Με την ανάπτυξη εργαλείων φιλικών στη χρήση και αποτελεσματικών ως προς την αξιολόγηση των κινδύνων και συνεπειών φυσικών καταστροφών, το έργο ISTOS ολοκληρώθηκε. Το έργο υλοποιήθηκε από κοινοπραξία εταίρων σε Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, σε συντονισμό του Frederick Research Center, και πέτυχε τη δημιουργία διακρατικής συνεργασίας για την κατανόηση των φυσικών καταστροφών, την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων, με αποτέλεσμα τη μείωση των συνεπειών τους για επηρεαζόμενες περιοχές.

Το έργο ISTOS αντανακλά τη δέσμευση για διεθνή συνεργασία, επιστημονική αριστεία και καινοτομία στη διαχείριση φυσικών καταστροφών και στην ασφάλεια κτηρίων. Με αφοσίωση στη δομική ασφάλεια, τη μείωση του ρίσκου και των πρακτικών διαχείρισης μετά από φυσικές καταστροφές τόσο στην Κύπρο όσο και σε ευρύτερη κλίμακα, οι εταίροι του έργου –το Frederick Research Center, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα και το Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II στην Ιταλία– αντάλλαξαν εμπειρογνωμοσύνη, καλλιεργώντας τη συνεργατική μάθηση και την καινοτομία σε κάθε βήμα του έργου. Καθ’ όλη τη διάρκειά του, το ISTOS πραγματοποίησε σειρά δραστηριοτήτων με στόχο την προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων και πρακτικών εφαρμογών μέσα από διαδικτυακά σεμινάρια, θερινά σχολεία και επιστημονικές συναντήσεις.

Ο αντίκτυπος του έργου είναι απτός: Ποικίλες επιστημονικές δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε έγκριτα συνέδρια αφορούσαν μια σειρά θεμάτων, από την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κύπρου μέχρι τη σεισμική ανθεκτικότητα, τις βιώσιμες στρατηγικές μετριασμού και τις τοπικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου αναπτύχθηκαν φιλικά προς τον χρήστη εργαλεία ώστε να διεξάγει αποτελεσματικά αξιολογήσεις πριν και μετά από σεισμούς. Πρόκειται για καινοτομία που ενισχύει την ανθεκτικότητα και την ετοιμότητα των κοινοτήτων. Τα αποτελέσματα και η συνεισφορά του ISTOS παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που διοργάνωσε η κοινοπραξία τον Φεβρουάριο 2024 στο Πανεπιστήμιο Frederick. Το Συνέδριο συγκέντρωσε διακεκριμένους ομιλητές και συμμετέχοντες από τον ακαδημαϊκό χώρο, τον δημόσιο τομέα και τη βιομηχανία, προβάλλοντας τα σημαντικά βήματα που έγιναν στον τομέα της δομικής ασφάλειας και της διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών. Τα αποτελέσματα του συνεδρίου είναι σήμερα προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, στον ιστότοπο http://istoscenter.eu/.