Σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία για τα παιδικά καθίσματα στο αυτοκίνητο με στόχο να γίνει πιο ασφαλής η μεταφορά παιδιών, επέφερε η Βουλή. Για πρώτη φορά εισάγονται πρόνοιες ανάλογα με το ύψος του παιδιού και καλύπτει τα ταξί, τα μίνι μπας και τα σχολικά λεωφορεία για οργανωμένες εκδρομές.

Η νέα νομοθεσία δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλίου 2018 και σύμφωνα με τον βοηθό διευθυντή του Τμήματος Τροχαίας στο Αρχηγείο Αστυνομίας, Χάρη Ευριπίδου, οι νέες διατάξεις εισάγουν τη δυνατότητα, αλλά και την υποχρέωση χρήσης παιδικών καθισμάτων σε λεωφορεία και ταξί, κάτω από καθορισμένες προϋποθέσεις. Στόχος είναι η πιο ασφαλής διακίνηση των παιδιών, ανέφερε, γι’ αυτό και η υποχρεωτική χρήση ζώνης ασφάλειας ή παιδικών καθισμάτων ή ειδικών μαξιλαριών. Η νέα νομοθεσία θα εφαρμοστεί από τις 25 Σεπτεμβρίου και όπως εξήγησε στον «Φ» ο κ. Ευριπίδου, οι αστυνομικοί που θα διενεργούν τους ελέγχους, δεν θα κρατάνε μέτρο για να μετρούν το ύψος των παιδιών, αλλά όταν διαπιστώνεται ότι η χρήση της ζώνης είναι ορθά εφαρμοσμένη τότε δεν θα έχει πρόβλημα. Εκεί, όμως, που δεν εφαρμόζεται σωστά, τότε θα γίνονται συστάσεις για διορθώσεις. Όταν κάποιος δεν χρησιμοποιεί παιδικά καθίσματα όπως προβλέπει η νομοθεσία (σε ταξί ή σχολικά) τότε θα του εκδίδεται εξώδικο 85 ευρώ. Ευθύνη εκτός από τους οδηγούς η νομοθεσία αποδίδει και σε συνοδούς παιδιών ή και στους γονείς. Σημειώνεται ότι η νέα νομοθεσία δεν επηρεάζει τα ιδιωτικά οχήματα.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορεί να μεταφέρεται παιδί ύψους κάτω των 150cm σε οποιοδήποτε κάθισμα αγροτικού ή αστικού ταξί, εάν η μεταφορά γίνεται επί μισθώσει, νοουμένου ότι γίνεται χρήση συστήματος συγκράτησης για παιδιά (παιδικό ή ανυψωτικό κάθισμα – μαξιλάρι), με την επιφύλαξη ότι το παιδί δεν τοποθετείται ανάποδα, ώστε να προστατεύεται µε μετωπικό αερόσακο, εκτός εάν ο αερόσακος αυτός έχει απενεργοποιηθεί. Ταυτόχρονα, παιδί ύψους κάτω των 150cm μπορεί να μεταφέρεται σε αγροτικό ή αστικό ταξί και σε περίπτωση που δεν υπάρχει ειδικό κάθισμα, αυτά να μεταφέρονται μόνο στα πισινά καθίσματα, με τη χρήση ζώνης ασφαλείας. Όσον αφορά τα υπεραστικά ταξί, η εγκατάσταση και η χρήση παιδικών ή ανυψωτικών καθισμάτων, ανάλογα με την περίπτωση, ήδη καθίσταται υποχρεωτική, όπως και στα υπόλοιπα σαλούν οχήματα.

Πέραν των διατάξεων για το αστικό και το αγροτικό ταξί, έχουν εισαχθεί και πρόνοιες που αφορούν στα λεωφορεία. Υπάρχει πλέον ρητή απαγόρευση, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται η μεταφορά παιδιού σε μπροστινό κάθισμα λεωφορείου, αλλά και επιφύλαξη ότι σε περίπτωση που το λεωφορείο είναι εξοπλισμένο με ζώνες ασφαλείας και προσκομίζεται παιδικό ή ανυψωτικό κάθισμα, που μπορεί να προσαρμοστεί, βάσει των προδιαγραφών του λεωφορείου, τότε η μεταφορά παιδιού, με ύψος κάτω των 135cm, γίνεται με τη χρήση του παιδικού ή ανυψωτικού καθίσματος (ανάλογα με την περίπτωση). Με αυτή την επιφύλαξη, υποδηλώνεται ότι οι γονείς /κηδεμόνες /φροντιστές των παιδιών έχουν πλέον το νόμιμο δικαίωμα να προσκομίζουν και χρησιμοποιούν για τα παιδιά τα ανάλογα παιδικά ή ανυψωτικά καθίσματα σε λεωφορεία, εάν οι προδιαγραφές του λεωφορείου το επιτρέπουν.

Τι προβλέπεται για τα λεωφορεία

Όταν πρόκειται για μεταφορά παιδιών με λεωφορεία, για σκοπούς σχολικής εκδρομής ή άλλης οργανωμένης σχολικής δραστηριότητας ή για μετακίνηση παιδιών για διάφορες δραστηριότητες που οργανώνονται από νομικό ή φυσικό πρόσωπο (εταιρεία ή ιδιώτης) ή φορέα, ισχύουν τα ακόλουθα:

(i) Τα λεωφορεία επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα µε ζώνες ασφαλείας. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται λεωφορεία που εξαιρούνται από την υποχρέωση για εγκατάσταση ζωνών ασφαλείας, δηλαδή λεωφορεία που είχαν εγγραφεί στη Δημοκρατία πριν τις 28/12/2007, εκτός εάν αυτά είναι εφοδιασμένα με ζώνες ασφαλείας.
(ii) Δεν επιτρέπεται η μεταφορά παιδιού σε μπροστινό κάθισμα.
(iii) Τα παιδιά ηλικίας 6 ετών και άνω θα πρέπει να συγκρατούνται από τα υφιστάμενα συστήματα συγκράτησης (δηλ. τις συνήθεις ζώνες ασφαλείας για ενήλικες), εκτός εάν προσκομιστεί από τον κηδεμόνα ή τον έχοντα την ευθύνη του παιδιού παιδικό ή ανυψωτικό κάθισμα, το οποίο προσαρμόζεται στο υφιστάμενο σύστημα συγκράτησης που διαθέτει το λεωφορείο.
(iv) Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών συγκρατούνται από παιδικά ή ανυψωτικά καθίσματα, που προσκομίζονται από τον κηδεμόνα ή τον έχοντα την ευθύνη του παιδιού και προσαρμόζονται στα υφιστάμενα συστήματα συγκράτησης που διαθέτει το όχημα. Όταν δεν προσκομίζεται παιδικό ή ανυψωτικό κάθισμα από τον κηδεμόνα ή τον έχοντα την ευθύνη του παιδιού, το παιδί δεν επιτρέπεται να μεταφερθεί µε το λεωφορείο.  
(v) Η εταιρεία ή ο ιδιώτης ή ο φορέας, για λογαριασμό του οποίου γίνεται η μεταφορά παιδιών, ορίζει ενήλικα συνοδό, ο οποίος βρίσκεται στο λεωφορείο καθ’ όλη τη διάρκεια της χρήσης του και ενόσω υπάρχουν σε αυτό παιδιά. Φέρει δε την ευθύνη εφαρμογής των διατάξεων για χρήση ζωνών ασφαλείας ή ανυψωτικού ή παιδικού καθίσματος, ανάλογα με την περίπτωση.
Ξεκαθαρίζεται ότι για τα λεωφορεία στις πόλεις θα ισχύει ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τι ισχύει για μίνι μπας σχολών, νηπιαγωγείων

Για μίνι μπας που χρησιμοποιούν νηπιαγωγεία, βρεφοκομικοί σταθμοί, σχολές, σωματεία, όμιλοι και άλλοι σχετικοί φορείς, σύμφωνα με τον βοηθό διευθυντή της Τροχαίας ισχύουν τα εξής:

  • Τα λεωφορεία επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα µε ζώνες ασφαλείας. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται λεωφορεία που εξαιρούνται από την υποχρέωση για εγκατάσταση ζωνών ασφαλείας, δηλαδή λεωφορεία που είχαν εγγραφεί στη Δημοκρατία πριν τις 28/12/2007, εκτός εάν αυτά είναι εφοδιασμένα με ζώνες ασφαλείας.
  • Δεν επιτρέπεται η μεταφορά παιδιού σε μπροστινό κάθισμα.  
  • Τα παιδιά ύψους τουλάχιστον 135cm συγκρατούνται με ζώνες ασφαλείας, εκτός εάν προσκομιστεί από τον κηδεμόνα ή τον έχοντα την ευθύνη του παιδιού παιδικό ή ανυψωτικό κάθισμα, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στο λεωφορείο, οπότε σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να συγκρατούνται με το παιδικό ή ανυψωτικό κάθισμα.
  • Τα παιδιά ύψους κάτω των 135cm, συγκρατούνται από τα κατάλληλα παιδικά ή ανυψωτικά καθίσματα και την ευθύνη για την ύπαρξη των καθισμάτων αυτών στο όχημα φέρει ο κάτοχος της άδειας οδικής χρήσης του οχήματος. Τη δε ευθύνη για τη χρήση των καθισμάτων από τα παιδιά φέρει ο οδηγός, εκτός εάν ορίζεται συνοδός, όπως αναφέρεται πιο κάτω, οπότε την ευθύνη αυτή φέρει ο συνοδός.
  • Επίσης, ο κάτοχος της άδειας οδικής χρήσης του λεωφορείου δύναται να ορίζει ενήλικα συνοδό, ο οποίος βρίσκεται στο όχημα καθ’ όλη τη διάρκεια που αυτό βρίσκεται σε χρήση και υπάρχουν σε αυτό παιδιά και φέρει την ευθύνη σε σχέση µε τη χρήση των συστημάτων συγκράτησης.   
  • Στις περιπτώσεις παιδιών ηλικίας κάτω των 6 ετών, ο κάτοχος της άδειας οδικής χρήσης του λεωφορείου οφείλει να ορίζει ενήλικα συνοδό, ο οποίος βρίσκεται στο λεωφορείο καθ’ όλη τη διάρκεια που αυτό βρίσκεται σε χρήση και υπάρχουν σε αυτό παιδιά και φέρει την ευθύνη για τη χρήση ζωνών ασφαλείας ή παιδικών ή ανυψωτικών καθισμάτων, ανάλογα με την περίπτωση.