Δυο μοτοσικλέτες τύπου σκούτερ που εντοπίστηκαν σε διαφορετικές ημερομηνίες σε χωριά της επαρχίας Λευκωσίας, είναι στο επίκεντρο των εξετάσεων των ανακριτών του ΤΑΕ, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης της απόπειρας φόνου του Δημήτρη Ανδρονίκου («Δημητρούι») στις 23/4 στο δρόμο Παλαιχωρίου – Ανθούπολης.

Οι δυο αυτές μοτοσικλέτες έχουν εντοπιστεί στα περίχωρα της δυτικής Λευκωσίας, με τους ανακριτές να θεωρούν στη βάση της μαρτυρίας που βρίσκεται ενώπιόν τους, ότι πιθανόν να χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες του εγκλήματος σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις.

Πιστεύεται πως το ένα εκ των δυο σκούτερ χρησιμοποιήθηκε σε παρακολούθηση του Ανδρονίκου προγενέστερα της 20ής Απριλίου, ενώ σε ό,τι αφορά το άλλο, στην απόπειρα φόνου σε βάρος του 34χρονου τρεις μέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία που παρουσίασε το ΤΑΕ Λευκωσίας σε δυο δικαστικές διαδικασίες για σκοπούς προσωποκράτησης των υπόπτων, εξετάζεται, ταυτόχρονα, κατά πόσον ο 9ος ύποπτος, που είναι πρόσωπο ρουμανικής καταγωγής, ηλικίας 28 ετών και το οποίο διαμένει στη Λεμεσό, προμήθευσε τους δράστες με τα δίκυκλα οχήματα.

Πού εντοπίστηκαν

Αναλυτικά, τι φαίνεται να ισχύει με τις μοτοσικλέτες:

  • Η μια εκ των δυο μοτοσικλετών τύπου σκούτερ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ανακριτής του ΤΑΕ στο Δικαστήριο, είχε εντοπιστεί στο Ακάκι στις 20/4/2024, όπου την είχαν εγκαταλείψει δυο άτομα με την άφιξη αστυνομικών στο σημείο. Τα δυο αυτά άτομα φορούσαν ένα μπλε και ένα μαύρο κράνος που έφεραν επιγραφή γνωστής εταιρείας διανομής. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, την ίδια περίοδο και συγκεκριμένα μεταξύ των ημερομηνιών 16-22 Απριλίου, ο στόχος της απόπειρας που έγινε στις 23/4, μετέβαινε στον αστυνομικό σταθμό Περιστερώνας για να επισκεφτεί φιλικό του πρόσωπο που τελούσε υπό κράτηση.
  • Η δεύτερη μοτοσικλέτα εντοπίστηκε την περασμένη Δευτέρα από την Αστυνομία κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία για προσωποκράτηση των υπόπτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκε στο δρόμο Ακακίου – Μενοίκου και υπάρχει εύλογη υπόνοια πως είναι η αυτή που χρησιμοποίησαν οι δράστες κατά την απόπειρα φόνου του Ανδρονίκου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά η πληροφόρηση της Αστυνομίας, ανέφερε πως το σκούτερ στο οποίο επέβαιναν οι δράστες του εγκλήματος, μεταφέρθηκε στο Καϊμακλί προκειμένου να αποσυναρμολογηθεί.

Και στις δυο μοτοσικλέτες γίνονται επιστημονικές εξετάσεις προκειμένου να φανεί κατά πόσον ταυτίζονται με τους υπόπτους.

Ο ρόλος του 28χρονου

Από τ΄ αρχικά στάδια εξέτασης της υπόθεσης, το ΤΑΕ Λευκωσίας αξιολογούσε τον ρόλο που είχε ο 28χρονος, 9ος ύποπτος, με τη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν τα δυο πρόσωπα που ανέλαβαν την υλοποίηση του σχεδίου εξόντωσης του Ανδρονίκου.

Στο αίτημα προσωποκράτησης που εξετάστηκε την περασμένη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ ανέφερε ότι σε μια φωτογραφία που είχε στο κινητό του τηλέφωνο ο 28χρονος, φαίνεται η κλοπιμαία μοτοσικλέτα που εντοπίστηκε στο Ακάκι στις 20 Απριλίου. Επιπλέον, σε οπτικό υλικό από την τηλεφωνική του συσκευή υπάρχει πανομοιότυπη μοτοσικλέτα με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε στην απόπειρα στις 23/4.

Ο Αλέξανδρος Σαουρής, δικηγόρος του 9ου υπόπτου, με βάση τα όσα ανέφερε στο Δικαστήριο την περασμένη Τρίτη, εξετάζει το ενδεχόμενο να εφεσιβάλει την δικαστική απόφαση για έκδοση διατάγματος 8ήμερης προσωποκράτησης σε βάρος του του πελάτη του.