Ακάθεκτη προχωρεί η κυβέρνηση με τη μόνιμη αφαλάτωση της Πάφου, ενώ αντίθετα η σημαντική βροχόπτωση τον φετινό χειμώνα με συνεπακόλουθο τις σημαντικές ροές νερού στα μεγάλα φράγματα και ιδιαίτερα της Πάφου, καθιστούν μη αναγκαία τουλάχιστον για το φετινό καλοκαίρι την προσωρινή μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο.

Αποτέλεσμα οι σχεδιασμοί που ήθελαν την κατασκευή προσωρινού εργοστασίου για κάλυψη των αναγκών ύδρευσης να έχουν ανασταλεί. Η μόνιμη μονάδα αφαλάτωσης Πάφου προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στα Κούκλια, θα είναι ημερήσιας δυναμικότητας 15.000 κ.μ. και θα οδηγήσει στην απεξάρτηση της υδατοπρομήθειας της ευρύτερης περιοχής Πάφου από τις καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τη διακηρυγμένη υδατική πολιτική. Εντός του μήνα αναμένεται να πέσουν και οι υπογραφές για έναρξη του έργου της τάξης των €63 εκατ. ώστε να ολοκληρωθεί μέσα σε 18 μήνες. Επομένως αν όλα πάνε καλά η νέα μονάδα θα είναι έτοιμη το δεύτερο εξάμηνο του 2020. 

Πέραν της μόνιμης μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, στο τελικό σχέδιο βρίσκονται και οι κατασκευές για τη διασύνδεση μέσω αγωγών των φραγμάτων Πάφου (Ευρέτου, Κανναβιού και Ασπρόκρεμμου). Η διασύνδεση αυτή που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο και θα προσφέρει μεγάλη ευελιξία στη διαχείριση των τριών φραγμάτων, ιδιαίτερα σε χρονιές ολιγομβρίας ή ανομβρίας με στόχο την ενίσχυση του έργου Πάφου. Μέσω του αγωγού μπορούν να μεταφερθούν οι 10 χιλ. κυβικά μέτρα νερού από το φράγμα Ευρέτου και να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης για την επαρχία Πάφου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ρεκόρ καταγράφει η εισροή νερού στα φράγματα

Σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, παρά την υλοποίηση της πληθώρας των έργων, το πρόβλημα της λειψυδρίας παραμένει. Από τον κόκκινο συναγερμό που βρισκόταν το ΤΑΥ έχει περάσει στο κίτρινο, χάριν στις εισροές νερού των τελευταίων ημερών, με τα αποθέματα να είναι ακόμα πενιχρά. 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των πηγών νερού για ύδρευση και άρδευση, προωθείται η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση μη συμβατικών πόρων νερού, όπως είναι η αφαλάτωση και η ανακύκλωση. Η χρήση των μη συμβατικών υδάτινων πόρων, μειώνει την εξάρτηση της παροχής νερού από τις καιρικές συνθήκες, συμβάλλει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στην πρόληψη των κινδύνων και ενισχύει το υδατικό ισοζύγιο. Η αφαλάτωση έχει ενισχύσει την παροχή νερού ύδρευσης και έχει απεξαρτοποιήσει τα μεγάλα αστικά, περιαστικά και τουριστικά κέντρα από τη διακύμανση της βροχόπτωσης. Η χρήση του ανακυκλωμένου νερού αναμένεται να αυξήσει την παροχή νερού για άρδευση και να μειώσει τον κίνδυνο έναντι της ξηρασίας. Το ανακυκλωμένο νερό αποτελεί μια σταθερή πηγή νερού, δεδομένου ότι οι ποσότητες που παράγονται είναι άμεσα εξαρτημένες από την αστική κατανάλωση πόσιμου νερού, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούνται ποσότητες νερού, οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση θα χάνονταν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Θεαματική άνοδος του νερού στα φράγματα

Σημειώνεται ότι για σκοπούς άρδευσης αναμένεται να δοθούν τη φετινή χρονιά οι ίδιες ποσότητες με πέρυσι. Ωστόσο, τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα για τους γεωργούς εφόσον συνεχιστούν οι εισροές νερού και τους επόμενους μήνες. 

Εντός Φεβρουαρίου επικαιροποίηση για στρατηγική 

Επιπλέον, το ΤΑΥ βρίσκεται στο τελικό στάδιο επικαιροποίησης της στρατηγικής για το νερό, η οποία θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο εντός Φεβρουαρίου. Η νέα στρατηγική λαμβάνει υπόψη τις νέες κλιματολογικές συνθήκες. 

Πρόσθετα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της οσμής του νερού στο φράγμα Ασπρόκρεμου προχωρούν οι διαδικασίες για καθαρισμό του νερού με ειδικά φίλτρα. 

Ικανοποίηση για τη βροχόπτωση

Παράλληλα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία στην εποχική πρόγνωση για το τρίμηνο Δεκεμβρίου – Φεβρουαρίου έκανε εκτίμηση για θερμό χειμώνα, θερμοκρασίες λίγο πιο πάνω από την κανονικές και σχετικά ξηρός καιρός. 

Μια απογοητευτική πρόγνωση με αναμενόμενο ύψος βροχής που θα κυμαινόταν μεταξύ 50% -75% κατά την περίοδο Νοεμβρίου μέχρι και την ολοκλήρωση της χειμερινής περιόδου. Ευχάριστο ήταν το προμήνυμα Νοεμβρίου όπου είχε παρατηρηθεί απόκλιση από την εποχική πρόγνωση που έφθασε το 101% της κανονικής. 

Τον Δεκέμβριο, ενώ η κανονική βροχόπτωση ήταν 105,6 χιλιοστόμετρα, η βροχόπτωση ανήλθε στα 178,3 χιλιοστόμετρα ή ποσοστό 169%. 

Επίσης, για τον Ιανουάριο η κανονική βροχόπτωση είναι 102,4 χιλιοστόμετρα και μόλις το πρώτο οκταήμερο του μήνα η βροχόπτωση έφτασε τα 79,1 χιλιοστόμετρα ή 77%. 

Η κανονική βροχόπτωση από την 1η Οκτωβρίου είναι 294 χιλιοστόμετρα, ενώ η συνολική για το ίδιο διάστημα έφθασε τα 363,3 χιλιοστόμετρα, φθάνοντας δηλαδή στο 124% της κανονικής.

Μετά από τρεις συνεχείς άνομβρες χρονιές με χαμηλές εισροές στα φράγματα φαίνεται ότι φέτος θα πάνε πολύ καλύτερα τα πράγματα. Ήδη η αποθηκευμένη ποσότητα μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τη συνολική αποθήκευση νερού της περσινής χρονιάς. Συγκεκριμένα, η εισροή νερού έχει φθάσει τα 44,4 εκατ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα 24,6 εκατ. αφορούν τα φράγματα που είναι συνδεδεμένα με το Ενιαίο Σχέδιο Νοτίου Αγωγού και τα 12,6 εκατ. τα φράγματα της Πάφου. Άλλα 5,2 εκατ. εισέρευσαν στα φράγματα Χρυσοχούς και 1,9 εκατ. στα φράγματα της Λευκωσίας.

Η σημερινή πληρότητα στα φράγματα βρίσκεται στα 74 εκατ. με το ποσοστό πληρότητας να φθάνει τα 25,5% σε σύγκριση με 40 εκατ. ή ποσοστό 13,8% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ποσότητες που δίνουν μεν ανάσα στο ΤΑΥ, αλλά δεν υπάρχει εφησυχασμός, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσο θα είναι ικανοποιητική εισροή και τη νέα χρονιά. 

Σημειώνεται ότι ξενοδόχοι σε Πάφο και ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου επέδειξαν ενδιαφέρον για κατασκευή δικών τους μονάδων αφαλάτωσης για κάλυψη των αναγκών. Παράλληλα, το ΤΑΥ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την ΑΗΚ για επέκταση της μονάδας αφαλάτωσης στο Βασιλικό, για επαναλειτουργία κινητής μονάδας στη Μονή και τη Δεκέλεια, μονάδες χαμηλού κόστους και ποιότητας νερού που αναμένεται να εξυπηρετούν και τους γεωργούς.