Παραμονές της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και δεκάδες οικογένειες βρίσκονται στο περίμενε για το πλαίσιο μάθησης των παιδιών τους αλλά και για το κατά πόσον θα εγκριθούν ή όχι να έχουν συνοδό στο σχολείο τους.

Κι αυτό διότι, οι Επαρχιακές Επιτροπές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΕΕΑΕ), οι οποίες είναι οι αρμόδιες να εξετάσουν τις περιπτώσεις παιδιών που αιτούνται διευκολύνσεων, συνοδών ή αλλαγή πλαισίου μάθησης (π.χ. από την Ειδική Μονάδα σε τυπική τάξη), αναμένεται να συνεδριάσουν εντός των επόμενων ημερών, μερικές μέρες δηλαδή, πριν από την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων. Αυτό, προκαλεί έντονο άγχος σε γονείς και παιδιά, καθώς η πλειοψηφία όσων απορριφθούν οι αιτήσεις τους, θα προχωρήσουν σε ενστάσεις. Οπότε και θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος για να γίνουν οι απαιτούμενες διαδικασίες και να καταλήξουν οι αρμόδιοι στην τελική τους απόφαση. Κάτι που ισχύει κάθε χρόνο, με περιπτώσεις γονέων να επιλέγουν ακόμη και την προσωρινή κράτηση των παιδιών τους στο σπίτι (κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία), μέχρι να ξεκαθαρίσει η περίπτωσή τους.

Μία από τις περιπτώσεις που αναμένουν εξέτασης και απόφασης είναι και ενός 11χρονου παιδιού, το οποίο φέτος πρέπει να φοιτήσει στη Δ΄ τάξη. Από την Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου φοιτά σε Ειδική Μονάδα σχολείου στη Λεμεσό, καθώς το παιδί έχει αυτισμό και αντιμετώπιζε δυσκολίες στην επικοινωνία. Όμως, εδώ και μήνες, έχει εκπαιδευτεί κι έχει κατακτήσει τη μέθοδο επικοινωνίας spelling to communicate (δακτυλο-ανάγνωση) και σύμφωνα με τους γονείς του, όχι μόνο έχει βελτιωθεί αλλά και είναι σε θέση να επικοινωνήσει. Όπως ανέφερε στον «Φ» ο πατέρας του παιδιού, δικηγόρος Δημοσθένης Στεφανίδης, υπάρχει αίτημα για αλλαγή εκπαιδευτικού πλαισίου, δηλαδή το παιδί από τον Σεπτέμβριο να φοιτά σε κανονική τάξη άλλου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο το ίδιο ζήτησε καθώς εκεί φοιτά και ξάδερφος του άρα αισθάνεται οικία και να τερματιστεί η φοίτηση του στην Ειδική Μονάδα. Σύμφωνα δε, με επιστολή που απέστειλε σε αρμόδιους του υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν θετικές αξιολογήσεις από ειδική εκπαιδευτικό, εκπαιδευτική ψυχολόγο και λογοπαθολόγο, για τη μετάβαση του μαθητή από το πλαίσιο της Ειδικής Μονάδας στο πλαίσιο της τυπικής τάξης. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πατέρα, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από το σχολείο. Πέραν την έκβασης της εξέτασης της περίπτωσης του παιδιού του, ο κ. Στεφανίδης θίγει το ζήτημα της καθυστέρησης των διαδικασιών, αναφέροντας στον «Φ» πως η αξιολόγηση του παιδιού με όλα τα στοιχεία έγινε από τον Ιούνιο, ενώ η ΕΕΕΑΕ θα συνέλθει τέλος Αυγούστου για να την εξετάσει. Σε περίπτωση απόρριψης, πιέζει ο χρόνος για την ένταση και την εκ νέου εξέταση όλων των περιπτώσεων μαθητών.

Ο «Φ» επικοινώνησε με αρμόδια πηγή του υπουργείου Παιδείας, η οποία ανέφερε πως σε περίπτωση απόρριψης αιτημάτων για περιπτώσεις παιδιών, θα κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για ενστάσεις και επανεξέταση, ούτως ώστε να μην καθυστερήσουν οι απαντήσεις στους γονείς και να μην χαθούν μέρες από τη φοίτηση των παιδιών. Αυτό, μάλιστα, που μας μεταφέρθηκε είναι και η προσήλωση του Υπουργείο στον στόχο για το συμπεριληπτικό σχολείο και την ένταξη παιδιών στις τυπικές τάξεις, πλην των εξαιρετικών περιπτώσεων που υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως η υπουργός Παιδείας εντός της άλλης εβδομάδας θα συναντηθεί με τους προέδρους όλων των ΕΕΕΑΕ με στόχο να επαναβεβαιωθεί η θέληση για το συμπεριληπτικό σχολείο.