση εξουσίας» προχώρησε στις εξής ενέργειες:

Αναβάθμισε υπαλλήλους σε θέσεις της επιστημονικής βαθμίδας χωρίς να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου ή δίχως το πτυχίο τους να είναι αναγνωρισμένο από το ΚΥΣΑΤΣ, ή χωρίς τούτο να προβλέπεται στον Προϋπολογισμό, ή τους αναβάθμισε σε θέσεις που είχαν καταργηθεί στον Προϋπολογισμό».

Επίσης «το Ίδρυμα προέβη σε προσλήψεις εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου (τη στιγμή που έχει υπεράριθμο προσωπικό) έναντι κενών θέσεων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου. Οι ενέργειες του Ιδρύματος, το οποίο στηρίζεται στην κρατική χορηγία, αναμένεται να εκτοξεύσουν περαιτέρω το μισθολογικό κόστος και κατ’ επέκταση τις τσέπες του φορολογούμενου πολίτη», προστίθεται στην έκθεση.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε παράνομες αναβαθμίσεις (κάποιες χωρίς πτυχίο), χωρίς απαραίτητα προσόντα, δίχως να ελεγχθούν κάποια πτυχία ή κάποια είχαν απορριφθεί από το ΚΥΣΑΤΣ κοκ.

Συγκεκριμένα καταγράφονται και τα ακόλουθα:

-Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του ΡΙΚ, κατά παράβαση της Συμφωνίας που είχε γίνει με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (η οποία είχε περιληφθεί στον Προϋπολογισμό του ΡΙΚ για το 2021 αποκτώντας ισχύ νόμου) κατάρτισε προσωρινά Σχέδια Υπηρεσίας ώστε να αναβαθμιστούν παράνομα οι υφιστάμενοι υπάλληλοι (κυρίως Συνεργάτες Αορίστου Χρόνου – ΣΑΧ και σε κάποιες περιπτώσεις μόνιμοι υπάλληλοι) που δεν κατείχαν πτυχίο πανεπιστημίου σχετικό με τα καθήκοντα της θέσης τους ή/και δεν κατείχαν τα απαιτούμενα προσόντα της γλώσσας. Αυτά τα προσωρινά Σχέδια Υπηρεσίας ήταν διαφορετικά από αυτά που είχαν συμφωνηθεί με το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ), χρησιμοποιήθηκαν μόνο για την παράνομη αναβάθμιση και μετά εγκαταλείφθηκαν.

-Με βάση τη Συμφωνία, 16 μόνιμοι υπάλληλοι που δεν κατείχαν τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης με βάση τα νέα Σχέδια Υπηρεσίας, θα παρέμεναν σε ξεχωριστές δομές ανέλιξης με βάση το υφιστάμενο εγκεκριμένο οργανόγραμμα και το δικαίωμά τους για ανέλιξη στην κλίμακα Α8-Α9-Α10(Ι) θα διαφυλασσόταν κατά τη σύνταξη των νέων Σχεδίων Υπηρεσίας με τη συμπερίληψη μεταβατικών διατάξεων. Αντί τούτου, στον Προϋπολογισμό, έγινε αναφορά σε ανέλιξη σε προσωπική βάση στα αμέσως επόμενα ανελικτικά επίπεδα και οι ανελικτικές θέσεις καταργήθηκαν, με τρόπο που παρέπεμπε σε άμεση αναβάθμιση. Πέραν αυτού, οι υπάλληλοι αυτοί αναβαθμίστηκαν χωρίς να ελεγχθεί αν έχουν τα καθορισμένα προσόντα της ελληνικής ή αγγλικής γλώσσας.

-Δύο μόνιμοι υπάλληλοι αναβαθμίστηκαν στην κλίμακα Α8-Α10-Α11 χωρίς να εξακριβωθεί αν είχαν το καθορισμένο προσόν της αγγλικής γλώσσας.

-Το ΔΣ προέβη σε αναβάθμιση Συνεργατών Αορίστου Χρόνου (ΣΑΧ), για τους οποίους υπήρχαν αμφιβολίες αναφορικά με την αναγνώριση των πτυχίων τους.

-Το ΔΣ προέβη σε οριζόντια αναβάθμιση όλων των ΣΑΧ, ανεξαρτήτως του εάν το πτυχίο που κατείχαν ήταν σχετικό με τα απαιτούμενα προσόντα του Σχεδίου Υπηρεσίας της θέσης τους και ανεξαρτήτως του εάν εκτελούσαν τα καθήκοντα της θέσης στην οποία αναβαθμίστηκαν.

-Αναβαθμίστηκαν από τη μισθολογική κλίμακα Α4-Α7(Ν) στην κλίμακα Α8-Α10-Α11, τέσσερεις ΣΑΧ για τους οποίους υπήρχε επιστολή του ΚΥΣΑΤΣ ότι το πτυχίο τους δεν ήταν αναγνωρισμένο.

-Μεταξύ των ΣΑΧ που αναβαθμίστηκαν, περιλαμβάνεται ένα άτομο, στον προσωπικό φάκελο του οποίου δεν υπάρχει πτυχίο.

-Αναβαθμίστηκαν δύο ΣΑΧ, οι οποίοι παρόλο που προσκόμισαν πτυχία φαινομενικά από το ίδιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, τα οποία ενώ εκδόθηκαν με διαφορά δύο ετών, παρουσιάζουν μεταξύ τους διαφορές, που θα έπρεπε να προβληματίσουν και να διερευνηθούν.

-Αναβαθμίστηκαν τρεις γραφείς από τη μισθολογική κλίμακα Α2-Α5-Α7 σε θέσεις Λειτουργών στην κλίμακα Α8-Α10-Α11 ενώ ο Προϋπολογισμός δεν προέβλεπε τέτοια αναβάθμιση γραφέων, ανεξάρτητα από τα προσόντα που κατείχαν.

-Από την υπογραφή της Συμφωνίας στις 27.10.2020 μέχρι τις 31.3.2023, το ΡΙΚ συνέχισε να μετατρέπει υπαλλήλους σε ΣΑΧ. Συγκεκριμένα, μετέτρεψε 21 έκτακτους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, παρά τους περιορισμούς που προνοούνταν τόσο στη Συμφωνία όσο και στους Προϋπολογισμούς του Ιδρύματος.

-Το ΡΙΚ κατά το 2022 μετέτρεψε σε ΣΑΧ τους τρεις παρουσιαστές της νοηματικής, οι οποίοι απασχολούνταν στο Ίδρυμα για χρόνια και δεν μετατρέπονταν σε αορίστου χρόνου, λόγω της ιδιαιτερότητας των καθηκόντων τους (ολιγόλεπτη παρουσίαση κυρίως δελτίων ειδήσεων με κατ’ αποκοπή αμοιβή ανά παρουσίαση). Μία εξ αυτών αναβαθμίστηκε στη θέση Λειτουργού Τηλεοπτικών Προγραμμάτων, Κλ. Α8-Α10-Α11 και, πέραν της παρουσίασης ολιγόλεπτων δελτίων ειδήσεων και άλλων ενημερωτικών εκπομπών, τις υπόλοιπες ώρες, της ανατέθηκαν καθήκοντα τηλεφωνήτριας στη μεσημβρινή ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ.

-Το ΡΙΚ, συνεχίζει να προσλαμβάνει έκτακτους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, χωρίς να ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στον περί Προσλήψεως Έκτακτων Υπαλλήλων στην Υπηρεσία Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου Νόμο του 1985 (Ν.169/1985). Συγκεκριμένα, έγινε πρόσληψη 18 έκτακτων υπαλλήλων (εκτός των ηθοποιών), χωρίς να έχει εξασφαλιστεί εκ των προτέρων η έγκριση των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, όπως προνοείται στη Συμφωνία. Μάλιστα, το ΡΙΚ προβαίνει σε απασχόληση έκτακτων υπαλλήλων ορισμένου χρόνου, ακόμη και σε θέσεις στις οποίες ήδη υπηρετεί υπεράριθμος αριθμός ΣΑΧ, κατά παραβίαση των σχετικών προνοιών των Προϋπολογισμών για τα έτη 2020 -2023.

-Το επόμενο ΔΣ του ΡΙΚ υπό τον Πρόεδρο, που διορίστηκε τον Μάιο 2023 μετά την παραίτηση του πρώην Προέδρου ΔΣ, αποφάσισε σε συνεδρία του όπως ακυρώσει τις αναβαθμίσεις για 19 ΣΑΧ μέχρι να εξασφαλίσουν εξακρίβωση, αναγνώριση και επιβεβαίωση των προσόντων τους, από το ΚΥΣΑΤΣ. Στην ίδια συνεδρία το ΔΣ αποφάσισε όπως μην αναζητηθούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά για την περίοδο αναβάθμισης τους. Για τους υπόλοιπους παρανόμως αναβαθμισθέντες υπαλλήλους δεν έχει ακόμη ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση για άρση των παρανομιών.

Το ίδιο ΔΣ, χαρακτήρισε την απόφαση του προηγούμενου ΔΣ, υπό την προεδρία του Προέδρου του που είχε παραιτηθεί τον Φεβρουάριο του 2023, για τις παράνομες αναβαθμίσεις ως μη συνάδουσα με τον δέοντα τρόπο λειτουργίας Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και ως κατάχρηση εξουσίας, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η επίκληση της διακριτικής ευχέρειας διοικητικού οργάνου δεν μπορεί να παρακάμπτει ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται από σχέδια υπηρεσίας.