Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε σχέση με δύο Συμβούλια Αποχετεύσεων, αυτών της Λευκωσίας και της Λάρνακας σε σχέση με τις αστυνομικές έρευνες που διενεργήθηκαν, για να διαπιστωθεί κατά πόσον διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα με την ανάθεση συμβολαίων. 
 
Οι έρευνες για το Συμβούλιο Λάρνακας ολοκληρώθηκαν, και στις 7 Ιουλίου ο σχετικός φάκελος παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία για μελέτη και οδηγίες, ενώ ο φάκελος για το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας τυγχάνει διπλού χειρισμού: Αναζητούνται φορολογικά αδικήματα για τρία τουλάχιστον πρόσωπα, ενώ η Ελεγκτική Υπηρεσία μελετά κατά πόσον προκύπτουν νέα ζητήματα για πρόσθετη έρευνα.
 
 
Πληροφορίες του «Φ» από την Αστυνομία αναφέρουν ότι ο φάκελος για το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας είχε ολοκληρωθεί και διαβιβαστεί στη Νομική Υπηρεσία το 2018 και τον επέστρεψε πίσω με οδηγίες να επανεξεταστούν κάποια ζητήματα από την Ελεγκτική Υπηρεσία και ν’ αποφασιστεί κατά πόσον κρίνεται σκόπιμη νέα περαιτέρω διερεύνηση για πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Από την πληροφόρηση που είχαμε, φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες αφού μελετούνται ορισμένα θέματα.
 
Όσον αφορά στο άλλο σκέλος της υπόθεσης με το ΣΑΛ, αυτό που αφορά στο Τμήμα Φορολογίας, ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε όπως εξεταστεί κατά πόσον προκύπτει θέμα ποινικής δίωξης κάποιων προσώπων για φορολογικά αδικήματα, αφού συνέστησε να μην γίνει εξωδικαστικός συμβιβασμός. Το Τμήμα Φορολογίας μελετά το θέμα και έχει επικεντρωθεί σε τρία τουλάχιστον πρόσωπα από τα 17 συνολικά για τα οποία ζητήθηκε η αποκάλυψη τραπεζικών λογαριασμών. Η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε εντοπίσει σε λογαριασμούς εμπλεκομένων προσώπων ποσά που δεν δικαιολογούνταν εκ πρώτης όψεως στους λογαριασμούς τους γι’ αυτό και έγινε ποινική ανάκριση. Παρόλο που δεν στοιχειοθετήθηκαν αδικήματα για μίζες, εντούτοις φαίνεται να προκύπτει θέμα αδήλωτων εισοδημάτων, γι’ αυτό και ο Εισαγγελέας εισηγείται την ποινική δίωξη για όσους στοιχειοθετούνται υποθέσεις. Οι έρευνες αρχικά αφορούσαν στην υλοποίηση συμβολαίων που άρχισαν από το 2003 έως το 2014 και σύμφωνα με έλεγχο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πιθανόν να διαπράχθηκαν ποινικά αδικήματα αφού εντοπίστηκαν χρήματα σε λογαριασμούς που κινούσαν τις υποψίες.
 
 
Όσον αφορά στο Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λάρνακας, το κλιμάκιο ανακριτών στον φάκελό του προβαίνει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για ορισμένα πρόσωπα, ωστόσο η τελική απόφαση αφήνεται στον Γενικό Εισαγγελέα. Παρότι δεν αποδείχθηκαν υποθέσεις με μίζες, εντούτοις υπάρχουν τρανταχτές ενδείξεις ότι με κάποια συμβόλαια υπήρξαν διαπλοκές. Ως γνωστόν, τις έρευνες είχε ζητήσει ο Γενικός Ελεγκτής για επτά τουλάχιστον συμβόλαια που έδειχναν τα ίδια πρόσωπα πίσω από αυτά.