Με τη συνδρομή δύο ποινικών ανακριτών θα διεξάγονται πλέον οι έρευνες της Αστυνομίας αναφορικά με το σκάνδαλο με τη Μονή Οσίου Αββακούμ, ώστε να εξεταστεί αμερόληπτα, τυχόν εμπλοκή αστυνομικών αλλά και άλλων προσώπων τα ονόματα των οποίων είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η υπόθεση παίρνει καθημερινά ανεξέλεγκτες διαστάσεις με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να δίνουν την εντύπωση ότι πρώτα είναι μάχη δικηγόρων και μετά εκκλησιαστικών παραγόντων, ενώ η κοινή γνώμη μένει εμβρόντητη με τα όσα αποκαλύπτονται και που δείχνουν πως η υπόθεση δεν έχει πάτο. Από την άλλη, οι έρευνες της Αστυνομίας συνεχίζονται σε δύο παράλληλα επίπεδα και μετά τη μελέτη των καταθέσεων που έχουν ληφθεί ως τώρα, γίνεται κατάλογος με τους μάρτυρες που θα κληθούν στο επόμενο διάστημα. Στο τέλος θα κληθούν να ανακριθούν ή να ερωτηθούν όσοι κατονομάζονται ως εμπλεκόμενοι.

Χθες παρενέβη στη διαδικασία ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος προχώρησε στο διορισμό δύο ποινικών ανακριτών για παρακολούθηση των ανακρίσεων της Αστυνομίας. Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, μετά από πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, ως αποτέλεσμα ισχυρισμών που περιήλθαν εις γνώσιν του για παρουσία μελών της Αστυνομίας και/ή εμπλοκής τους στην υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ, έγινε συζήτηση μεταξύ του υπουργού και του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, με σκοπό τόσο την απρόσκοπτη συνέχιση των ποινικών ερευνών όσο και την αντικειμενική διερεύνηση και αξιολόγηση των διαφόρων αντικρουόμενων ισχυρισμών που προβάλλονται από τους εμπλεκόμενους, που, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνουν και ισχυρισμούς εμπλοκής μελών της Αστυνομίας και άλλων προσώπων.

Για διασφάλιση των πιο πάνω, αναφέρεται, ο κ. Αγγελίδης, αποφάσισε να διορίσει τους Νίνο Κέκκο, Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας και Γιώργο Παπαϊωάννου, δικηγόρο, ως ποινικούς ανακριτές, για να διεξάγουν ανακρίσεις σε συνεργασία με τους ανακριτές της Αστυνομίας, αναφορικά με ενδεχόμενη διάπραξη οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων από οποιοδήποτε πρόσωπο.

Στο μεταξύ, άλλο ένα αποκρουστικό βίντεο είδε χθες το φως της δημοσιότητας, με έναν μοναχό της Μονής να κτυπά βάναυσα μια γυναίκα, ουρλιάζοντας «έξω». Κι’ ενώ προκλήθηκε νέος σάλος, λίγο αργότερα η συγκεκριμένη γυναίκα με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, έκανε λόγο για παραποιημένο βίντεο και πως τα έχει βρει με τον μοναχό από την επόμενη ημέρα, αναλαμβάνοντας μάλιστα η ίδια την ευθύνη.

Για το θέμα η Αστυνομία άρχισε αυτεπάγγελτη έρευνα καθ’ ότι φαινόταν να διαπράττονται αδικήματα. Ωστόσο μετά την ανάρτησή της τα πράγματα διαφοροποιούνται. Όπως πληροφορήθηκε ο «Φ», η συγκεκριμένη γυναίκα που φρόντισε μαζί με την ανάρτησή της να δημοσιεύσει και φωτογραφία με τον μοναχό, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μάρτυρες κατά του μητροπολίτη Ησαΐα ο οποίος έχει καταγγελθεί από τους δύο αρχιμανδρίτες της Μονής, για βιαιοπραγία εναντίον τους, απειλές και απαγωγή εκ μέρους της Μητρόπολης Ταμασού. Η γυναίκα αναζητήθηκε χθες από ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου για να υπογράψει αυτά που καταθέτει σε σχέση με τον μητροπολίτη και παράλληλα να της ληφθεί κατάθεση αναφορικά με το βίντεο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, ωστόσο δεν εντοπίστηκε. Στην περίπτωση που η εικονιζόμενη στο βίντεο αναφέρει ότι δεν έχει παράπονο και δεν επιθυμεί να προβεί σε καταγγελία, τότε χωρίς παραπονούμενο η Αστυνομία δεν μπορεί να διεξάγει έρευνα.

Χαρτσιώτης: Όλα όσα βλέπουν το φως θα διερευνηθούν

Εξηγήσεις ως προς τον αν είχε γνώση ή όχι για την εμπλοκή αστυνομικών στην έφοδο κουκουλοφόρων και προσώπων της μητρόπολης Ταμασού στη Μονή την προπερασμένη Τρίτη, έδωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ ο υπουργός, ανέφερε ότι ζήτησε από τον Αρχηγό Αστυνομίας, διαλεύκανση των πληροφοριών για πιθανή εμπλοκή άλλων αστυνομικών στα γεγονότα που έλαβαν χώρα το απόγευμα της 5ης Μαρτίου, πέραν των δύο μελών που παραδέχθηκε η Αστυνομία πως βρίσκονταν στο μέρος. Ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι τα γεγονότα είναι πολύ ξεκάθαρα. Την Τρίτη, κλήθηκε η Αστυνομία να παράσχει συνδρομή γιατί θα γινόταν μια μεταφορά αντικειμένων αξίας από την Ιερά Μονή Αββακούμ στη Μητρόπολη Ταμασού. Η συνδρομή της Αστυνομίας για τέτοιες δραστηριότητες γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και παρέχεται ακόμα και σε ιδιωτικές εταιρείες που μεταφέρουν είτε χρήματα είτε πολύτιμα αντικείμενα, πολλές φορές πολύτιμα μέταλλα ή πολύτιμους λίθους. Παρόμοιες δραστηριότητες της Αστυνομίας, γίνονται σε συνεργασία με τις τράπεζες σε χρηματαποστολές ή όταν θα μεταφερθεί περιεχόμενο θυρίδων, είπε.

Η Αστυνομία, πρόσθεσε, έστειλε μετά από παραίνεση του μητροπολίτη Ησαΐα, δύο μέλη της τα οποία διακριτικά σε απόσταση από τη Μονή, χωρίς να έχουν εις γνώση το ποιοι ήταν μέσα, τι έκαναν κ.τ.λ., διότι αποστολή τους ήταν απλά να συνοδεύσουν το όχημα που είχε το περιεχόμενο της Ιεράς Μονής. Αφού λοιπόν το όχημα εξήλθε, η Αστυνομία με δύο μέλη διακριτικά ακολούθησε αυτό το όχημα, μέχρι την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και μετά το όχημα απομακρύνθηκε και πήγε στον Αστυνομικό Σταθμό.

Μετά τα δημοσιεύματα για παρουσία κουκουλοφόρων στη Μονή τη συγκεκριμένη ημέρα, «έγινε επαφή του Αρχηγού με τον Γενικό Εισαγγελέα, ο τελευταίος επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο και αφού ρωτήθηκε για το γίνεται, ο Μακαριότατος είπε ότι είναι γνώστης των δημοσιευμάτων, όμως την Παρασκευή πρωί δεν είχε ενώπιον του οποιοδήποτε παράπονο, μαρτυρικό υλικό ή στοιχεία και συμφωνήθηκε όπως η Αστυνομία να μην προβεί σε κάποιες ενέργειες, μέχρις ότου έχει ενώπιον της απτά στοιχεία, μαρτυρικό υλικό, παράπονο ή οτιδήποτε άλλο που θα έδινε το έναυσμα για να δράσει».

Αναφορικά με την παρουσία του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου, στη Μητρόπολη, ο υπουργός ανέφερε ότι, όλα όσα βλέπουν τη δημοσιότητα θα ερευνηθούν σε βάθος.

Αργότερα με γραπτή δήλωσή του ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε ότι με βάση αναφορές για εμπλοκή εν ενεργεία αστυνομικών στην υπόθεση της Μονής, προχώρησε σε συνεννόηση τόσο με τον Γενικό Εισαγγελέα όσο και τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, όπου και διορίστηκαν δύο ποινικοί ανακριτές με δύο στόχους:

α) Να κατοχυρώσει την αντικειμενικότητα και το αδιάβλητο της έρευνας που διεξάγει η Αστυνομία, ιδίως μετά τους ισχυρισμούς για ενδεχόμενη εμπλοκή εν ενεργεία αστυνομικών οργάνων.

β) Να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η ανακριτική ομάδα ώστε να μπορέσει να ερευνήσει σε βάθος όλες τις πτυχές της υπόθεσης, περιλαμβανομένων και των ισχυρισμών για εμπλοκή εν ενεργεία αστυνομικών οργάνων.

«Επαναλαμβάνω την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να διαλευκάνει πλήρως τη σοβαρή αυτή υπόθεση, χωρίς εκπτώσεις, αναστολές ή επιφυλάξεις, και καλό θα ήταν οποιοσδήποτε έχει στοιχεία, ονόματα ή άλλο μαρτυρικό υλικό να το καταθέσει ενώπιον των αρμοδίων ανακριτικών Αρχών», καταλήγει ο υπουργός Δικαιοσύνης.