Από αξιολόγηση για την εφαρμογή καθορισμένων δεικτών ποιότητας και ασφάλειας θα περάσουν το επόμενο διάστημα τα νοσοκομεία του Γενικού Συστήματος Υγείας και από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη διαδικασία θα επηρεαστεί αναλόγως και το ύψος της αποζημίωσης τους.

Οι δώδεκα δείκτες απόδοσης, περιλαμβάνονται στο σχέδιο αποζημίωσης των νοσοκομείων του ΓεΣΥ και αποτελούν ένα από τα ποιοτικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς αποζημιώσεων.

Για τους συγκεκριμένους δείκτες, δεδομένα απέστειλαν στον Οργανισμό 35 νοσηλευτήρια με τον αριθμό αυτό να μην είναι ο τελικός, αφού κάποια ιατρικά κέντρα ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις από τον ΟΑΥ πριν ενημερώσουν για τα δεδομένα τους.

Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι όσα νοσηλευτήρια συμμετέχουν στο συγκεκριμένο ποιοτικό κριτήριο, έχουν καταθέσει δεδομένα και για δείκτες που σχετίζονται με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τη μικροβιακή αντοχή και τη χορήγηση αντιβιοτικών, για τα οποία η Κύπρος κατέχει θλιβερή πρωτιά μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα νοσηλευτήρια, πέρα από την αξιολόγηση των δεδομένων που θα καταθέσουν στον ΟΑΥ και θα ελεγχθούν από τον Οργανισμό μέσω του λογισμικού του ΓεΣΥ, θα περάσουν εντός του έτους και από τη διαδικασία των επιτόπιων ελέγχων από ανεξάρτητους επιθεωρητές προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα των στοιχείων που μεταφέρονται στον ΟΑΥ.

Οι δώδεκα δείκτες ποιότητας και ασφάλειας αφορούν:

1.  Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κατά της γρίπης κατά τους τελευταίους 12 μήνες.

2.  Τις επιπτώσεις βακτηριαιμιών σχετιζόμενων με την νοσηλεία.

3.  Το ποσοστό φαινοτύπων αντοχής σε συγκεκριμένα βακτηριακά στελέχη από βακτηριαιμίες.

4.  Την κατανάλωση συγκεκριμένων αντιβιοτικών (καρβαπενένμης, κολιμυκίνης, νταπτομυκίνης.

5.  Το ποσοστό πληρότητας των κλινών.

6.  Το ποσοστό θνητότητας σε διάστημα 30 ημέρων.

7.  Το ποσοστό θανάτων οφειλόμενων σε αγγειακό επεισόδιο.

8.  Το ποσοστό θανάτων οφειλόμενων σε οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου.

9.  Τις επιπλοκές από χειρουργικές επεμβάσεις (πνευμονική εμβολή).

10. Το ποσοστό πτώσεων.

11. Τις επιπτώσεις κατακλίσεων.

12. Την προ και περιεγχειριστική αντιμικροβιακή προφύλαξη.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στον «Φ», η αρμόδια λειτουργός του ΟΑΥ, Μόνικα Κυριάκου, «για τους δείκτες που αφορούν τα ποσοστά των θανάτων οφειλόμενων σε αγγειακό επεισόδιο, οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, το ποσοστό θνητότητας σε διάστημα 30 ημέρων ανεξαρτήτως αιτιολογίας, τα δεδομένα θα συλλεχθούν από τον ΟΑΥ μέσω του λογισμικού και θα τύχουν της απαραίτητης επεξεργασίας στη βάση συγκεκριμένης μεθοδολογίας. Αυτό κρίνεται σκόπιμο καθώς σε πολλές περιπτώσεις, ένας ασθενής μπορεί να μεταφερθεί από ένα νοσηλευτήριο σε άλλο και να συμβεί εκεί ο θάνατος».

Τα νοσοκομεία, «θα ενημερωθούν από τον ΟΑΥ για τα αποτελέσματά τους, σε ό,τι αφορά τους συγκεκριμένους δείκτες, ενώ γίνονται σκέψεις για να δοθεί στα νοσοκομεία αυτά και κάποια σύγκριση των δικών τους αποτελεσμάτων με τα αποτελέσματα άλλων νοσοκομείων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία».

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας γίνονται σε πολλές περιπτώσεις δηλώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις εν είδει καταγγελιών, που αφορούν τον μεγάλο αριθμό μεταφορών από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στα δημόσια νοσοκομεία ασθενών που παρουσιάζουν επιπλοκές ή/και καταλήγουν, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα ποσοστά θνητότητας στον δημόσιο τομέα.

Παράλληλα με τη διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων των νοσοκομείων του ΓεΣΥ, σε ό,τι αφορά τους δείκτες ποιότητας, είπε η κ. Κυριάκου, εντός Ιουλίου θα αρχίσει και η αξιολόγηση των νοσηλευτηρίων σε ό,τι αφορά και τα υπόλοιπα ποιοτικά κριτήρια που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αποζημίωσης.

Η συμμετοχή των νοσοκομείων του ΓεΣΥ στα ποιοτικά κριτήρια που έχουν τεθεί είναι σε γενικές γραμμές «εθελοντική». Ωστόσο, υπάρχουν κριτήρια τα οποία παρακολουθούνται από τον ΟΑΥ και λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της αποζημίωσης, όπως είναι για παράδειγμα, το ποσοστό νοσηλείας παθολογικών περιστατικών ή ασθενών με συννοσηρότητες, η ανατροφοδότηση των ίδιων των ασθενών που νοσηλεύονται κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα όλα τα νοσηλευτήρια θα αξιολογηθούν και θα αποζημιωθούν στη βάση των ποιοτικών κριτηρίων.

Σε ό,τι αφορά τις επιτόπιες επισκέψεις επιθεωρητών, η κ. Κυριάκου ανέφερε ότι «ο Οργανισμός βρίσκεται τώρα στο στάδιο της προκήρυξης της προσφοράς για αγορά υπηρεσιών. Οι επιθεωρητές θα επισκέπτονται τα νοσηλευτήρια και θα ελέγχουν κατά πόσον τα δεδομένα που τους ζητούνται, στο πλαίσιο των εν λόγω δεικτών, καταγράφονται και καταχωρούνται με το σωστό τρόπο».

Η όλη διαδικασία, είπε καταλήγοντας η ανώτερη λειτουργός του ΟΑΥ, «είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι δεν έχει να κάνει μόνο με το ύψος της αποζημίωσης των νοσοκομείων για τις υπηρεσίες που προσφέρουν μέσω του ΓεΣΥ, αλλά συνεισφέρει στην αναβάθμιση και συνεχή αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μέσω της προσπάθειας αυτής, ο ΟΑΥ επιχειρεί να εξοικειώσει σε πρώτη φάση τα νοσοκομεία εντός ΓεΣΥ με τις διαδικασίες αυτές, να δώσει τα κίνητρα για τη σύσταση των κατάλληλων ομάδων ανά νοσηλευτήριο για παρακολούθηση των δεδομένων αυτών και στη συνέχεια, αφού επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα των δεδομένων, να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι βελτίωσης και πάλι ανά νοσηλευτήριο».