Φθηνές δικαιολογίες δίνει το Τμήμα Δασών για την αποτυχία του να αρχίσει η νέα αντιπυρική περίοδος χωρίς ουσιαστικά να έχει στη διάθεσή του ούτε ένα πτητικό μέσο για την κατάσβεση πυρκαγιών. Ως αποτέλεσμα, το Τμήμα Δασών έχει επεκτείνει την περίοδο επιφυλακής με πλήρη ανάπτυξη και επιχειρησιακή ετοιμότητα όλων των επίγειων δυνάμεων με έναρξη από την 1η Απριλίου, αντί 1η Μαΐου που ήταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ουσιαστικά, από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι στη διάθεση του Τμήματος Δασών το ένα από τα δύο αεροσκάφη που έχει στην κατοχή του. Το δεύτερο εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο εντός Ιουλίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για μίσθωση τεσσάρων αεροπλάνων και δύο ελικοπτέρων πυρόσβεσης και εκτιμάται ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν αρχές Ιουνίου. Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, οι προσφορές δεν τελεσφόρησαν αλλά δεν γίνεται παραδοχή για λανθασμένες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Για μεν τα ελικόπτερα δεν κατατέθηκε εγγύηση συμμετοχής, ενώ για τα αεροπλάνα δεν υποβλήθηκε καμία προσφορά.

Σημειώνεται, ότι μπορεί να ενεργοποιηθούν ως δευτερεύοντα πτητικά μέσα τα ελικόπτερα της Αστυνομίας και της ΕΦ. Επίσης, στη βάση σχετικής διμερούς συμφωνίας με την Ιορδανία, η Κύπρος μπορεί να υποστηριχθεί αν χρειαστεί με πτητικά μέσα πυρόσβεσης. Σε ημέρες υψηλού κινδύνου θα ζητείται και από την Ελλάδα βοήθεια, καθώς και από το Ισραήλ. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι οι Βρετανικές Βάσεις μπορούν να αποστέλλουν μέχρι 2 ελικόπτερα.