Ανεξέλεγκτα κυκλοφορούν τα σκούτερ στους δρόμους, καθώς η ευθύνη για τον έλεγχό τους έγινε μπαλάκι μεταξύ Αστυνομίας και δήμων. Όπως ξεκαθαρίστηκε στον «Φ», τα σκούτερ δικαιούνται να κινούνται μόνο σε ποδηλατοδρόμους ή σε δρόμους με όριο ταχύτητας τα 30χλμ.

Καθώς, όμως, δεν υπάρχει τέτοιο δίκτυο και υποδομές που να ενώνει τις διάφορες περιοχές, οι χρήστες των σκούτερ καταλήγουν παρανομούν, χωρίς όμως να διώκονται. Μας αναφέρθηκε, παράλληλα, ότι έχουν σημειωθεί πλήθος ατυχημάτων και ότι καταβάλλονται διάφορα παράπονα από πολίτες για τα σκούτερ.

Ο βοηθός υπεύθυνος της Τροχαίας, Χάρης Ευριπίδου, ανέφερε στον «Φ» ότι «ως Αστυνομία προχωρήσαμε σε πολλές καταγγελίες παραβιάσεων με σκούτερ, πολύ περισσότερες, ενδεχομένως, από αυτές που θα αναμένετο βάσει των όσων έχουμε να τρέξουμε. Ειδικά οι μοτοσυκλετιστές μας προχωρούν σε έλεγχους και καταγγελίες. Πρέπει να το δουν πιο ζεστά οι τοπικές Αρχές, οι τροχονόμοι τους, τα δημαρχεία για να εφαρμόσουν καλύτερα τη νομοθεσία».

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς των δήμων ότι οι λειτουργοί τους δεν έχουν δικαιοδοσία να σταματήσουν για έλεγχο κάποιον χρήστη σκούτερ, ακόμη και αν αυτός παρανομεί, ο κ. Ευριπίδου σχολίασε ότι «δυστυχώς, πρόκειται για δικαιολογία. Υπάρχουν έτσι κι αλλιώς τροχονόμοι που έχουν την εξουσία να πράττουν ελέγχους». Εξάλλου, είπε, μπορούν να απευθυνθούν κοντά τους για να ζητήσουν περαιτέρω εκπαίδευση.

Γενικότερα, είπε πάντως, ότι δεν έχουν πρόβλημα με το θέμα της εφαρμογής. «Μπορούμε να κάνουμε ελέγχους ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτό που είχε αναφερθεί από την αρχή, είναι ότι ιδίως οι τοπικές Αρχές έχουν περισσότερο λόγο και ρόλο. Από τη μία πλευρά σε σχέση με την εφαρμογή και τους τροχονόμους του δήμου και από την άλλη πλευρά λόγω ορισμένων προνοιών της νομοθεσίας, βάσει των οποίων μπορούν να εγκρίνουν επιπρόσθετους χώρους διακίνησης. Δηλαδή, να ζητήσουν να εγκριθούν περιοχές τους/ δρόμοι τους, όπου το όριο ταχύτητας θα είναι στα 30χλμ, ειδικά μέσα στα κέντρα των πόλεων, ώστε να μπορούν να κινούνται και τα σκούτερ».

Είπε, δε, πως είχαν προγραμματιστεί σημεία για να μετατραπούν σε διαδρομές 30χλμ, «όμως για να λειτουργήσουν πρέπει να εγκριθούν από τις τοπικές Αρχές. Αναμένουμε αυτή την εξέλιξη».

Υπάρχουν οι ποδηλατόδρομοι στους οποίους δικαιούνται να μετακινούνται, όμως υπογράμμισε, είναι περιορισμένοι. «Ως ένα σημείο φτάνει ο ποδηλατόδρομος. Μπορεί να χρειαστεί ο χρήστης του σκούτερ να διασταυρώσει περιοχές και γι’ αυτό ενδεχομένως να χρειάζεται η τοπική Αρχή να εγκρίνει χώρους διακίνησης. Το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει, συνεπώς, από τις τοπικές Αρχές. Προς το παρόν, δεν έχουμε τέτοια ρύθμιση».

Γίνονται ατυχήματα, σημείωσε ο κ. Ευριπίδου και είναι για αυτό που χρειάζεται έλεγχος. «Γι’ αυτό οι οδηγίες είναι όταν τα μέλη μας εντοπίσουν σκούτερ να μετακινούνται στον δρόμο και να κυκλοφορούν παράνομα, να τα καταγγέλλουν. Είναι σοβαρό και για την ασφάλεια του οδηγού του σκούτερ και των υπόλοιπων οδηγών», είπε. Επικαλέστηκε, τέλος, την ατομική ευθύνη όσων χρησιμοποιούν σκούτερ. Κάλεσε, δε, τους πεζούς, τους οδηγούς μοτοποδηλάτων και μηχανών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα εντοπίζουν, καθώς είναι και οι ίδιοι ευάλωτοι.  

Ατυχήματα και παράπονα καταγράφουν οι δήμοι

Ατυχήματα και παράπονα τα οποία αφορούν τα σκούτερ, καταγράφουν οι δήμοι. Ωστόσο, όπως μας αναφέρουν, δεν έχουν την αρμοδιότητα διεξαγωγής ελέγχων, η οποία βαραίνει την Αστυνομία.

«Έχουν γίνει και πολλά ατυχήματα, με παιδιά και ενήλικες. Είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά. Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στις Φοινικούδες μεταξύ πεζού και σκούτερ», σημείωσε ο πρόεδρος Ένωσης Δήμων Κύπρου και δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας. «Δεν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι και δίκτυο. Χρειάζεται να γίνουν υποδομές για να μπορέσουν τα σκούτερ να κυκλοφορήσουν με ασφάλεια. Πού θα κυκλοφορούν στον δρόμο ή στις πλατείες;», διερωτήθη και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ούτε και οι δρόμοι με όριο ταχύτητας τα 30χλμ, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

«Δεν υπάρχουν αριθμοί εγγραφής πάνω στα σκούτερ, βάσει των οποίων να μπορούν να εντοπίζουν τους παραβάτες της νομοθεσίας. Επίσης, υπάρχει πρόβλημα με το γεγονός ότι αφήνουν τα σκούτερ σε πεζοδρόμια και άλλα σημεία, με αποτέλεσμα να περιορίζουν την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία και γενικότερα των πολιτών. Είναι δύσκολο και σε αυτή την περίπτωση να επιβληθούν πρόστιμα. Γενικά, είναι μια νομοθεσία η οποία δυσκολεύει τους δήμους να την εφαρμόσουν».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι οι δήμοι δεν είναι εύκολο να διενεργούν ελέγχους για τους παραβάτες. Δεν υπάρχει η δικαιοδοσία, όπως είπε ο κ. Βύρας, οι λειτουργοί των δήμων να ζητούν προσωπικά στοιχεία. «Δεν είναι αστυνομικοί. Δεν μπορούν να γράψουν όχημα εν κινήσει, να σταματήσουν δηλαδή τον άλλο και να ζητούν στοιχεία». Οι μόνοι έλεγχοι από πλευρά των δήμων είναι προς τις εταιρείες ενοικίασης σκούτερ. Ως προς τους ελέγχους της Αστυνομίας, σημείωσε ότι αλλού γίνονται και αλλού όχι.

Επιπλέον, λειτουργός του Δήμου Έγκωμης, μας ανέφερε ότι λαμβάνουν παράπονα σε σχέση με τα σκούτερ, ενώ κατέγραψαν και κάποια ατυχήματα. 

«Για τη διακίνηση δεν είναι υπεύθυνοι οι δήμοι, αλλά η Αστυνομία. Αν δηλαδή φοράνε κράνη οι χρήστες, αν κινούνται σε ποδηλατοδρόμους και δρόμους των 30χλμ. Εμείς, στην Έγκωμη δεν έχουμε δρόμους με αυτό το όριο ταχύτητας, αρά μπορούν να κινούνται μόνο στους ποδηλατοδρόμους. Δεν το τηρούν. Όμως, ο έλεγχος βαραίνει την Αστυνομία και όχι τον δήμο», μας αναφέρθηκε.    

«Στην αρχή ήταν ακόμη πιο δύσκολος ο έλεγχος των σκούτερ, διότι ήταν πάρα πολλά. Για αυτό έξι δήμοι (Έγκωμης, Λευκωσίας, Αγίου Δομετίου, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Λακατάμιας) αποφάσισαν όπως ορίσουν συγκεκριμένα σημεία για τη στάθμευση έως πέντε σκούτερ. «Χρειάστηκε να κατασχέσουμε σκούτερ, όμως μετά από αυτή την ενέργεια υπήρξε συμμόρφωση των εταιρειών ενοικίασης», σημειώθηκε. Μάλιστα, εργαζόμενοι της εταιρείας πραγματοποιούν περιπολίες για να εποπτεύουν, ώστε να μην εμποδίζουν του πεζούς.