Σημαντική ήταν η βροχόπτωση του τελευταίου πενθημέρου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λευκωσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Μετεωρολογίας, ωστόσο η συνεισφορά στα φράγματα ήταν πολύ λίγη, σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Πάντως, σύμφωνα με τη Μετεωρολογία, από την Πέμπτη καλοκαιριάζει.
 
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Τμήμα Μετεωρολογίας αναφέρουν πως η βροχόπτωση στη Λευκωσία ανήλθε τις τελευταίες πέντε ημέρες στα 43,8 mm, καλύπτοντας από την αρχή του μήνα το 245% της κανονικής για τον Απρίλιο στην περιοχή της Λευκωσίας και συμβάλλοντας στο να ανέλθει η συνολική βροχόπτωση της Κύπρου για το μήνα Απρίλιο στο 62%.
 
Σημαντικές βροχοπτώσεις τις τελευταίες ημέρες είχαμε καταμετρημένες και στο σταθμό στο Κελλάκι (21,7 mm), στην Αθηένου (13,8 mm) και στα Πλατάνια (11,1 mm). Τον Απρίλιο, σύμφωνα με το Τμήμα, υπερκάλυψη της κανονικής βροχής είχαμε μέχρι σήμερα στη Λάρνακα (128%) και στην Αθηένου (117%). Στο Κελλάκι βρίσκεται στο 99% της κανονικής, στον σταθμό της Παναγιάς στο 98%, στον Λυθροδόντα στο 79%, στο Φρέναρος στο 73% και στον Κόρνο στο 70%.
 
Όσον αφορά το σύνολο της βροχόπτωσης από την αρχή της σεζόν, η φετινή χρονιά κρίνεται ως ικανοποιητική, καθώς η συνολική βροχόπτωση έχει ανέλθει στα 387,3 mm, καλύπτοντας το 83% της αντίστοιχης κανονικής μέχρι σήμερα (από το 1961-1990).
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Α` Λειτουργός Μετεωρολογίας Παναγιώτης Μιχαήλ, η μεγαλύτερη βροχόπτωση στη Λευκωσία καταγράφηκε την Παρασκευή, ενώ το φαινόμενο της μεσημβρινής προς απογευματινής μπόρας που καταγράφηκε τις τέσσερεις τελευταίες ημέρες θα επαναληφθεί και σήμερα. Από αύριο, όπως είπε, ο καιρός θα καταστεί αίθριος παντού.
 
Η ροή νερού στα φράγματα πάντως, σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ήταν ελάχιστη τις τελευταίες ημέρες, παρά τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε διάφορες περιοχές.
 
Χωρίς να έχει καταγραφεί η έστω και ελάχιστη εισροή των τελευταίων αυτών ημερών, η συνολική εισροή στα φράγματα φέτος ανήλθε μέχρι τις 13 Απριλίου στα 44,703 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Η αποθηκευμένη ποσότητα νερού στα φράγματα ανέρχεται στα 88,691 εκ. κυβικά μέτρα νερού, που μεταφράζεται σε ποσοστό πληρότητας 30,5%. Η αντίστοιχη περσινή ποσότητα ήταν 109,840 εκ. κυβικά μέτρα με το ποσοστό να ανέρχεται στο 37,8%.
 
Σε σχέση με την πληρότητα συγκεκριμένων φραγμάτων, στο 100% βρίσκονται τα φράγματα του Καλοπαναγιώτη, του Πωμού και της Αργάκας, ενώ στο 98,7% είναι το φράγμα της Αγίας Μαρίνας. Το μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, αυτό του Κούρη, βρίσκεται στο 21,6% της πληρότητας του με 24,794 εκ. κυβικά μέτρα νερού αυτή τη στιγμή, του Ασπρόκρεμμου στο 41,2% με 21,589 εκ. και της Ευρέτου στο 48,2% με 11,564 εκ.
 
Καλοκαιρία από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή
 
Ο κ. Μιχαήλ στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε πως σήμερα θα είναι η τελευταία ημέρα που θα υπάρξει άστατος καιρός με βροχοπτώσεις και πως από αύριο θα υπάρχει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία επανέρχεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα που είναι γύρω στους 24 βαθμούς Κελσίου. Από την Πέμπτη, όπως ανέφερε, η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 1-2 βαθμούς, ενώ την Παρασκευή θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά, φθάνοντας ενδεχομένως μέχρι και τους 30 βαθμούς στο εσωτερικό. Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι επίσης αίθριος με θερμοκρασίες κοντά στους 27-28 βαθμούς, ενώ τη Δευτέρα θα υπάρξει πτώση και επιστροφή στις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.
 
Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαήλ, ο Απρίλιος μέχρι στιγμής έχει δώσει και ψηλές αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες, κρατώντας τη μέση θερμοκρασία του μήνα κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Η θερμοκρασία ήταν 3-4 βαθμούς πιο κάτω της κανονικής την 1-2 Απριλίου, 4-5 βαθμούς πιο κάτω στις 10 και 13 του μήνα, ενώ ενδιάμεσα, στις 5-6 Απριλίου, η θερμοκρασία είχε ανέβει 3-4 βαθμούς πιο πάνω από την κανονική.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες