Στα χέρια του υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη θα βρίσκεται σήμερα το μεσημέρι η πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής για το σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικού έργου.
 
Η Επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή Κωνσταντίνου Χρίστου, ανέλαβε να μελετήσει το υφιστάμενο σύστημα, να καταγράψει τις αδυναμίες του και να εισηγηθεί συγκεκριμένες οδούς ούτως ώστε να γίνουν βελτιώσεις τόσο στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, όσο και του εκπαιδευτικού έργου που παράγεται στα σχολεία. Το προσχέδιο της έκθεσης που συνέταξε η Επιτροπή, στάλθηκε στους εμπλεκόμενους φορείς και αφού σήμερα κατατεθεί επίσημα το τελικό κείμενο, θα αρχίσει σύντομα ο διάλογος.
 
Διάλογος, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί πάνω στην ίδια νόρμα που ακολουθήθηκε και στο προτεινόμενο σχέδιο αξιολόγησης του μαθητή. Δηλαδή, να δοθεί κι επίσημα στους εμπλεκόμενους φορείς και αφού τους δοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να το επεξεργαστούν, να καταθέσουν τις απόψεις τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καινοτομίες στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών
 
Μερικές από τις βασικές προϋποθέσεις του προτεινόμενου σχεδίου είναι η συνεχής στήριξη των εκπαιδευτικών σε όλες τις φάσεις της καριέρας τους, η σύσταση Σώματος Αξιολογητών, ο ουσιαστικός ρόλος του διευθυντή της σχολικής μονάδας στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, η δημιουργία θέσης Ανώτερου Εκπαιδευτικού καθώς και η διαφοροποίηση των σχεδίων υπηρεσίας για όλες τις θέσεις των Βοηθών Διευθυντών, Διευθυντών, Επιθεωρητών και Πρώτων Λειτουργών Εκπαίδευσης. Πρόκειται για πρόταση, η οποία εισάγει στο εκπαιδευτικό σύστημα συγκεκριμένες καινοτομίες όσον αφορά στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και οι οποίες είναι:
 
>> Αξιολογητές
>> Θέση Ανώτερου Εκπαιδευτικού
>> Σώμα Εξέτασης Ενστάσεων
 
Στόχοι είναι: α) η παροχή στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς εποικοδομητικής ανατροφοδότησης σχετικά με την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής τους προσφοράς και ο προσδιορισμός προτεραιοτήτων για μελλοντική δράση, β) η θέσπιση προτύπων για αποτελεσματικές και συνεχείς διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης και βελτίωσης, γ) η αξιολόγηση της ικανότητας του σχολείου να διεξάγει αποτελεσματική και συνεχή εσωτερική βελτίωση, δ) η διασφάλιση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και υποστήριξης όλων των εμπλεκομένων, ε) η παρακολούθηση των πρακτικών του σχολείου και όλων των εμπλεκομένων για την επίτευξη υψηλών προτύπων ποιότητας και τη διασφάλιση λογοδοσίας.