Κύριο λόγο στον τομέα αφαλάτωσης νερού στην Κύπρο με επιθετικό επενδυτικό πρόγραμμα εξετάζει πολύ σοβαρά η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, που ήδη κατακύρωσε το συμβόλαιο συμβούλων για την αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης στο ΑΗΚ στο Βασιλικό, όπως και της κατασκευής της πρώτης στην Κύπρο μονάδας αφαλάτωσης για φθηνότερο νερό άρδευσης, επίσης στο Βασιλικό.
 
Την ίδια ώρα ετοιμάζει σχέδιο για επενδύσεις της τάξης των €100 εκατ. στον τομέα της αφαλάτωσης, ώστε αφενός να συμβάλει αισθητά στη λύση των προβλημάτων λειψυδρίας, αφετέρου να εξασφαλίσει συμπληρωματικές πηγές εσόδων που θα βοηθήσουν τη διατήρηση και ανάπτυξη του Οργανισμού.
 
Για τη μελέτη και εισηγήσεις προς αυτή την κατεύθυνση η ΑΗΚ έχει μάλιστα ορίσει και μικρή ειδική υπηρεσιακή ομάδα που ασχολήθηκε και με την πρώτη μονάδα αφαλάτωσης του Οργανισμού στο Βασιλικό. 
 
Η πρόσληψη συμβούλων που επικυρώθηκε από το δ.σ. της ΑΗΚ αφορά ήδη ληφθείσα απόφαση για κατασκευή νέας μονάδας αφαλάτωσης για παραγωγή πόσιμου νερού, με δυνατότητες παραγωγής 30.000 κυβικών μέτρων ημερησίως, κατασκευή νέας μονάδας αφαλάτωσης για παραγωγή νερού για άρδευση, με δυνατότητες παραγωγής 20.000 κυβικών μέτρων ημερησίως, και αναβάθμιση του υφιστάμενου σταθμού αφαλάτωσης που λειτουργεί στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.
 
Οι σύμβουλοι θα ετοιμάσουν την εμπορική, την οικονομική και την τεχνική μελέτη και για τα τρία έργα, αφού βλέπουν και τη δυνατότητα συνεργειών μεταξύ της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης –με δυνατότητα παραγωγής 60.000 κυβικά μέτρα ημερησίως- και των νέων που θέλει να κατασκευάσει. Ζητείται επίσης το κόστος της επένδυσης αλλά και το κόστος παραγωγής ανά κυβικό μέτρο, όπως και η απαιτούμενη κατανάλωση ηλεκτρισμού, όπως και τα λειτουργικά έξοδα και το κόστος συντήρησης.
 
Επίσης ζητείται συγκριτική μελέτη για την τεχνολογία απομάκρυνσης του βορίου που θα επιλεγεί.
 
Να σημειωθεί ότι το νερό από την εν λόγω μονάδα με προορισμό την άρδευση θα αναμειγνύεται και με άλλο νερό ώστε να βελτιώνεται η ποιότητά του και να ικανοποιεί τους σκοπούς που θα χρησιμοποιείται.
 
Ταυτόχρονα, επί τάπητος έχει θέσει ήδη η ΑΗΚ μελέτες για να διαπιστώσει αν μπορεί να προχωρήσει σε δύο ακόμα μονάδες αφαλάτωσης, με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις τους αμέσως επόμενους μήνες. Πρόκειται για σχέδια δημιουργίας μονάδας αφαλάτωσης σε τμήμα του χώρου που διαθέτει η ΑΗΚ στον σταθμό της στη Μονή, σε συνεργασία με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, που ευνοείται από το γεγονός ότι εκεί οι υπόλοιπες υποδομές είναι έτοιμες λόγω της λειτουργίας της κινητής μονάδας αφαλάτωσης στη Μονή. Να σημειωθεί ότι στη Μονή σχεδιάζεται και η δημιουργία του Μουσείου Ηλεκτρισμού της Κύπρου, όπως και ένα πάρκο παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, που μπορεί να συνδυαστεί και με τη μονάδα αφαλάτωσης.
 
Επίσης, ξεκίνησε ο σχεδιασμός για να μελετηθεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας αφαλάτωσης και στον σταθμό Δεκέλειας, του οποίου η αποξήλωση αναμένεται να ξεκινήσει το 2021 και να ολοκληρωθεί το 2023 ως προς τις βασικές μονάδες παραγωγής εκεί.
 
Στο μικροσκόπιο της ΑΗΚ έχει τεθεί και μικρή πιλοτική εγκατάσταση νέας τεχνολογίας του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων στην Πάφο, που αν αποδειχθεί λειτουργική, θα σημαίνει και σημαντική μείωση του κόστους του παραγόμενου νερού. Πρόσφατα στελέχη της ηγεσίας της ΑΗΚ επισκέφθηκαν μονάδες αφαλάτωσης στο Ισραήλ με διαφορετικές τεχνολογίες, ώστε να έχουν ιδία εικόνα.