Το τοπίο που αντικρίζει κανείς στις πυρόπληκτες περιοχές της επαρχίας Λεμεσού μαχαιρώνει την καρδιά. Οι εικόνες θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Σπίτια καμένα, δέντρα ξεριζωμένα, ψυχές συντετριμμένες. Κι όμως, μέσα από τις στάχτες και τα αποκαΐδια, γεννήθηκαν ξανά η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη.

Οργανωμένα σύνολα, εθελοντές από όλη την Κύπρο και απλοί άνθρωποι θυσίασαν το Σαββατοκύριακο τους για να βοηθήσουν τις πληγείσες κοινότητες. Καθάρισαν δρόμους και περιοχές γύρω από τα χωριά, προσφέροντας όχι μόνο τον χρόνο τους αλλά και τα χέρια και την ψυχή τους.

Το πρωί του Σαββάτου, ομάδα νέων και μέλη του σωματείου της ΑΕΛ και του Απόλλωνα, μετέβησαν στο Βουνί και βοήθησαν κατοίκους στον καθαρισμό της κοινότητας. Την ίδια ώρα, πολίτες πρόσφεραν γεννήτριες ώστε να υπάρχει ρεύμα μέχρι την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.

Εκτός από την Πολιτική Άμυνα και τον Ερυθρό Σταυρό που διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης, οργανωμένα σύνολα και απλός κόσμος, μετέφερε επίσης τρόφιμα στους πληγέντες της φονικής πυρκαγιάς. Να σημειωθεί ότι, λόγω της συγκινητικής κινητοποίησης του κόσμου, όλες οι ανάγκες έχουν υπερκαλυφθεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον διαθέσιμοι χώροι για την αποθήκευση επιπλέον ειδών.

Παρόμοια εικόνα και στη Λόφου, όπου ομάδα 100 εθελοντών βρέθηκε την Κυριακή και με τον απαραίτητο εξοπλισμό, βοήθησε στον καθαρισμό του πυρήνα του χωριού αλλά και της βόρειας περιοχής όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και περίπου 30 άτομα από τη Ρωσία και το Ισραήλ, οι οποίοι οργανώθηκαν σε ομάδες και εργάστηκαν στην απομάκρυνση καμένων αντικειμένων.

Ο κοινοτάρχης Λόφου, Γιάννης Νεοφύτου, εμφανώς συγκινημένος δήλωσε στον «Φ»: «Αυτό που ζήσαμε από τους εθελοντές αυτές τις ημέρες δεν περιγράφεται. Παρά το γεγονός ότι το νερό ήταν περιορισμένο, έγινε τεράστια προσπάθεια. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς».

Οικογένειες που έχασαν τα πάντα

Ανάμεσα στις πιο τραγικές ιστορίες, εκείνη του κ. Νίκου στη Λόφου ξεχωρίζει. Πατέρας δύο παιδιών, είδε την οικία του να καταστρέφεται ολοσχερώς. Όπως καταγγέλλει, εγκλωβίστηκε με την οικογένειά του στο χωριό, χωρίς να μπορεί κανείς να τους βοηθήσει να ξεφύγουν από την πύρινη κόλαση. Έμειναν χωρίς στέγη, ρούχα και βασικά είδη.

Στο Κοιλάνι, η οικογένεια του κ. Ηλία – πολύτεκνος πατέρας – προσπαθεί επίσης να σταθεί ξανά στα πόδια της. «Με χίλιες στερήσεις, πριν πέντε χρόνια, καταφέραμε να φτιάξουμε μια μικρή μόνιμη κατοικία για την οικογένειά μας», αναφέρει με δάκρυα. Το σπίτι τους κάηκε ολοσχερώς. Μαζί του χάθηκαν αναμνήσεις, αντικείμενα, όνειρα. «Κάναμε δάνειο για να το χτίσουμε… και τώρα ξεκινάμε ξανά από το μηδέν», λέει συντετριμμένος.

Ωστόσο, η ανθρωπιά δεν χάθηκε. Εθελοντές και συγχωριανοί στάθηκαν δίπλα τους, προσφέροντας ρούχα, τρόφιμα και προσωρινή στέγη. «Δύο μικρά φορτηγά γεμάτα ρούχα έφτασαν μέσα σε δύο μέρες», περιγράφει με συγκίνηση ο κ. Ηλίας. Η πιο συγκινητική στιγμή ήρθε όταν ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας, ψάχνοντας ανάμεσα στα αποκαΐδια, βρήκε μέσα στις στάχτες τους βαφτιστικούς τους σταυρούς. Ένα μικρό θαύμα μέσα στην απόλυτη καταστροφή.

Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών – Στο Σούνι η μεγαλύτερη καταστροφή

Η καταγραφή των ζημιών συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο από 18 συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης. Μέχρι χθες έχουν καταγραφεί 237 κατοικίες, εκ των οποίων περίπου οι μισές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η μεγαλύτερη καταστροφή καταγράφεται στο Σούνι με 95 κατοικίες, στον Άγιο Θεράποντα με 35, στη Λόφου με 24 και στο Βουνί με 23. Πολλές κατοικίες στο Σούνι είναι πολυτελείας, ενώ στα υπόλοιπα χωριά πρόκειται κυρίως για παλαιά διατηρητέα σπίτια.

Επιπλέον, καταστράφηκαν 124 αυτοκίνητα και 49 άλλα οχήματα και κατασκευές (τροχόσπιτα, αποθήκες κ.ά). Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς πολλές κατοικίες δεν έχουν ακόμη δηλωθεί.
Η καταγραφή, όπως μας ενημέρωσε η Επαρχιακή Διοίκηση, θα συνεχιστεί και σήμερα με στόχο να ολοκληρωθεί πριν από την Τετάρτη.

Επί ποδός η ΑΗΚ για την αποκατάσταση του ρεύματος

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου επιχειρώντας νυχθημερόν στις πυρόπληκτες περιοχές της επαρχίας Λεμεσού, με στόχο την άμεση αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Οι ζημιές στο δίκτυο είναι τεράστιες: Πασσάλοι, καλώδια και μετασχηματιστές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς σε πολλές κοινότητες. Ωστόσο, η παρουσία της ΑΗΚ είναι έντονη και συνεχής, με δεκάδες συνεργεία να εργάζονται αδιάκοπα, κάτω από ακραίες καιρικές συνθήκες, υψηλές θερμοκρασίες και σε επικίνδυνες, δύσβατες περιοχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το Σαββατοκύριακο επιστρατεύθηκαν πέραν των 170 εργαζομένων — τεχνικοί, μηχανικοί, χειριστές — οι οποίοι έσπευσαν στα καμένα χωριά για να συμβάλουν στην αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ΑΗΚ έχει στήσει ειδικό συντονιστικό κέντρο στη Βάσα, το οποίο λειτουργεί ως επιχειρησιακός κόμβος παρακολούθησης και καθοδήγησης κάθε τεχνικής παρέμβασης.

Παράλληλα, επτά αυτοκινούμενες γεννήτριες έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν σε πληγείσες κοινότητες, προσφέροντας προσωρινή κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του δικτύου.