Στήνοντας στον τοίχο τις ενέργειες του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού αλλά και των αστυνομικών Αρχών, ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Σάββας Μάτσας, προχώρησε σε μια χειμαρρώδη μαρτυρία ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου. Έκανε λόγο για παραλείψεις που αγγίζουν τα όρια της συγκάλυψης, για πρόχειρη διερεύνηση, όπως επίσης και το γεγονός ότι παραπλανήθηκε η Αστυνομία. Επεσήμανε ότι η υπόθεση θα έπρεπε να διερευνηθεί ως φόνος ή τουλάχιστον ως ανθρωποκτονία.

Η μαρτυρία του κ. Μάτσα δεν ολοκληρώθηκε χθες και αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα, αφού υπήρξε απρόσμενη διακοπή όταν διαπιστώθηκε από τη θανατική ανακρίτρια, ότι στο πόρισμα που κατατέθηκε ως τεκμήριο (για δεύτερη φορά), απουσιάζουν παραρτήματα που αφορούν καταθέσεις και έγγραφα που λήφθηκαν από τους ποινικούς ανακριτές, Σ. Μάτσα και Α. Αλεξόπουλο.

Ο κ. Μάτσας αποκάλυψε τις συνθήκες διαβίωσης του Θανάση και τις μαρτυρικές στιγμές που βίωνε στον λόχο στρατηγείου της ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ στα Πολεμίδια όπου υπηρετούσε, περιγράφοντας με λεπτομέρεια τα όσα είπαν μάρτυρες για το μπούλινγκ που βίωνε από άλλους στρατιώτες. Με περιγραφές που προκαλούν συγκλονισμό και ανατριχίλα, είπε ότι η ζωή του ήταν μαρτυρική. «Υφίστατο συνεχές και ανελέητο μπούλινγκ από τρεις συστρατιώτες του, με διάφορους τρόπους. Επρόκειτο για έναν πολιτισμένο άνθρωπο με αρχές, χαμηλών τόνων, με βαθιά θρησκευτική πίστη», είπε, προσθέτοντας ότι κάποιοι τον εκμεταλλεύονταν και τον υποχρέωναν να κάνει τις αγγαρείες τους. «Τον έλεγαν Αυστραλό, τον έλεγαν καγκουρό. Όταν επέστρεφε από τη σκοπιά, του έβαζαν χαρτάκια στα μεσοδάχτυλα των ποδιών και τα άναβαν με φωτιά, ενώ κοιμόταν. Τον έβαζαν να κάνει ερωτική εξομολόγηση στη λάμπα», είπε ο κ. Μάτσας με τους παρευρισκομένους στην αίθουσα του Δικαστηρίου να παγώνουν.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο θανών δεν έλεγε οτιδήποτε στη μητέρα του για τα όσα βίωνε, αναφέροντας ότι γνώριζε πως ήταν πολύ κακοί άνθρωποι αυτοί. «Δύο ήμερες πριν από τον θάνατό του, ο Θανάσης ζήτησε μετάθεση από τον διοικητή του», ανέφερε ο μάρτυρας, εξηγώντας ότι αυτό ίσως δεν θεωρήθηκε ότι αντιμετώπιζε τόσο μεγάλο κίνδυνο.

Αναφορά έγινε και στις τελευταίες ήμερες προτού εντοπιστεί νεκρός, με τον Θανάση «επιστρέφοντας από τη σκοπιά να λέει σε άλλους στρατιώτες: “Τι κάνετε εδώ;” και ότι “μυρίζει όπως το λιβάνι”. Του επιτέθηκαν με διάφορα επίθετα, πήγε στον υπεύθυνο του στρατοπέδου και του το είπε και μετά από δύο ημέρες, βρέθηκε νεκρός».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι το σώμα του Θανάση ήταν παγωμένο μετά και την εξέταση του γιατρού, Ανδρέα Κουρέα, κάνοντας σύγκριση με την κατάθεση του κ. Σταυριανού, ότι μετά από μια ώρα που έφτασε στη σκηνή, είπε ότι το σώμα ήταν ζεστό. «Πώς είναι δυνατό στις 5:30 το απόγευμα να ήταν παγωμένος και στις 6:30 να ήταν ζεστός;», διερωτήθηκε ο κ. Μάτσας.

Μέσα σε 15 λεπτά απεφάνθη ότι είναι αυτοκτονία

Ο Σάββας Μάτσας αναφέρθηκε στις καταθέσεις των παρόντων αξιωματικών, λέγοντας ότι σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά, ο Σταυριανός, χωρίς να μεταφέρει μαζί του ένα ειδικό θερμόμετρο, απεφάνθη πως πρόκειται για αυτοκτονία. «Με άγγιγμα του χεριού του, είπε ότι ο Θανάσης ήταν ζεστός, είπε πως πρόκειται για αυτοκτονία, πτώση εξ ύψους και απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια».

Μετά την αναφορά του κ. Σταυριανού ότι επρόκειτο για αυτοκτονία και τον αποκλεισμό της εγκληματικής ενέργειας, ο κ. Ιατρόπουλος, αποφάσισε ότι πρόκειται για αφύσικο θάνατο και η υπόθεση να ταξινομήθηκε ως μικροπαράβαση και ανατέθηκε η διερεύνηση της σε έναν άπειρο αστυνομικό του Αστυνομικού Σταθμού Λάνιας, κατέθεσε ο κ. Μάτσας σε σχέση με τις οδηγίες που δόθηκαν για διερεύνηση της υπόθεσης. Επεσήμανε ακόμη ότι στα 37 χρόνια που υπηρέτησε στη Νομική Υπηρεσία, δεν διαπίστωσε αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση ενός τόσο σοβαρού περιστατικού.

Εξήγησε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα βαθούλωμα εκεί που βρέθηκε νεκρός ο Θανάσης, ενώ το γεφύρι είναι 30 μέτρα ύψος. «Ο Θανάσης ήταν 62 κιλά. Με τη βαρύτητα, τα κιλά του πολλαπλασιάστηκαν στην πρόσκρουση στο έφαδος. Έπεφτε με ταχύτητα 71 χιλιόμετρα και δεν είχε κανένα βαθούλωμα. Δεν είχε κανένα απολύτως συμβατό τραύμα με πτώση από τέτοιο ύψος. Ήταν σε μια θέση λες και έκανε ηλιοθεραπεία».

«Οι παραλείψεις είναι τόσο πολλές, τόσο μεγάλες και επαναλαμβανόμενες, για αυτό σας είπα ότι πρόκειται για ασύγγνωστη αμέλεια που αγγίζει τα όρια της ύποπτης συνέργειας», τόνισε σε άλλο σημείο.

«Σωρεία παραλήψεων από τον ιατροδικαστή – Παραπλανήθηκε η Αστυνομία»

Κάνοντας αναφορές για σωρεία παραλήψεων από τον ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό, είπε ότι παραπλάνησε την Αστυνομία η οποία επηρεάστηκε αρνητικά στη διερεύνηση της υπόθεσης. Επιπλέον, αναφέρθηκε σε διάφορα σημεία, τα οποία, όπως υπέδειξε, ήταν ουσιώδη και έπρεπε να γίνουν. Κάνοντας εκτενείς αναφορές για τις παραλείψεις του Σταυριανού και τα όσα σημειώνει στην έκθεσή του ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος είχε διοριστεί κατά τη δεύτερη θανατική ανάκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Σάββας Μάτσας, έκανε λόγο για προφανή προσπάθεια συγκάλυψης, απορρίπτοντας ότι οι δύο εκθέσεις των ιατροδικαστών ταυτίζονται.

Υπέδειξε ακόμη ότι ο Σταυριανός δεν έβγαλε καμία ακτινογραφία, κάτι που επιβαλλόταν. «Εδώ είναι που συνεχίζει με αυτές τις σοβαρές παραλείψεις, η δημιουργία εντονότερης και στη συνέχεια πολύ πιο έντονης, ότι σε αυτή την υπόθεση, υπάρχει προφανής και συνεχής προσπάθεια συγκάλυψης».

Για τις παραλείψεις από πλευράς της Αστυνομίας, έκανε λόγο για πλημμελή, αμελή, ανεπαρκή διερεύνηση και για σοβαρές παραλείψεις. «Δεν είμαι εγώ που τις κάνω. Είναι οι ιατροδικαστές που τις κάνουν και τις επιβεβαίωσε το ΕΔΑΔ στην απόφαση του». Παράλληλα, υποστήριξε ότι ο κ. Σταυριανός, παραπλάνησε από την αρχή την Αστυνομία, με αποτέλεσμα και οι αστυνομικές έρευνες να επηρεάσουν τη διερεύνηση.

«Υπήρχαν μόνο μώλωπες στην ωμοπλάτη του, στη ράχη, στο δεξί του χέρι και στον λαιμό. Αυτά τα στοιχεία ένας στοιχειωδώς γνώστης διερεύνησης σοβαρών ποινικών αδικημάτων, θα έπρεπε να τα δει, να τα εντοπίσει και οι μόνες οδηγίες που είχε να δώσει, ήταν η υπόθεση να διερευνηθεί ως φόνος ή τουλάχιστον ως ανθρωποκτονία».

Ερωτηθείς εάν ο κ. Σταυριανος έδωσε κατάθεσή στους ίδιους, είπε ότι αρνήθηκε να απαντήσει και στις 39 ερωτήσεις που τους υπέβαλλαν.

Διακοπή μαρτυρίας λόγω απουσίας παραρτημάτων

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, διαπιστώθηκε ότι από το πόρισμα των ποινικών ανακριτών, που κατατέθηκε στο Δικαστήριο, απουσίαζαν παραρτήματα της έκθεσης, με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαδικασία. Όπως ανέφερε η Δικαστής, τα παραρτήματα του πορίσματος τα οποία απουσιάζουν, αποτελούν σημαντικά στοιχεία. «Δεν μπορώ να κάνω τον αστυνομικό και να κάνω αστυνομική διερεύνηση αν λείπει κάποιο έγγραφο», ανέφερε η Δικαστής. Το θέμα θα επιληφθεί η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, λέγοντας ότι θα προσκομήσει αντίγραφα των παραρτημάτων σήμερα.

Έξαλλου, πριν την έναρξη της μαρτυρίας του κ. Μάτσα, η θανατική ανακρίτρια, απέρριψε τα δύο αιτήματα που υπέβαλαν οι δικηγόροι της οικογενείας Νικολάου όπως το να καταθέσει η ιατροδικαστής, Ελπίδα Σπανουδάκη, αλλά και την επανακλήτευση του υπαστυνόμου Μελή Αντωνίου, για τη μαρτυρία που δόθηκε στην Αστυνομία περί ομολογίας πρόσωπου ότι σκότωσε μαζί με άλλους τον Θανάση Νικολάου.