Γιορτή της μάνας η σημερινή και οι όπου γης μητέρες δέχονται τις ευχές και μια αγκαλιά από τα παιδιά τους, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται αυτά.  

Η γιορτή της μητέρας καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών.

Η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις διοργάνωσε για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με το όνομα Mothers Day Meetings, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες.

Το 1870, η Τζούλια Γουόρντ Χάου διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν Peace and Motherhood, με σκοπό τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Στην Ελλάδα και την Κύπρο, η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε αρχικά με τη γιορτή  της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου), ωστόσο, από τη δεκαετία του 1960, ενισχύθηκε ο εορτασμός στη δεύτερη Κυριακής του Μαΐου, όπως και στον υπόλοιπο Δυτικό κόσμο.

Η μάνα τιμάται σχεδόν παντού στον κόσμο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Σε κάποιες περιοχές του πλανήτη με πολυήμερους εορτασμούς και σε κάποιες άλλες, με λίγα λουλούδια, ευχές και ένα «ευχαριστώ».

Στην Αιθιοπία η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται το φθινόπωρο, Οκτώβριο ή Νοέμβριο, και σηματοδοτεί το τέλος της περιόδου των βροχών. Στήνεται πολυήμερο πανηγύρι προς τιμή της «Antrosht», της μητρότητας. Στο γεύμα κυριαρχεί το παραδοσιακό πιάτο hash, με συστατικά το αρνί ή μοσχάρι, το βούτυρο, το τυρί, τα μπαχαρικά και τα λαχανικά, τα οποία φέρνουν στο σπίτι τα παιδιά.

Στην Ιαπωνία, πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γιορτή της Μητέρας, «Haha no Hi», συνηθιζόταν να γιορτάζεται στις 6 Μαρτίου, ημέρα που συνέπεπται με τα γενέθλια της τότε Αυτοκράτειρας Koujun, με τα δυτικά έθιμα και τις πρακτικές να είναι απαγορευμένα στη χώρα.

Μεταπολεμικά καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Οι Ιάπωνες κάνουν δώρα στις μητέρες τους και σύμφωνα με το έθιμο τους δίνουν και κόκκινα γαρύφαλλα.

Στη Γαλλία,η μέρα της μητέρας «Fête des Mères», καθιερώθηκε το 1950 και γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, εκτός αν αυτή συμπίπτει με τη γιορτή της Πεντηκοστής, όπου τότε μετατίθεται την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου. Ο χαρακτήρας της γιορτής είναι κοινός με τις περισσότερες χώρες και περιλαμβάνει λουλούδια, κάρτες και οικογενειακά δείπνα.

Στη Ρωσία η γιορτή της μητέρας αποτελεί μέρος της ημέρα της γυναίκας στις 8 Μαρτίου. Τη συγκεκριμένη μέρα οι άνθρωποι δείχνουν το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη τους όχι μόνο στις μητέρες τους, αλλά και στις αδελφές, τις φίλες, τις συζύγους κ.α., μέσα από συμβολικά δώρα, συνήθως λουλούδια. Το φαινόμενο αυτό συναντάται και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην Αίγυπτο η γιορτή της μητέρας γιορτάζεται κατά την εαρινή ισημερία, στις 21 Μαρτίου, ενώ το παράδειγμα της Αιγύπτου ακολούθησαν και άλλες χώρες του αραβικού κόσμου.

Για το Μεξικό η γιορτή της μητέρας, η οποία τιμάται στις 10 Μαΐου. Σε όλη τη χώρα τα παιδιά γευματίζουν με τις μητέρες τους σε εστιατόρια, καθώς η μέρα θεωρείται η πιο δραστήρια για την εστίαση με 200 χιλιάδες επιπλέον προσωπικού να απαιτείται για την περίσταση. Ξεχωριστό έθιμο, στην επαρχία, αποτελεί η καντάδα έξω από το σπίτι των μανάδων από μουσικούς μαριάτσι.

Η γιορτή της μητέρας εισήχθη για πρώτη φορά στην Ταϊλάνδη στις 15 Απριλίου του 1950, ωστόσο πήρε τη σημερινή της μορφή το 1976 όταν και μεταφέρθηκε στις 12 Αυγούστου, ημέρα γενεθλίων της Βασίλισσας Sirikit, μητέρας όλων των Ταϊλανδών. Τη συγκεκριμένη ημέρα σπίτια και δημόσιοι χώροι θα στολιστούν με φώτα, πορτραίτα και άλλους στολισμούς, πυροτεχνήματα θα φωτίσουν τον ουρανό, ενώ θα πραγματοποιηθούν και παρελάσεις στους δρόμους. Το γιασεμί αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο δώρο προς τις μητέρες.