Πυρά κατά του Συμβουλίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου εξαπολύει ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης, ο οποίος, μετά την απάντηση του Πανεπιστημίου στις καταγγελίες του, επανέρχεται στο θέμα της δίωξης καθηγητή του Πανεπιστημίου για λόγους προσωπικών πεποιθήσεων.

Σημειώνει ότι στην απάντησή του το Συμβούλιο δεν απαντά «γιατί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου απέρριψε πανηγυρικά το, ατεκμηρίωτο προφανώς, αίτημα της πλειοψηφίας της Σχολής για να απολυθεί συγκεκριμένος καθηγητής».

«Σε ολόκληρη την ανακοίνωση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, η οποία υποτίθεται απαντά στις καταγγελίες μου για πολιτική δίωξη καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου, δεν υπάρχει απάντηση για το πλέον απλό και καθοριστικό ζήτημα : γιατί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κύπρου απέρριψε πανηγυρικά το, ατεκμηρίωτο προφανώς, αίτημα της πλειοψηφίας της Σχολής για να απολυθεί συγκεκριμένος καθηγητής», επισημαίνει.

Προσθέτει ακόμη ότι «δεν απαντά γιατί είναι η πολλοστή φορά που ο συγκεκριμένος άνθρωπος (ο οποίος είχε την τόλμη να κατέλθει υποψήφιος βουλευτής με το ΑΚΕΛ και πρέπει τώρα να πληρώσει το τίμημα) παραπέμπεται με το αίτημα της απόλυσης και με τον ένα ή άλλο τρόπο αυτό το αίτημα απορρίπτεται».

Και θέτει τα ερωτήματα «μήπως επειδή είναι εμφανές ότι υπάρχει σκοπιμότητα στο αίτημα αυτό; Και τι ακριβώς συνιστά αυτή η πραγματικότητα αν όχι πολιτική δίωξη; Να θυμίσουμε την περίπτωση του καθηγητή Παπαλεοντίου ο οποίος εκδιώχθηκε επίσης από την Φιλοσοφική και επανήλθε μετά την δικαίωση του από τη δικαιοσύνη, με το Πανεπιστήμιο να καταβάλλει δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση;».

«Δεν χρειάζονται, λοιπόν, επιπρόσθετα στοιχεία να κατατεθούν στις πρυτανικές αρχές γιατί η ίδια η Σύγκλητος απάντησε στο ανυπόστατο αίτημα της πλειοψηφίας της Φιλοσοφικής. Είναι καιρός λοιπόν να γίνουν γνωστά και τα κίνητρα αυτής της ατεκμηρίωτης μεθόδευσης. Χωρίς μάλιστα, κανένας από όσους μεθόδευσαν, για ακόμη μια φορά, απαράδεχτες αποφάσεις που εκθέτουν την ίδια τη Σχολή, να έχει το θάρρος να επιδείξει την ανάλογη ευθιξία και να αναλάβει την ευθύνη», επισημαίνει ακολούθως ο κ. Χριστοφίδης.

Απαντώντας ακόμη στις αναφορές του Πανεπιστημίου, σημειώνει ότι «πολύ σωστά επισημαίνουν οι συγγραφείς της ανακοίνωσης ότι έχω μια δεκάχρονη παρουσία και τρία πτυχία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τους ενημερώνω επίσης ότι έχω κάνω ειδίκευση στη Φιλοσοφική Σχολή στο τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, ήμουν για χρόνια μέλος της Συγκλήτου και όντως είμαι συνεχώς δίπλα από το Πανεπιστήμιο όπως επισημαίνουν».

Και υποδεικνύει ότι «αν ήθελαν να είναι ακριβείς θα έλεγαν ότι ίσως στηρίζω διαχρονικά το Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο λίγοι συνάδελφοι μου και το ΑΚΕΛ στηρίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαχρονικά όσο κανένα άλλο κόμμα. Αυτή μου η εμπλοκή τόσα χρόνια μετατρέπεται και σε γνώση για ανθρώπους και καταστάσεις. Για νοοτροπίες και εμμονές που εκθέτουν τη Σχολή και το Πανεπιστήμιο. Για ακρότητες που δεν μπορούν να είναι ανεκτές σε χώρους ακαδημαϊκής ελευθερίας. Αυτά τα πράγματα είναι περίπου κοινό μυστικό στην Πανεπιστημιακή κοινότητα».

«Στη Φιλοσοφική Σχολή ευτύχησα να γνωρίσω και να έχω φίλους μερικούς από τους κορυφαίους φιλόλογους του ελληνικού χώρου. Άλλους σπουδαίους ακαδημαϊκούς που κόσμησαν και κοσμούν τη Σχολή και το Πανεπιστήμιο. Δεν πρέπει να επιτραπεί σε λίγους μικρόψυχους και εμμονικούς να αμαυρώνουν την Σχολή και το Πανεπιστήμιο. Εμείς δεν μπορούμε πάντως να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε τέτοια νοσηρά φαινόμενα», καταλήγει.