Επί ώρες κατέθεσε σήμερα ενώπιον της ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας σχετικά με το σεξουαλικό και οικονομικό σκάνδαλο στη Μονή Οσίου Αββακούμ.

Ο Ταμασού Ησαϊας ήταν ο πρώτος που κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής ως κατήγορος στη συγκεκριμένη υπόθεση, πτυχές της οποίας κατέθεσε αρχικά ενώπιον της Ιεράς Συνόδου. Η κατάθεση του Μητροπολίτη Ταμασού σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας της ανακριτικής επιτροπής, η οποία στην πορεία θα ακούσει και τους δύο κατηγορούμενος μοναχούς.

Παράλληλα, αναμένεται να καλέσει και μάρτυρες κατηγορίας ή και μάρτυρες υπεράσπισης των δύο μοναχών.

Όπως πληροφορούμαστε από εκκλησιαστικές πηγές, ο μητροπολίτης Ταμασού τα είπε «χαρτί και καλαμάρι» στην ανακριτική επιτροπή, γι’ αυτό και η κατάθεση πήρε χρόνο να ολοκληρωθεί. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επιτροπή λειτούργησε ακόμη και Σάββατο, κάτι το οποίο παραπέμπει στο ότι δεν θα κωλυσιεργήσει.

Όπως έγραψε ήδη το philenews, τα στοιχεία που κατέθεσε ο Μητροπολίτης ενώπιον της Ιεράς Συνόδου και τα οποία προφανώς επανέλαβε και στην ανακριτική επιτροπή είναι συγκλονιστικά.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το μαρτυρικό υλικό δεν παραπέμπει μόνο σε σεξουαλικές πράξεις, αλλά το όλο σκηνικό διανθιζόταν και με φωτογραφίες οι οποίες κατ’ ισχυρισμόν τραβήχτηκαν από συμμετέχοντες. Πέραν του οπτικού υλικού, υπάρχει και ακουστικό υλικό.

Στο υλικό που έχει κατατεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου περιλαμβάνονται και στοιχεία ή καταγγελίες που παραπέμπουν σε οικονομικές απάτες, τις οποίες οι δύο μοναχοί έχουν αρνηθεί.

Η συγκεκριμένη πτυχή, στην οποίαν περιλαμβάνεται και ο εντοπισμός του χρηματοκιβωτίου με τις €807.000 καθώς και κατ’ ισχυρισμόν συνωμοσία για απόκρυψή του, θα εξεταστούν μαζί με άλλες καταγγελίες από την Αστυνομία.

Η ανακριτική επιτροπή, αφού ολοκληρώσει το έργο της, θα ενημερώσει το Συνοδικό Δικαστήριο το οποίο θα αποφασίσει ως προς την καθαίρεση ή μη, των δύο υπό κατηγορία μοναχών, οι οποίοι τελούν ήδη σε αργία.