Απτόητη η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου συνέχιζε μέχρι και χθες την παράνομη διεξαγωγή κατασκευαστικών εργασιών με την ανοχή του Δήμου Αγίας Νάπας ως αρμόδιας πολεοδομικής αρχής.

Μετά τις καταγγελίες του Τμήματος Περιβάλλοντος και της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας δόθηκαν οδηγίες να επιδοθεί ειδοποίηση επιβολής από τον επαρχιακό λειτουργό του Τμήματος Πολεοδομίας Αμμοχώστου για άμεση διακοπή οποιεσδήποτε οικοδομικών και κατασκευαστικών εργασιών.
Σημειώνεται ότι η Μητρόπολη έχει ήδη υποβάλει αίτηση για εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση για μονή στις 20/3/2024.

Μετά το δημοσίευμα του «Φ» το περασμένο Σάββατο («Ιερή» παρανομία στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο), το μεσημέρι της ίδιας μέρας τοποθετήθηκε μία ενημερωτική πινακίδα στο χώρο της παράνομης διεξαγωγής κατασκευαστικών εργασιών, η οποία αναφέρει: «Κυπριακή Δημοκρατία – Οι περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Παρεκκλίσεις Κανονισμοί του 1999 – Ειδοποίηση σύμφωνα με τον Κανονισμό 12(1):

Σύμφωνα με τον Κανονισμό 12(1) των περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας (Παρεκκλίσεις) Κανονισμών, με την παρούσα γνωστοποιείται ότι η Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου προτίθεται να υποβάλει αίτηση στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως της επαρχίας Αμμοχώστου για την χορήγηση της πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών της Δήλωσης Πολιτικής Αγίας Νάπας για την ακόλουθη ανάπτυξη: Μοναστήρι Αγίου Εφραίμ και Αγίας Αικατερίνης. Η αίτηση αφορά το τεμάχιο με αριθμό 385, Φ./Σχ. 0/2-295-372, στην περιοχή του Δήμου Αγίας Νάπας.

Το τεμάχιο βρίσκεται πλησίον της Λεωφόρου Κάβο Γκρέκο. Η παρέκκλιση για την οποία υποβάλλεται η αίτηση αφορά ανέγερση εκτός του ορίου ανάπτυξης. Περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατό να ληφθούν από τα γραφεία της Πολεοδομικής Αρχής κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες. Έγγραφες παραστάσεις είναι δυνατό να υποβληθούν στην Πολεοδομική Αρχή μέσα σε διάστημα ενός μηνός από τη δημοσίευση της παρούσας ειδοποίησης».


Επομένως, ακόμα και μετά τη γνωστοποίηση ότι πρόκειται να υποβληθεί αίτηση χορήγησης πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση, συνεχίζεται η παράνομη διεξαγωγή κατασκευαστικών εργασιών, εντός των προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Natura 2000 – Ειδική Ζώνη Διατήρησης (ΕΖΔ) Κάβο Γκρέκο και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Κάβο Γκρέκο, σε περίκλειστο τεμάχιο εντός του Κρατικού Δάσους Αγίας Νάπας και του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Κάβο Γκρέκο.