Το Δημοτικό Σχολείο Δασούπολης (ΚΒ) απέκτησε, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2022-2023, τη διαπίστευση ERASMUS+ KA121-SCH, οποία έχει ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2023 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2027 και αφορά σε κινητικότητες προσωπικού και μαθητών/τριών. Η διαπίστευση αυτή πιστοποιεί ότι ο σχολικός μας οργανισμός, μέσω της αίτησής του, έχει την πρόθεση να συμμετέχει σε ποιοτικές διασυνοριακές κινητικότητες στο πλαίσιο της Βασικής Δράσης 1 του προγράμματος Erasmus+ (2021-2027).

Με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, το σχολείο έχει θέσει ως στόχους:

• την ανάπτυξη διαπολιτισμικών επαφών, τη γνωριμία με την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και την εκτίμηση της αξίας της μέσω της συνεργασίας με σχολεία του εξωτερικού.
• την επιμόρφωση του προσωπικού της σχολικής μονάδας στις Νέες Τεχνολογίες.
• τη βελτιστοποίηση της κατανόησης και χρήσης της αγγλικής γλώσσας.
• την ανάπτυξη ενσυναίσθησης και την απόκτηση από μέρους των παιδιών τέτοιων δεξιοτήτων και ικανοτήτων που θα τους επιτρέψουν να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, να αναγνωρίζουν τη σημασία της και να επιτρέπουν την πλήρη συμμετοχή όλων των ατόμων στην κοινωνία.
• την ενσωμάτωση, συμπερίληψη και κοινωνική ένταξη παιδιών από ευάλωτες ομάδες.
• την προώθηση της θετικής συμπεριφοράς των παιδιών και την επίλυση συγκρούσεων ανάμεσα τους.

Κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς 2023-2024, πραγματοποιήσαμε διάφορες δράσεις. Την εβδομάδα 16-20 Οκτωβρίου 2023 φιλοξενήσαμε στο σχολείο μας εκπαιδευτικούς και μαθητές από σχολεία της Τσεχίας, της Σλοβακίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί επισκέψεις εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών του σχολείου μας σε σχολεία στην Τσεχία (Νοέμβριος 2023) και την Ισπανία (Απρίλιος 2024). Επιπλέον, στο επόμενο χρονικό διάστημα, δύο εκπαιδευτικοί του σχολείου μας θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε σεμινάρια που οργανώνονται στο εξωτερικό, σε θέματα σχετικά με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Κινητικότητα στην Ισπανία με τη συμμετοχή μαθητών

Η δεύτερη κινητικότητα του Δημοτικού Σχολείου Δασούπολης (ΚΒ) πραγματοποιήθηκε μεταξύ 14 και 20 Απριλίου 2024 στο Δημοτικό Σχολείο NUESTRA SENIORA DE LA VICTORIA στο Villarejo de Salvanés, μια μικρή πόλη περίπου 50 Km από τη Μαδρίτη. Στην κινητικότητα αυτή συμμετείχαν εφτά παιδιά και τρεις εκπαιδευτικοί.

Αναμφίβολα, ήταν μια μοναδική, επιμορφωτική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες. Η καθημερινή επίσκεψη στο σχολείο έδωσε την ευκαιρία σε παιδιά και εκπαιδευτικούς, να έρθουν σε επαφή με ποικίλα μαθησιακά αντικείμενα, αφού το σχολείο είναι δίγλωσσο και πολλά μαθήματα γίνονται στην αγγλική γλώσσα. Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τμήματα διάφορων ηλικιών και είχαν εκτενή και λεπτομερή ενημέρωση για το Ισπανικό Εκπαιδευτικό Σύστημα.

Η καθημερινή παραμονή στο σχολείο δημιούργησε τις ευοίωνες συνθήκες για όλους, να εμπλακούν ενεργά στην καθημερινότητα της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας, να αλληλεπιδράσουν, να μάθουν καινούριες εκπαιδευτικές πρακτικές και εργαλεία, καθώς επίσης και να ανταλλάξουν απόψεις και τεχνικές. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας ως καθημερινό μέσο επικοινωνίας, αναμφισβήτητα αποτέλεσε πολύ χρήσιμη εξάσκηση και ενίσχυση των γλωσσικών ικανοτήτων των συμμετεχόντων, αλλά και η επαφή με την ισπανική γλώσσα βοήθησε στην εκμάθηση χρήσιμων φράσεων επικοινωνίας.

Επιπρόσθετα, η φιλοξενία των παιδιών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, η επαφή με τους/τις εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες, αλλά και οι επισκέψεις και ξεναγήσεις στα μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά μνημεία, οδήγησαν στην πληρέστερη κατανόηση της κουλτούρας, του πολιτισμού και των καθημερινών συνηθειών των ανθρώπων που τους υποδέχτηκαν. Αξέχαστη εμπειρία ήταν η επίσκεψη στο ιστορικό κέντρο της Μαδρίτης, στα μουσεία ντελ Πράδο και Ρέινα Σοφία, όπου οι συμμετέχοντες/ουσες απόλαυσαν έργα τέχνης σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως για παράδειγμα το έργο «Γκουέρνικα» του Πάμπλο Πικάσο. Η εγκάρδια και ζεστή φιλοξενία της διεύθυνσης, του προσωπικού του σχολείου, αλλά και των γονιών και παιδιών που φιλοξένησαν τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου ήταν ιδιαίτερα συγκινητική.

Η κινητικότητα στην Ισπανία προσέφερε ποικίλα οφέλη στους εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες που αφορούν τη μαθησιακή, επαγγελματική αλλά και την προσωπική τους ανάπτυξη. Κύριο όφελος, όμως, ήταν η ουσιαστική συνάντηση με τους ανθρώπους και η δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας και συνεργασίας. Η κοινή διαπίστωση είναι πως μας ενώνουν πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Διαπίστωση η οποία δημιουργεί και ενισχύει το κλίμα συμπεριληπτικότητας, ανεκτικότητας και αμοιβαίας αποδοχής, καθώς όλοι μοιραζόμαστε κοινές αξίες και κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα.