Ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά η οποία ξεκινά την ερχόμενη βδομάδα εξέδωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, μετά από συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής.
Σύμφωνα με το βουλευτή το όραμα της υπουργού Παιδείας συμφωνεί με όσα το ΑΚΕΛ συζητούσε εδώ και πολλά χρόνια όπως για παράδειγμα η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων και το νέο σύστημα αξιολόγησης, η επέκταση της υποχρεωτικής ηλικίας εισδοχής στην προδημοτική εκπαίδευση ή τα όσα έχουν γίνει με το θέμα των συνοδών παιδιών με αναπηρία.
Ωστόσο, επισημαίνει πως δεν έγιναν τα συγκεκριμένα βήματα, ώστε να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.
Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο επεσήμαναν και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις. Από πλευράς στελέχωσης είμαστε φέτος πολύ πιο πίσω σε σχέση με την περσινή χρονιά. Με βάση τη σχετική νομοθεσία, οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών έπρεπε να ολοκληρώνονταν στις 25 Ιουλίου. “Βρισκόμαστε τώρα τέλη Αυγούστου και μόνο μέσα στον μήνα έχουν γίνει εκατοντάδες μετακινήσεις εκπαιδευτικών και αναμένονται πολλές άλλες. Όλες αυτές οι μετακινήσεις ή τοποθετήσεις, εγείρουν κι ένα ερωτηματικό κατά πόσον θα καταφέρουν τα ολοήμερα σχολεία να ξεκινήσουν στις 23 Σεπτεμβρίουy”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον καταγράφεται καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τις αποσπάσεις, οι οποίες έπρεπε την 1η Απριλίου να είχαν ολοκληρωθεί, όμως ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από λίγες ημέρες με τέσσερις-πέντε μήνες καθυστέρηση.
Άλλο σοβαρό ζήτημα είναι η κατάθεση του ολοκληρωμένου σχεδιασμού όσον αφορά την εγκατάσταση κλιματιστικών στα σχολεία, τον οποίο υποσχέθηκε σήμερα η Υπουργός. Σύμφωνα με την ανακοίνωση μόνο ένα μικρό ποσοστό των σχολείων έχουν εφοδιαστεί με κλιματιστικά.
Είναι επίσης το θέμα των 223 εκπαιδευτικών που εργάζονταν στα ΔΡΑΣΕ στη Μέση Εκπαίδευση και αυτό το διάστημα παραμένουν, δυστυχώς, μετέωροι.
Επίσης το ΑΚΕΛ έθιξε και ένα άλλο ζήτημα. «Με τον τρόπο που διατίθενται μέχρι σήμερα οι θέσεις στα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, στο τέλος χάνονται εκατοντάδες θέσεις που έπρεπε να είχαν δοθεί σε απόφοιτους μας. Η Ελλάδα ανακοινώνει τις θέσεις τέλη Αυγούστου και δεν πραγματοποιεί δεύτερη κατανομή λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά και όταν δοθούν οι θέσεις από την Ελλάδα, δεν υπάρχει χρόνος στα δικά μας πανεπιστήμια να πραγματοποιήσουν τρίτη κατανομή. Φοιτητές, δηλαδή, κρατούν τη θέση τους στα κυπριακά πανεπιστήμια και αφού έχουν εξασφαλίσει μια «καλύτερη» θέση στα ελληνικά, πάνε στην Ελλάδα και η θέση στην Κύπρο μένει άδεια. Αυτή τη θέση θα μπορούσε να πάρει ένα άλλο παιδί και να σπουδάσει δωρεάν. Πολλά από αυτά τα παιδιά τελικά, για να σπουδάσουν αυτό που θέλουν υποχρεώνονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά πανεπιστήμια».