Μετά την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του ΓεΣΥ, στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας η αρμόδια υπηρεσία, άρχισε να διαμορφώνει εικόνα για αυτά τα τεχνικά ζητήματα μέσα από τις αναφορές των ίδιων των επαγγελματιών. Όπως ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο ανώτερος λειτουργός του ΟΑΥ Κωνσταντίνος Παναγίδης, «κατά την πρώτη εβδομάδα, εντοπίστηκαν από τους επαγγελματίες κάποια προβλήματα, άλλα μικρά, άλλα μεγαλύτερα, αλλά δεν είχαμε ή δεν έφθασε κοντά μας κάποιο πρόβλημα το οποίο να μην ήμασταν σε θέση να επιλύσουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Πολλοί νόμιζαν ότι θα καταρρεύσει το ΓεΣΥ (βίντεο)
Από την εμπειρία λοιπόν της πρώτης εβδομάδας, προκύπτει ότι η αιτία για τα πλείστα, ίσως των προβλημάτων, αποτέλεσε το γεγονός ότι οι επαγγελματίες υγείας δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί καθόλου με το Σύστημα. Για το λόγο αυτό, κρίθηκε απαραίτητο να διοργανωθεί μια νέα σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων για να λυθούν απορίες που ενδεχομένως να έχουν οι διάφορες επαγγελματικές ομάδες.
Ο «Φ» επικοινώνησε τόσο με επαγγελματίες και κατέγραψε τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσο και με τον ΟΑΥ αναζητώντας πιθανές λύσεις.
Κάποια φαρμακεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τους κωδικούς των συσκευασιών.
- Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αντιμετώπισε το συγκεκριμένο πρόβλημα από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ. Ως εκ τούτου οι πλείστοι των φαρμακοποιών που έχουν επικοινωνήσει με τον ΟΑΥ, γνωρίζουν την εναλλακτική διαδικασία.
Κάποια φαρμακεία χαρακτηρίζουν το λογισμικό «αργό» υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται αρκετή ώρα για να εκτελέσουν μια συνταγή. Παρόμοιος χαρακτηρισμός δίνεται στο λογισμικό και από τον δημόσιο τομέα. Στην πράξη, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν οι διαδικασίες.
- Σύμφωνα με τον κ. Παναγίδη, «σε ό, τι αφορά τον δημόσιο τομέα, γνωρίζουμε ότι μάλλον το πρόβλημα, εκεί και όπου παρουσιάζεται οφείλεται στην υπηρεσία διαδικτύου». Με απλά λόγια ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας αλλά και όποιος ιδιώτης επαγγελματίας υγείας αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα θα πρέπει να επικοινωνήσει πρώτα με τον πάροχο υπηρεσιών διδικτύου με τον οποίο συνεργάζεται και στη συνέχεια εάν δεν επιλυθεί το πρόβλημα του να επικοινωνήσει με το κέντρο τεχνικής υποστήριξης του ΟΑΥ για να ζητήσει περαιτέρω βοήθεια.
Οι ειδικοί γιατροί δεν έχουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών τους.
- Σύμφωνα με τον κ. Παναγίδη, «για να αποκτήσει πρόσβαση ειδικός γιατρός στο ηλεκτρονικό προφίλ του ασθενούς του και να μπορεί να δει το ιατρικό του ιστορικό θα πρέπει»:
1. Να καταχωρήσει την επίσκεψη στο Σύστημα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με αριθμό παραπεμπτικού ή την ταυτότητα και την ημερομηνία γεννήσεως του δικαιούχου.
2. Το ιατρικό ιστορικό αλλά και όλες οι «απαιτήσεις» που υποβάλλονται στο όνομα ενός δικαιούχου (παραπομπές σε ειδικούς γιατρούς, φάρμακα, ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις, εργαστηρίακες εξετάσεις κ.λπ.), καταχωρούνται αυτόματα στο «ιατρικό ιστορικό» (όχι στο «ιατρικό προφίλ) στο ηλεκτρονικό προφίλ του δικαιούχου στο Σύστημα.
3. Είτε ο ειδικός γιατρός επιλέξει «ιατρικό ιστορικό», είτε «ιατρικό προφίλ», το Σύστημα αυτομάτως θα του ζητήσει να απαντήσει σε δύο ερωτήσεις:
(α) «Ο δικαιούχος με επισκέφθηκε χωρίς παραπεμπτικό και μου έδωσε τη συγκατάθεση του».
(β) Ο ασθενής είναι αναίσθητος και χρειάζομαι επειγόντως τα στοιχεία του.
Προσωπικοί και ειδικοί γιατροί δυσκολεύονται να εντοπίσουν τον κατάλογο με τις διαγνώσεις, τον κατάλογο εργαστηριακών εξετάσεων ή φαρμάκων.
Όπως είπε ο κ. Παναγίδης «εμείς συστήνουμε στους γιατρούς τις ώρες που δεν έχουν πίεση στη δουλειά τους να προσπαθήσουν να εξοικειωθούν με το σύστημα». Επίσης, οι κατάλογοι με τις διαγνώσεις, οι κατάλογοι δραστηριοτήτων, εργαστηριακών εξετάσεων και φαρμάκων, είναι αναρτημένοι στην ιστοστελίδα του ΓεΣΥ και όλοι οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να παίρνουν από αυτούς τους καταλόγους τους σχετικούς κωδικούς και να τους χρησιμοποιούν.
Το επόμενο διάστημα οι πάροχοι θα έχουν στη διάθεσή τους «εφαρμογή» στην οποία θα εντοπίζουν εύκολα τις πιο συνήθεις εργαστηριακές εξετάσεις για να μην μπερδεύονται.
Όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας του ΓεΣΥ, μπορούν να επικοινωνούν με την ομάδα τεχνικής υποστήριξης καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή 17000 και ακολουθώντας της σχετικές οδηγίες.
Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πάροχος έχει μαζί του τον δικαιούχο και επείγεται να τον εξυπηρετήσει, η ανταπόκριση είναι άμεση. «Εάν το πρόβλημα μπορεί να περιμένει και δεν υπάρχει εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή λειτουργός στήριξης, ανταποκρινόμαστε αργότερα αλλά εντός της ίδιας ημέρας και το επιλύουμε». Για αυτό, είπε ο κ. Παναγίδης, «καλούμε όλους τους παρόχους, στις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το λογισμικό να μη διστάζουν να επικοινωνούν μαζί μας. Καμία κλήση δεν «χάνεται» και υπάρχει ανταπόκριση.