Τη διενέργεια πειθαρχικών ερευνών στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, ζητά η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία σε έλεγχό της διαπίστωσε ότι λειτουργοί του οργανισμού το 2017 είχαν συσσωρευμένη απουσία 622 ωρών, ενώ ένας λειτουργός παρουσίασε χρόνο απουσίας 323.
 
Στην έκθεσή της η ΕΥ κάνει λόγο για «έλλειψη υπευθυνότητας και συνέπειας από μέρους των αρμοδίων στην τήρηση των σχετικών Νόμων και Κανονισμών που διέπουν την τήρηση του θεσμοθετημένου ωραρίου, παρά τις διαδοχικές εγκυκλίους του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) που έχουν κατά καιρούς εκδοθεί για το συγκεκριμένο θέμα».
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, όλοι οι Λειτουργοί, για τους οποίους τηρούνται στοιχεία στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης (συνολικά τέσσερις), παρουσίασαν κατά το έτος 2017 χρόνο απουσίας από την εργασία τους, ο οποίος ανέρχεται συνολικά στις 622 ώρες. Προσθέτει χαρακτηριστικά ότι «ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση Λειτουργού που συσσώρευσε χρόνο απουσίας ύψους 323 ωρών».
 
Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση, για τους έκτακτους Λειτουργούς αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν ακολουθούν το θεσμοθετημένο ωράριο του Οργανισμού, δεν υπήρχαν οποιαδήποτε διαθέσιμα στοιχεία, ούτε σε ηλεκτρονική μορφή, ούτε σε χειρόγραφη (Μητρώο Παρουσιών), που να επιβεβαιώνουν την τήρηση του ωραρίου στην εργασία τους.
 
«Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα των ανωτέρω ευρημάτων, που αφορούν στον χρόνο απουσίας από την εργασία, ζητήθηκε όπως διενεργηθούν οι αντίστοιχες διοικητικές έρευνες, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο αποτελούν αδικαιολόγητη απουσία και κατ΄επέκταση πειθαρχικό παράπτωμα από μέρους των εμπλεκόμενων Λειτουργών, στη βάση των σχετικών εγκυκλίων του ΤΔΔΠ», αναφέρεται.
 
Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΝΕΚ, μας πληροφόρησε ότι εντοπίστηκαν οι αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος καταγραφής και παρακολούθησης του χρόνου προσέλευσης/ αποχώρησης και έχει κατακυρωθεί προσφορά για εγκατάσταση νέου ενιαίου λογισμικού συστήματος.

Επιπρόσθετα, μας πληροφόρησε ότι λήφθηκαν διορθωτικά μέτρα για την ορθή και έγκαιρη παρακολούθηση της τήρησης του εργασιακού ωραρίου του προσωπικού.
 
Δεν εξετάζονται οι εκθέσεις του εσωτερικού ελέγχου
 
Εξάλλου, όπως αναφέρεται, ο ΟΝΕΚ κατακύρωσε στις αρχές του 2016 διαγωνισμό σε κοινοπραξία για περίοδο τριών ετών, έναντι  συνολικού ποσού €35.900 πλέον ΦΠΑ, θέλοντας να ενισχύσει την ορθολογιστική διακυβέρνηση και τη χρηστή διοίκηση.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΥ, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την παράγραφο 4.2.1(λ) του Παραρτήματος  ΙΙ των όρων εντολής της σύμβασης, ο Ανάδοχος θα αναφέρεται στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, εντούτοις οι εκθέσεις υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε λειτουργό του ΟΝΕΚ, ο οποίος με τη σειρά του ενημερώνει τον Εκτελεστικό Διευθυντή.
 
Σημειώνεται ακόμη ότι οι εκθέσεις προόδου του αναδόχου δεν συζητήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΝΕΚ. Ειδικότερα, στη συνεδρία του ΔΣ με αρ. 19/2017, ημερ. 20.7.2017, υποβλήθηκε για συζήτηση η πρώτη έκθεση προόδου του δευτέρου έτους και το Συμβούλιο αποφάσισε να την εξετάσει στην επόμενη συνεδρία του.
 
Ωστόσο, επισημαίνει η ΕΥ, η ίδια αναφορά για συζήτηση της έκθεσης υπάρχει και στα πρακτικά των συνεδριών 20/2017, 21/2017 και 22/2017, ωστόσο η έκθεση δεν συζητήθηκε ποτέ.
 
«Καμία άλλη έκθεση του εσωτερικού ελεγκτή δεν τέθηκε ενώπιον του Δ.Σ. κατά το 2017 και 2018», αναφέρεται στην έκθεση.
Η ΕΥ συστήνει όπως οι εκθέσεις του εσωτερικού ελεγκτή πρέπει να τυγχάνουν της δέουσας σημασίας και να τίθενται έγκαιρα απευθείας ενώπιον του Δ.Σ. για ενημέρωση και λήψη διορθωτικών μέτρων.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΝΕΚ, όπως αναφέρεται, πληροφόρησε ότι οι υποδείξεις της Υπηρεσίας «θα ληφθούν υπόψη στους όρους προκήρυξης της νέας προσφοράς για παροχή εσωτερικού ελεγκτή και θα δίνεται η δέουσα σημασία για συμμόρφωση στις εκθέσεις που θα υποβάλλονται».

 
Τα σημαντικότερα ευρήματα
 
Όπως προκύπτει μέσα από την έκθεση, ο Οργανισμός είναι συμμορφωμένος στις υποχρεώσεις του σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα, τη χορηγία, τον προϋπολογισμό και τα προγράμματα.
 
Τα σημαντικότερα ευρήματα/συστάσεις του οικονομικού ελέγχου και του ελέγχου συμμόρφωσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αφορούν στα εξής:
  • Απορρόφηση/αξιοποίηση αδαπάνητης κρατικής χορηγίας μέσα από τους Προϋπολογισμούς των επόμενων ετών.
  • Ετοιμασία του Προϋπολογισμού εντός των χρονικών πλαισίων που τίθενται από το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Εισηγήσεις/επισημάνσεις που προέκυψαν από την εξέταση των διαδικασιών για επιχορήγηση δράσεων που αναλαμβάνουν νέοι της Κύπρου κάτω από το πρόγραμμα «Πρωτοβουλίες Νέων»:
– Λήψη απαραίτητων μέτρων/ασφαλιστικών δικλίδων, προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα και κανονικότητα των χορηγήσεων στους δικαιούχους, καθώς και η ίση μεταχείριση μεταξύ των αιτητών.
– Ανεπαρκείς διαδικασίες για αποτελεσματικότερο έλεγχο των καταβληθέντων ποσών, βεβαίωση εσόδων και εξόδων επιχορηγούμενων δραστηριοτήτων και επιβεβαίωση πληροφοριών αιτήσεων.
– Πιστή εφαρμογή των προνοιών του Οδηγού για επιχορήγηση των δράσεων.
– Καθορισμός ορίων από τον Οργανισμό για χορηγία της κάθε δράσης και συνεχή αξιολόγησή τους.
  • Πιστή εφαρμογή των προνοιών του Οδηγού σχετικά με το πρόγραμμα «Φοιτητές σε Δράση» .
  • Παρακολούθηση της σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών εσωτερικού ελέγχου και αξιοποίηση των ευρημάτων του.
  • Παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου για τις υπηρεσίες καθαριότητας των έργων υποδομής και γραφείων του ΟΝΕΚ.
Τα πορίσματα του ελέγχου, μαζί με τις εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, κοινοποιήθηκαν με επιστολή στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΝΕΚ, Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Οικονομικών, Αν. Γενικό Διευθυντή Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, Εκτελεστικό Διευθυντή ΟΝΕΚ και Αν. Διευθύντρια Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού για σχόλια και απόψεις, σχετικά με τα θέματα που αφορούν τον καθένα ξεχωριστά, καθώς και για τη λήψη των αναγκαίων διορθωτικών μέτρων.
 
 
Πηγή: Philenews