Ανησυχίες για το κατά πόσο ο κτηριακός χαρακτήρας και η ταυτότητα του ιστορικού Παγκύπριου Γυμνάσιου θα διατηρηθεί μετά τα έργα αναπαλαίωσης, αναβάθμισης, επέκτασης και συντήρησής του εξέφρασε η Ομάδα Στήριξης Παγκύπριου Γυμνασίου. Η Ομάδα, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, επισκέφθηκε χθες το σχολείο, μαζί με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, για να δει τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και να διαπιστώσει κατά πόσον διατηρείται το παραδοσιακό κτίσμα.
 
Σε δηλώσεις του ο υπουργός, αφού ανέφερε ότι αποδέχθηκε το αίτημα της Ομάδας Στήριξης να επισκεφτούν το σχολείο, σημείωσε ότι διαπιστώθηκε πως πολλές από τις εισηγήσεις που έχει κάνει στο παρελθόν η Ομάδα έχουν υιοθετηθεί. «Πέραν τούτου, έχουν υποβάλει και κάποιες άλλες εισηγήσεις που αφορούν στην ιστορία του σχολείου αυτού που πράγματι συνδέεται με την ιστορία όλης της Κύπρου, του Ελληνισμού. Θα τις μελετήσουμε και είμαστε πολύ θετικοί να αναδείξουμε τον ιστορικό ρόλο του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Μέσα στις πολιτικές μας είναι σε κάθε πόλη να αναδείξουμε ένα σχολείο που έχει αυτή τη μοναδικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαμπιαούρης.
 
 
Όσον αφορά στη διάρκεια των έργων που διεξάγονται στο σχολείο, ο υπουργός έκανε λόγο για 14 μήνες βάσει του προγράμματος, εκτός κι εάν υπάρξουν απρόοπτα.
 
Για τον κ. Χαμπιαούρη το πιο σημαντικό είναι η διατήρηση του χαρακτήρα του σχολείου κι ερωτηθείς για τη χρήση υλικών όπως το γυαλί και το μέταλλο απάντησε πως «συνάδουν με την πολιτική, την οποία θέλουμε να προωθήσουμε, δηλαδή να κρατήσουμε αναλλοίωτο τον χαρακτήρα του Παγκύπριου Γυμνασίου».
 
 
Από πλευράς του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Παιδείας για την ανταπόκριση στο αίτημα της Ομάδας να επισκεφτούν μαζί το σχολείο και να δουν τις αλλαγές, επεσήμανε πως για εφτά-οκτώ χρόνια ζητούσαν να μπουν στο σχολείο και έβρισκαν άρνηση. «Εκείνο το οποίο θέλουμε είναι να παραμείνει όσο το δυνατό και ο κτηριακός χαρακτήρας του σχολείου αμετάβλητος, αλλά κυρίως και η παράδοση η οποία είχε το σχολείο μας, να γίνει δηλαδή ένα σχολείο το οποίο να προσφέρει και εθνική και άλλη διαπαιδαγώγηση, όπως ήταν τόσα χρόνια. Ήταν το φυτώριο των μαχητών της ελευθερίας, το φυτώριο των γραμμάτων και όσοι αποφοιτήσαμε από εδώ το ξέρουμε και είμαστε περήφανοι για αυτό» ανέφερε ο πανιερότατος.