Πράματα και θάματα διαπίστωσε χθες η ΟΕΛΜΕΚ κατά την επίσκεψή της στο ιστορικό Παγκύπριο Γυμνάσιο της Λευκωσίας. Ένα από τα σχολεία που υπέστη σοβαρές ζημιές από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, κατάσταση που δυσαρεστεί την οργάνωση των καθηγητών, η οποία έθεσε εκ νέου θέματα ασφάλειας και υγείας στα σχολεία ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας.

Εικόνες από το Παγκύπριο Γυμνάσιο ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, αναφέροντας ότι «το θέαμα δεν τιμά κανέναν. Τα θέματα Ασφάλειας και Υγείας, μαθητών και εκπαιδευτικών, πρέπει να είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Αυτά θέσαμε στην Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας του ΥΠΠ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η θεομηνία έπληξε και τα σχολεία (εικόνες)

Μιλώντας στον «Φ» ο κ. Σωκράτους έκανε λόγο για κακοτεχνίες, αφού σε κάποιες περιπτώσεις σχολεία αλλά και χώροι σχολείων είναι σχετικά καινούργια. Συγκεκριμένα, ο κ. Σωκράτους αναφέρθηκε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, ο καθηγητικός σύλλογος του οποίου απέστειλε επιστολή στην ΟΕΛΜΕΚ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο. Όπως αναφέρθηκε, ζημιές έχουν υποστεί το κλειστό γυμναστήριο, τέσσερις αίθουσες με αποτέλεσμα να προκύψουν και δυσκολίες στη στέγαση μαθητών, πλημμύρες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και φουσκωμένοι τοίχοι και οροφές αρκετών χώρων. Ακόμα και πτέρυγα, η οποία παραδόθηκε το καλοκαίρι, έχει προβλήματα όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, ο οποίος αποκάλυψε ότι δεν είναι μόνο οι καθηγητές του Παγκύπριου Γυμνασίου που απέστειλαν σχετικές επιστολές αλλά και άλλα σχολεία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρόκειται για τέσσερις επιστολές που κατατέθηκαν στην Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου, η οποία όμως δεν συζήτησε αναλυτικά το θέμα, με τους εκπαιδευτικούς να ζητούν λήψη μέτρων, όχι μόνο για θέματα καταστροφών από την κακοκαιρία αλλά γενικότερα για θέματα ασφάλειας. Συγκεκριμένα, εκτός από την επιστολή του Παγκύπριου, η ΟΕΛΜΕΚ κατέθεσε επιστολές από το Γυμνάσιο Παραλιμνίου για θέματα υπερπληθυσμού, μετακινούμενων τμημάτων και λυόμενων αιθουσών, από το Γυμνάσιο Ακακίου για ηλεκτρολογικά θέματα και από το Γυμνάσιο Αγλαντζιάς για θέματα περιφράξεων, υποδομής και υπεδάφους.   

Τις τελευταίες μέρες που η κακοκαιρία πλήττει αρκετές περιοχές, πολλά σχολεία αντιμετώπισαν προβλήματα από πλημμύρες και καταστροφές σε οροφές και ταβάνια. Από πλευράς της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρθηκε στην Επιτροπή Ασφάλειας και Υγείας ότι είναι κατανοητό να προκύπτουν προβλήματα από έκτακτα καιρικά φαινόμενα ή και να φέρνουν στην επιφάνεια υφιστάμενα προβλήματα, τα οποία όμως θα πρέπει να επιλυθούν.