Στη Μητρόπολη Ταμασού μετέβησαν προχθές ανακριτές της Αστυνομίας που διερευνούν το σκάνδαλο με τη Μονή Οσίου Αββακούμ, παίρνοντας συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση, ενώ παράλληλα εξετάζουν και το βίντεο από την «εισβολή» κουκουλοφόρων στις 5 Μαρτίου για να διαπιστωθεί η παρουσία αστυνομικών εκτός υπηρεσίας.

Οι εξελίξεις γύρω από την πολύκροτη υπόθεση τρέχουν, ωστόσο, λόγω των πολλών πτυχών της, δεν αναμένεται εντός του τριημέρου να υπάρξουν κινήσεις. Στις έρευνες από χθες ενεπλάκησαν και οι δύο ποινικοί ανακριτές οι οποίοι θα εποπτεύουν, θα συμβουλεύουν και θα παρακολουθούν τις έρευνες και των δύο κλιμακίων και τις προσπάθειες για να διαφανεί κατά πόσον στη Μονή υπήρξε εμπλοκή αστυνομικών, πλην των δύο που εντεταλμένα πήγαν για ασφάλεια στη μεταφορά των χρημάτων και άλλων αντικειμένων αξίας προς τη Μητρόπολη Ταμασού.

Χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου δήλωσε ότι το βάρος των ερευνών πέφτει στα τεκμήρια που παραλήφθηκαν από τη Μονή ή τη Μητρόπολη και κυρίως τις €807.000 μετρητά και του βίντεο με την «εισβολή» κουκουλοφόρων και άλλων προσώπων της Μητρόπολης. Αντικείμενο των ερευνών για το τεράστιο ποσό των μετρητών είναι η προέλευσή του και αν από τη συγκέντρωσή του προκύπτουν ποινικά αδικήματα, αν είχε δηλωθεί στο κράτος ως έσοδο κ.ά.

Στη διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εμπλακεί και άλλα δύο τμήματα της Αστυνομίας, ήτοι του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Ομάδων. Το πρώτο για να εξετάσει όλα τα βίντεο και αναρτήσεις που δημοσιεύτηκαν και σχετίζονται με την υπόθεση, ενώ το δεύτερο Τμήμα διερευνά το βίντεο με τον ξυλοδαρμό γυναίκας από μοναχό χτυπώντας την με ζώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου, τα πέραν των €800.000 χρήματα από τη Μονή βρίσκονται ως τεκμήριο στα χέρια της Αστυνομίας. Αναφορικά με τα βίντεο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν την υπόθεση, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας παρατήρησε ότι η δημοσίευση τους πιθανόν να κάνει ζημιά στην υπόθεση, σε περίπτωση που μελλοντικά οδηγηθεί στο Δικαστήριο, γι’ αυτό και απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η διαρροή τους. Όσον αφορά στους κουκουλοφόρους που μπήκαν στη Μονή στις 5 Μαρτίου και κάποιοι βρίσκονται ακόμα εντός του μοναστηριού, ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι έγινε έρευνα, η εταιρεία παροχής ασφάλειας που τους εργοδοτεί έχει άδεια λειτουργίας και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί αδίκημα κάποιος να φορεί κουκούλα. Είναι αδίκημα είπε, αν φορεί την κουκούλα με σκοπό να διαπράξει εγκληματική ενέργεια.

Πήγαν και δεν κατήγγειλαν

Δεν βοηθούν στη διερεύνηση ποινικής υπόθεσης σε σχέση με τον ξυλοδαρμό γυναίκας από μοναχό, ούτε η ίδια ούτε και οι δύο αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος.

Και οι τρεις κλήθηκαν χθες από την Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων (Υ.Δ.Υ.Ε.Π.) μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα της Αστυνομίας, για να δώσουν κατάθεση.

Η γυναίκα επανέλαβε ότι δεν έχει παράπονο και δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη του μοναχού. Μάλιστα, η ίδια φέρεται να δέχθηκε πιέσεις για να υπογράψει καταγγελία κατά του συγκεκριμένου μοναχού, κάτι που δεν έκανε. Για την ίδια υπόθεση κλήθηκαν και οι δύο αρχιμανδρίτες της Μονής Νεκτάριος και Πορφύριος, οι οποίοι επίσης δεν έδωσαν μαρτυρία κατά του μοναχού.

Μετά την εξέλιξη αυτή και αφού γίνουν και κάποιες πρόσθετες ενέργειες, ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης θα διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία για λήψη απόφασης κατά πόσον θα οδηγηθεί έστω και υπό αυτές τις συνθήκες στο Δικαστήριο ή όχι. Μπορεί, όπως μας αναφέρθηκε, η υπόθεση να φτάσει στο Δικαστήριο αφού κληθεί και ο μοναχός να ανακριθεί και εκεί η γυναίκα που δέχεται τα χτυπήματα να εξηγήσει γιατί δεν έχει παράπονο.

Την ερχόμενη βδομάδα καταθέτουν οι αρχιμανδρίτες

Στο μεταξύ, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι οι δύο αρχιμανδρίτες Νεκτάριος και Πορφύριος δεν έχουν ακόμα προσέλθει στο ΤΑΕ Αρχηγείου για κατάθεση για να τεκμηριώσουν τις καταγγελίες τους κατά του Μητροπολίτη Ησαΐα, περί απειλών και βιαιοπραγίας εναντίον τους.

Αυτό δεν έγινε, όπως πληροφορούμαστε, γιατί συγκεντρώνουν όλο το υλικό που έχουν στην κατοχή τους για να το παραδώσουν στους ανακριτές (βίντεο και sms) για το οποίο έχουν ήδη λάβει έγκριση από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Οι δύο αρχιμανδρίτες έχουν αποστείλει στην Αστυνομία περίγραμμα της καταγγελίας τους και αναμένεται ότι την ερχόμενη βδομάδα θα προσέλθουν ενώπιον των ανακριτών για να καταθέσουν.