Σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί το Τμήμα Δασών ώστε να αποφευχθούν νέες περιπέτειες για τα υφιστάμενα έργα, αλλά και αυτά που αφορούν στις επόμενες φάσεις για το οδικό δίκτυο και τα έργα των κόμβων υποδομών διαχείρισης στον Ακάμα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε πριν από λίγο να προβεί σε σημαντικές αλλαγές που αφορούν στην υλοποίηση των έργων του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα.

Με βάση τις αποφάσεις που λήφθηκαν, το ανοικτό εργοτάξιο σε περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή Natura 2000 πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση. Η υφιστάμενη σύμβαση παραμένει στο Τμήμα Δασών, υπό την προϋπόθεση σύστασης μηχανισμού αυστηρής περιβαλλοντικής και τεχνικής παρακολούθησης και αυξημένου εποπτικού ελέγχου. Για την υλοποίηση αυτού του μηχανισμού, συστάθηκε Ομάδα Έργου (ΟΕ). Επικεφαλής θα είναι πολιτικός μηχανικός ο οποίος θα έχει τον ρόλο του συντονιστή του έργου και ο οποίος θα αποσπαστεί στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος από το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Ο ρόλος της ΟΕ θα είναι εποπτικός και συμβουλευτικός, ενώ για τη λήψη αποφάσεων διορίζεται Καθοδηγητική Επιτροπή (ΚΕ).

Υιοθετώντας ουσιαστικά την πρόταση που κατέθεσε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τα πιο κάτω:

1. Για την υλοποίηση όλων των φάσεων του έργου του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα να συσταθεί στο ΥΓΑΑΠ Καθοδηγητική Επιτροπή (ΚΕ) καθώς και Ομάδα Έργου (ΟΕ) με σκοπό την άμεση λήψη αποφάσεων και την αυστηρή παρακολούθηση όλων των φάσεων του έργου από περιβαλλοντικής και τεχνικής άποψης, αντίστοιχα. Επικεφαλής της ΟΕ θα είναι πολιτικός μηχανικός που θα είναι και ο συντονιστής του έργου και ο οποίος θα αποσπαστεί από το Τμήμα Δημοσίων Έργων για το σκοπό αυτό. Η ΟΕ εργάζεται μαζί με τον συντονιστή του έργου και επιλύει τα όποια τυχόν προβλήματα παρουσιάζονται άμεσα. Η ΚΕ θα διευκολύνει και θα επιλαμβάνεται την άμεση διαχείριση θεμάτων που προκύπτουν κατά την εκτέλεση των εργασιών για ενίσχυση/ εποπτεία, πρέπει να ενημερώνεται πάραυτα και να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν τυχόν εμπλοκή στην πορεία των εργασιών. Εάν δεν προκύπτουν σοβαρά ζητήματα, η ΚΕ θα ενημερώνεται καθ’ ελάχιστον μηνιαία για την πρόοδο των εργασιών και θα δίνει οδηγίες εκεί και όπου χρειάζεται.

Η ΟΕ θα αποτελείται από τέσσερα άτομα από το Τμήμα Περιβάλλοντος, το Τμήμα Δασών, το Τμήμα Δημοσίων Έργων (από απόσπαση) και το Γραφείο της Υπουργού. Η ΚΕ θα αποτελείται από τον γενικό διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, τον διευθυντή του Γραφείου της Υπουργού, τον διευθυντή του Τμήματος Δασών και τον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος.

2. Υιοθέτηση μέτρων για την άμεση επανέναρξη των εργασιών για την ασφαλή διακίνηση των χρηστών στην υπό κατασκευή όδευση. Οι εργασίες αυτές πρέπει να ολοκληρωθούν στη βάση των νενομισμένων διαδικασιών, σε σύντομο χρονικό διάστημα και σύμφωνα με τους όρους της υφιστάμενης σύμβασης για τη φάση Α και οι οποίες αφορούν τη ρύθμιση της διακίνησης των επισκεπτών και την προστασία των ειδών και οικοτόπων.

3. Την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για την υλοποίηση μέτρων για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου που αφορά στη φάση Α του οδικού δικτύου ΕΔΠ Ακάμα, στη βάση και της συμπληρωματικής έκθεσης ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης που εκδόθηκε στις 11.3.2024, με την συμβολή ειδικών εμπειρογνωμόνων, και σε θέματα οδοποιίας.

4. Έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των οικοτόπων μετά το τέλος των κατασκευαστικών εργασιών που αφορούν την φάση Α. Η αποκατάσταση θα γίνει για τους οικότοπους που έχουν επηρεαστεί και θα δοθεί έμφαση στους οικότοπους που αποτελούν αντικείμενο προστασίας της περιοχής.

5. Συνέχιση της διαδικασίας επαναξιολόγησης μέχρι τον Ιούνιο 2024, για τις υποδομές των κόμβων υποδομών διαχείρισης και τα υπόλοιπα έργα και λειτουργίες του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα.

6. Ετοιμασία νέας πρότασης και επαναφοράς του θέματος στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον Ιούνιο 2024, η οποία θα περιλαμβάνει ενημέρωση γεγονότων, καθώς και τελικό ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα εργασιών για τα υπόλοιπα έργα του ΕΔΠ Ακάμα, που να ανταποκρίνεται στην εκτέλεση των έργων σύμφωνα με τις σχετικές Νομοθεσίες και χωρίς αχρείαστες και περαιτέρω καθυστερήσεις.