Λειτουργό Έρευνας Terra Cypria Κυπριακού Ιδρύματος Προστασίας Περιβάλλοντος

«2α Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων»

1. Σήμερα είναι η Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων. Σαν σήμερα, στις 2 Φεβρουαρίου 1971 υπογράφτηκε η Διεθνής Σύμβαση για τους Υγροτόπους στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν. Μέσα από αυτή τη Σύμβαση, τα κράτη ανά την υφήλιο καλούνται να προστατέψουν και να διαχειριστούν τους υγρότοπους ως σημαντικό παράγοντα για μια αειφόρο ανάπτυξη. 

2. Ποια η σημασία των υγροτόπων; Πέραν της εγγενούς τους σημασίας για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, οι υγρότοποι προσφέρουν πλήθος ωφελημάτων για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Στην Κύπρο αποτελούν βασική πηγή ύδρευσης και άρδευσης. Λόγω της ιδιαίτερής τους ομορφιάς, προσφέρονται ως χώροι αναψυχής και διεξαγωγής πολλών δραστηριοτήτων. Στηρίζουν παράλληλα και σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες όπως καλλιέργειες, βόσκηση και ψάρεμα. 

3. Το Ίδρυμά σας ασχολείται με τους υγροτόπους; Η ανάδειξη, η προστασία και η σωστή διαχείριση των υγροτόπων αποτελεί μέρος των εργασιών μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε προχωρήσει σε πλήρη απογραφή των υγροτόπων της Κύπρου και τώρα ετοιμάζουμε λίστα προτάσεων προς τις αρμόδιες Αρχές, για την ικανοποιητική προστασία και διαχείριση των πιο σημαντικών, από πλευράς βιοποικιλότητας.

4. Πόσους υγροτόπους έχουμε στο νησί μας; Μέσα από την απογραφή που πραγματοποιήσαμε (τα στοιχεία της οποίας είναι διαθέσιμα στο www.cypruswetlands.org) εντοπίσαμε συνολικά 373 υγροτόπους με εμβαδό μεγαλύτερο από 1000τ.μ. Οι 313 είναι τεχνητοί, ενώ οι 56 φυσικοί. Δύο από αυτούς, η Αλυκή Ακρωτηρίου και οι Αλυκές τις Λάρνακας, προστατεύονται από τη Σύμβαση Ραμσάρ.

5. Ποιες είναι οι ανάγκες προστασίας των υγροτόπων της Κύπρου; Η προστασία και αειφόρος διαχείριση των υγροτόπων είναι μια συνεχής διεργασία που πάντα επιδέχεται βελτιώσεων. Δυστυχώς στο παρόν στάδιο, οι υγρότοποι της χώρας μας υποβαθμίζονται συνεχώς. Η υπεράντληση νερού για σκοπούς άρδευσης, η αποστράγγιση, οι οικιστικές αναπτύξεις, η ανεξέλεγκτη διέλευση οχημάτων, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και η εναπόθεση σκουπιδιών είναι ορισμένες από τις πιέσεις που δέχονται καθημερινά και πρέπει σε κάποια στιγμή να σταματήσουν ή να ρυθμιστούν αναλόγως.