Ένας από τους πρωτεργάτες της Πρωτοβουλίας για μια Ανθρώπινη Έγκωμη, που διεκδικεί τη μετατροπή του χώρου της Κρατικής Έκθεσης Κύπρου σε Εθνικό Πάρκο, πνεύμονα πρασίνου για τη Δυτική Λευκωσία, διεκδικεί θέση ως δημοτικός σύμβουλος στον μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας.

«Τα τελευταία δύο χρόνια, είμαι ενεργό μέλος της Πρωτοβουλίας για μια Ανθρώπινη Έγκωμη, όπου με τις παρεμβάσεις μας κατορθώσαμε, μέχρι στιγμής, να αποτρέψουμε την τσιμεντοποίηση του χώρου της Κρατικής Έκθεσης και τη δημιουργία οδικού δικτύου, το οποίο, εάν υλοποιηθεί, θα κατακερματίσει την Έγκωμη και θα διοχετεύει όλη την κίνηση των αυτοκινήτων, από τη δυτική Λευκωσία μέσω των γειτονιών μας», αναφέρει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Έγκωμης, Ανδρέας Γεωργιάδης, ο οποίος κατέρχεται με την ομάδα του ΔΗΣΥ με τίτλο «Η Έγκωμη η έγνοια μας».

«Ξεκινήσαμε δειλά – δειλά πριν δύο χρόνια ως δημότες της Έγκωμης εκστρατεία ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών κατά της προτεινόμενης ανάπτυξης στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης που περιλάμβανε δημιουργία κέντρου καινοτομίας και έρευνας, πολυκατοικίες, ξενοδοχείο, καταστήματα κ.ά. Μας είπαν ότι θα έχει και 20% χώρους πρασίνου. Τότε ο Δήμος Έγκωμης αγνόησε την άποψη και την κρίση των δημοτών για το ζήτημα της Έκθεσης και συμφώνησε εν αγνοία μας με την ανάπτυξη. Μέσα από την κίνησή μας καταφέραμε να υπογράψουν 4.000 δημότες και με τις επαφές και τη δυναμική που αποκτήσαμε σταματήσαμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε να μας δώσει χρόνο να αναπνεύσουμε».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πρόκειται για έναν τεράστιο χώρο, εμβαδού 250.000τ.μ., τον οποίο όπως σημείωσε «εποφθαλμιούν πολλοί για δικά τους συμφέροντα, εκτός τους κατοίκους τους οποίους άφησαν στο σκοτάδι για τους όποιους σχεδιασμούς». Θέση του, είπε, είναι ο χώρος αυτός να μεταβληθεί σε ένα μοντέρνο, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αστικό πάρκο το οποίο δεν θα προσφέρει μόνο στην Έγκωμη, αλλά και την ευρύτερη δυτική Λευκωσία. «Έναν πνεύμονα πρασίνου με διευκολύνσεις σε όλους τους κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, ατόμων με ειδικές δεξιότητες, ατόμων τρίτης ηλικίας, για την νεολαία και τους φοιτητές».

Όπως εξηγεί, στην αρχή της κίνησής τους κάποιοι τους κορόιδευαν. Σήμερα, είπε, όλοι οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι έχουν τοποθετηθεί θετικά στη δημιουργία πάρκου στο χώρο της Κρατικής Έκθεσης. «Αυτό είναι εξαιρετικό.

Πλέον ότι και να γίνει θα έχουμε τη βοήθειά τους. Αυτό που πετύχαμε είναι να εμπλακούν οι δημότες και τώρα οι όποιοι σχεδιασμοί πρέπει να γίνουν με αυτούς μέσω δημόσιας διαβούλευσης, είτε να τεθούν σε δημοψήφισμα. Πρέπει να δίνεται πλέον ο λόγος στον δημότη και όχι μόνο να ακούγεται η φωνή του, αλλά να λαμβάνεται και πολύ σοβαρά υπόψη».

Η Έγκωμη κατάντησε ο φτωχός συγγενής

Η τριβή του Ανδρέα Γεωργιάδη με το θέμα της Έκθεσης τον οδήγησε να ασχοληθεί πιο σοβαρά με τα κοινά και γι’ αυτό ζητά την ψήφο των δημοτών στις επερχόμενες εκλογές. «Δεν θα είναι κάτι το καινούργιο για μένα η εμπλοκή μου με τα θέματα του δήμου, αλλά θα είναι μια συνέχεια. Αποφάσεις του δήμου με βρίσκουν εκ διά μέτρου αντίθετο και λόγω των παραλείψεων των τελευταίων ετών, έχει καταντήσει η Έγκωμη, η Μακεδονίτισσα και ο Παρισσινός, από περιοχές που θα επιθυμούσε στο παρελθόν κάποιος να ζει, σε φτωχό συγγενή σε σχέση με άλλους δήμους, ακόμα και κοινότητες, αφού έχουν αφεθεί στην υποβάθμιση».

Σε περίπτωση εκλογής στη θέση δημοτικού συμβούλου στο διαμέρισμα Έγκωμης, ο Ανδρέας Γεωργιάδης υπόσχεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για αναστροφή της παρούσας κατάστασης σε σχέση με την ποιότητα ζωής των δημοτών. Προτεραιότητα, είπε, είναι η βελτίωση και εξωραϊσμός της περιοχής όσον αφορά δρόμους, πεζοδρόμια και υποδομές που λειτουργούν αρνητικά για την υγεία όπως οι αντένες τηλεφωνίας.

Κάτι άλλο που απασχολεί τον κ. Γεωργιάδη έχει να κάνει με τις προθέσεις δημιουργίας χώρου στάθμευσης «Park and Ride» στους χώρους του Μακαρείου Σταδίου/ Λευκοθέου. «Μας απασχολεί η ιδέα δημιουργίας “Park and Ride”, για να πας στη Λευκωσία! Πρέπει να είναι εκτός πόλης και να φέρνεις τον κόσμο μέσα. Ιδανικά προσφέρεται η περιοχή κοντά στο Nicosia Mall. Μέσα από τις επαφές διαπιστώσαμε ότι το κράτος δεν είναι προετοιμασμένο για το θέμα. Υλοποιεί σχεδιασμούς περασμένων δεκαετιών χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα». 

Παρατηρεί ακόμα ότι δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για τα ζώα, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την εγκληματικότητα και το γεγονός ότι έχει 16.000 φοιτητές στην Έγκωμη χωρίς να έχουν χώρους να πάνε, την ίδια ώρα που ξεφτίζει ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς. «Σημαντικό είναι να αναβαθμιστούν οι εγκαταστάσεις στο Μακάρειο Στάδιο, να δημιουργηθούν σύγχρονοι χώροι άθλησης και να αποτελούν πόλο έλξης για τους κατοίκους. Οι υποδομές πρέπει να είναι ανοικτές για τον κοινωνικό αθλητισμό». Ανοιχτή πληγή χαρακτηρίζει την παλιά Έγκωμη για την οποία δεν έγινε κανένας σχεδιασμός, καθώς και τη βιομηχανική περιοχή που αποτελεί εστία μόλυνσης και εγκληματικότητας.

Ποιος είναι ο Ανδρέας Γεωργιάδης

Γεννήθηκε στη Λευκωσία με ρίζες από το Ριζοκάρπασο, σπούδασε αεροναυτική στην Αγγλία και συγκεκριμένα στη συντήρηση αεροσκαφών και μετέπειτα στη διεύθυνση επιχειρήσεων. Πατέρας του, ο γνωστός παλαιός τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ, Λέλλος και μητέρα του η Νίνα Παναρέτου, πρωτοπόρος και σκαπανέας σε θέματα κοινωνικής μέριμνας. Εργάστηκε στις Κυπριακές Αερογραμμές ως διευθυντής συντήρησης αεροσκαφών και κατόπιν στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης προσωπικός φίλος με τον αείμνηστο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και γείτονάς του στο Μενεού, είχε τη ευκαιρία να απολαύσει και να αφομοιώσει τη σοφία του, αλλά και να μοιραστούν ίδια ενδιαφέρονται όσον αφορά την πολεμική αεροπορία. «Ασχολούμουν με τα παλιά αεροπλάνα. Ζήτησα από τον Πρόεδρο να μου πει τι πετούσε στον πόλεμο και αυτός που απάντησε ότι είμαι πολύ μικρός για να ξέρω. Τότε ο Πρόεδρος μου απάντησε το βρετανικό δικινητήριο βομβαρδιστικό αεροσκάφος Vickers Wellington, με αυτό που τον κατέρριψαν κατά τη διάρκεια του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου στη Γερμανία και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος. Σε μια επίσκεψη μου στο Άμστερνταμ, βρήκα το μοντέλο του αεροσκάφους, το πήρα και θα του το έκανα δώρο στα γενέθλια του. Δυστυχώς, αρρώστησε και τον χάσαμε χωρίς να το παραδώσω ποτέ».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA