Την ώρα που το σκάνδαλο στη Μονή Οσίου Αββακούμ, οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ του αρμόδιου μητροπολίτη και των μοναχών βγαίνουν εκτός ορίων, αίσθηση προκαλεί πώς ήταν το κλίμα προ 15 μηνών όταν γινόταν η ενθρόνιση του αρχιμανδρίτη Νεκταρίου.

Οι διθύραμβοι εκ μέρους του Μητροπολίτη Ησαία μετατράπηκαν την περασμένη Παρασκευή σε απαίτηση για καθαίρεση και σε καταγγελία στην Αστυνομία για οικονομικές ατασθαλίες.

Οι πιο κάτω αναφορές του Μητροπολίτη Ησαΐα για τον ηγούμενο Νεκτάριο είναι ενδεικτικές του αδελφικού κλίματος που επικρατούσε περίπου 15 μήνες προηγουμένως, σε σχέση με το πολεμικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες.

Οι εκθειαστικές αναφορές του Μητροπολίτη Ησαΐα έγιναν στις 11 Δεκεμβρίου 2022, κατά την ενθρόνιση του αρχιμανδρίτη Νεκταρίου.

Μερικές από τις αναφορές είναι και οι εξής:

«Άξιε καθηγούμενε της ιεράς μονής ταύτης».

«Έναν ακόμη στρατηγό που θα σας υπερασπίζεται ενθρονίσαμε».

 «Ενθρονίσαμε έναν ηγούμενο του πνεύματος».

«Χαρισματικός πνευματικός άντρας ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, ο Μητροπολίτης Ταμασού είχε αναφέρει και τα εξής:

-Ευχαριστούμε τη μάνα του πατέρα Νεκτάριου που τον γέννησε. Ευχαριστώ τους γονείς των μοναχών που μας τους εμπιστεύθηκαν. Να ξέρετε ότι αυτή η προσφορά σας θα σας ανοίξει την πύλη του ουρανού.

-Η χάρις του Αγίου Πνεύματος μετά σου. «Άξιος».

-Δύσκολο να εκφράσω τα συναισθήματα μου αυτή τη στιγμή, σχεδόν ακατόρθωτο, να συγκρατηθώ αλλά πρέπει να τα καταφέρω και απόψε.

-Με ρωτούν πολλοί αυτές τις ημέρες. Ποιος είναι ο λόγος που πανηγυρίζει λαμπρά και αγάλλεται η Μητρόπολη Ταμασού, ολόκληρη η κυπριακή ορθοδοξία; Διότι ενθρονίσαμε έναν ηγούμενο του πνεύματος.

-Άξιε καθηγούμενε της ιεράς μονής ταύτης. Να ποτίζεις τις ψυχές των ανθρώπων.

-(Απευθυνόμενος στους πιστούς): Ένα κάστρο για σας έχουμε κτίσει. Έναν ακόμη στρατηγό που θα σας υπερασπίζεται ενθρονίσαμε. Μια αδελφότητα που θα προσεύχεται. Εδώ το φως των αρετών των πατέρων. Γι’ αυτό και έχουν ευθύνη να είναι καθαροί ώστε να λάμπουν σε όλη την οικουμένη.

-Σήμερα δικαιώνονται οι κόποι μας, σήμερα δίνουμε απαντήσεις σε όσους αγωνιούσαν γιατί φέραμε εδώ αυτή την αδελφότητα; Επειδή επιλέξαμε αυτό τον χαρισματούχο πνευματικό άντρα για να τον χειροτονήσουμε και να τον χειροθετήσουμε ηγούμενο.

-Θεωρώ ότι μια πηγή αγιασμού τοποθετήσαμε εδώ. Αυτά τα παιδιά δεν ήρθαν στα βουνά για να αποκτήσουν αξιώματα, αναγνωρισιμότητα, ήρθαν να θυσιαστούν για σας τους συνανθρώπους τους. Αδελφότητα γεμάτη χαρίσματα. Ήρθαν να θυσιαστούν για την αγάπη του Χριστού και γι’ αυτό τους αγαπώ και γι’ αυτό είναι παιδιά μου πραγματικά. Η ξεχωριστή αγάπη των παιδιών μου είναι οι μοναχοί και οι μοναχές.

-Είναι οι πνευματικοί σπόροι που σπέρνω σε όλη την Ταμασό, αυτά τα κυπαρίσσια που φυτεύουμε στην Ταμασό. Θεωρώ μεγάλη ευλογία να φυτεύουμε ένα τέτοιο μεγάλο κυπαρίσσι με πολλές προοπτικές. Εμπιστευτείτε το, ευλογηθείτε από το άρωμα και το οξυγόνο του.