Τρίτη διοικητική έρευνα θα διεξαχθεί για τις εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακόμα, όπως αποφάσισε πριν από λίγο το Υπουργικό Συμβούλιο, έπειτα από πρόταση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρίας Παναγιώτου. Σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, η νέα έρευνα έχει ανατεθεί στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκο Ηλία.

Η αρμόδια Υπουργός, αφού μελέτησε ενδελεχώς και με προσοχή τα πορίσματα και τις συνολικές διαπιστώσεις και συμπεράσματα της έρευνας που της παραδόθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024, διαπίστωσε ότι αυτή είναι ελλιπής, καθότι δεν απαντά στα περισσότερα εκ των ερωτημάτων που τέθηκαν και που ενέπιπταν στους όρους εντολής της έρευνας. Ενημερώνοντας το Υπουργικό Συμβούλιο, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι «εκεί όπου δίνονται απαντήσεις, αυτές κρίνονται ανεπαρκείς και προδηλούν ότι χρήζουν περαιτέρω έρευνας για εξαγωγή αξιόπιστων και στοιχειοθετημένων συμπερασμάτων».

Υπό τις περιστάσεις αυτές, η Υπουργός έκρινε ότι η ίδια έρευνα πρέπει να συνεχιστεί από άλλο αρμόδιο πρόσωπο, με γνώμονα την ανάγκη διεξαγωγής σωστής/ ολοκληρωμένης έρευνας, η οποία να τεκμηριώνει τις ευθύνες, εκεί και όπου αυτές διαφαίνεται να υπάρχουν, με νέα, συγκεκριμένα ερωτήματα.

Για τον σκοπό αυτό, η Υπουργός προτίθεται να αναθέσει σε νέο πρόσωπο, την εξ υπαρχής, διεξαγωγή της εν λόγω διοικητικής έρευνας. Η νέα έρευνα εκτιμάται ότι θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα οκτώ εβδομάδων και όχι αργότερα από την 10η Μαΐου 2024.

Με την ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας, η Υπουργός θα ενημερώσει, μεταγενέστερα το Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τα πορίσματα και τελικά συμπεράσματα/ διαπιστώσεις. Ανάλογα με τα ευρήματα που θα προκύψουν αναμένεται η  Υπουργός να προχωρήσει στα περαιτέρω βήματα. Με βάση το αποτέλεσμα ενδέχεται να διαταχθεί η διενέργεια ακόμα και πειθαρχικής έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο τέως Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Πέτρος Ξενοφώντος είχε διατάξει, στο πλαίσιο των εξουσιών και αρμοδιοτήτων του, τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας αναφορικά με ενδεχόμενες παραβάσεις στις διαδικασίες ή/ και εργασίες που ακολουθήθηκαν για τους σκοπούς υλοποίησης του Έργου που αφορά στη βελτίωση του Οδικού Δικτύου εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

Σημειώνεται ότι στις 5/12/2023 παραδόθηκε το πόρισμα της διοικητικής έρευνας  για την κατασκευή του οδικού δικτύου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και με βάση τα συμπεράσματα της, ο τέως Υπουργός Πέτρος Ξενοφώντος αποφάσισε την περαιτέρω διερεύνηση.

Στο πλαίσιο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 21/12/2023 για αλλαγές που αφορούν την υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, αποφασίστηκε η συνέχιση και ολοκλήρωση της διοικητικής έρευνας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2024.