Κλείνει αύριο η πολύκροτη θανατική ανάκριση του 26χρονου εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου με την οικογένεια του εδώ και δύο σχεδόν δεκαετίες να δίνει έναν ατέρμονο αγώνα για την αλήθεια πίσω από τον θάνατο του παιδιού της, υποστηρίζοντας ότι δολοφονήθηκε από στρατιώτες. Μια θανατική ανάκριση που διεξήχθη ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας, δικαστού Ντόριας Βαρωσιώτου και σημαδεύτηκε από εντάσεις, αντεγκλήσεις και δριμύ κατηγορώ ως προς τους πιο σημαντικούς μάρτυρες.

Τον λόγο έχει αποκλειστικά η Ντόρια Βαρωσιώτου, η οποία καλείται να αποφανθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας για τα αίτια θανάτου του άτυχου εθνοφρουρού. Την ίδια ώρα δεκάδες πολίτες και οργανωμένα σύνολα αναμένεται να βρεθούν έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού για συμπαράσταση στην οικογένεια Νικολάου.

Η ακρόαση της τρίτης θανατικής ανάκρισης άρχισε στις 04/12/2023 και κατέθεσαν ενόρκως 9 μάρτυρες. Επτά μάρτυρες από την πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας και δύο από την πλευρά της οικογένειας Νικολάου ενώ κατατέθηκαν όλα τα νέα στοιχεία που προέκυψαν από την εκταφή της σορού του 26χρονου και έκτοτε.

Οι δικηγόροι της οικογένειας υποστηρίζουν ότι ο Θανάσης στραγγαλίστηκε και πως το πρόσωπο που τον δολοφόνησε, ήταν αριστερόχειρας. Υπέδειξαν ότι από τα νέα ευρήματα που προέκυψαν μετά την εκταφή, αυτά αποδεικνύουν πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας ότι ο Θανάσης δολοφονήθηκε, σε άγνωστο μέρος, από ομάδα δραστών στην οποία συμμετείχαν άτομα από το στρατόπεδο Ευμένιου Παναγιώτου.

Την πιο πάνω θέση απέρριψε η Νομική Υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι ελλείψει ιστολογικών ευρημάτων δεν είναι εφικτό να απαντηθεί με ασφάλεια το ερώτημα αν το έλλειμμα των 3 χιλιοστών στο αριστερό κέρας του υοειδούς οστού είναι γενόμενο εν ζωή ή μεταθανάτιο ή εκ της κατασκευής του. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εισηγήθηκε όπως το πόρισμα παραμείνει ανοικτό σε σχέση με την αιτία θανάτου, ως επίσης παραμείνει ανοικτό αν ο θάνατος του άτυχου Νικολάου οφείλεται σε παράνομη πράξη ή αυτοκτονία και έχουν ή δεν έχουν συμβάλει ενέργειες ή πράξεις τρίτων προσώπων ελλείψει ιατροδικαστικής γνωμάτευσης ενώπιον του Δικαστηρίου, που να αξιολογεί όλα τα ευρήματα νεκροψία-σκηνή-εκταφή και σύνολο των γεγονότων που συνθέτουν την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ντόρια Βαρωσιώτου απέρριψε το αίτημα να καταθέσει ο ιατροδικαστής – παθολογοανατόμος, δρ. Ανδρέας Μαρνερίδης ενώ από την πλευρά της οικογένειας, δεν κατέθεσε ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσάφτης.

Η εξουσία του θανατικού ανακριτή, σύμφωνα με τον Περί Θανατικών Ανακριτών Νόμο περιορίζεται στην απάντηση του πώς, πότε και πού επήλθε ο θάνατος. Ο θανατικός ανακριτής δεν αποφαίνεται για την αξιοπιστία των μαρτύρων και δεν αξιολογεί στην ουσία τη μαρτυρία. Η θανατική ανακρίτρια Ντόρια Βαρωσιώτου καλείται να αποφανθεί πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας εάν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια ή να αφήσει το πόρισμά της ανοικτό, παραπέμποντας το στο Γενικό Εισαγγελέα. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο θανατικός ανακριτής δεν έχει εξουσία εάν προκύπτει ποινικό αδίκημα να κατηγορήσει κάποιο πρόσωπο για συγκεκριμένο αδίκημα, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος που εναποθέτουν το δικαίωμα δίωξης αποκλειστικά στον Γενικό Εισαγγελέα.

Στην πολύκροτη υπόθεση του Θανάση Νικολάου διεξήχθησαν 3 ξεχωριστές έρευνες, 2 θανατικές ανακρίσεις καθώς και έρευνες από την Εθνική Φρουρά. Μετά την εκταφή έγιναν επισταμένες εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε σύμφωνα με τη μαρτυρία του δρος Καριόλου ότι το γενετικό προφίλ που εντοπίστηκε στα ενδύματα του Θανάση, ανήκει στους ιατροδικαστές Πανίκο Σταυριανό, Νικόλα Χαραλάμπους και σε υπάλληλο συγκεκριμένης εταιρείας στην Αγγλία, λόγω επιμόλυνσης στα αναλώσιμα.