Το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να εκδικαστούν εξ υπαρχής οι πειθαρχικές υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και τρία χρόνια εναντίον των έξι εργοληπτικών εταιρειών που εμπλέκονται στις μίζες του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (ΣΑΠΑ), εξετάζει το Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών.

Όπως αποκαλύπτεται σε εμπιστευτική επιστολή της Προέδρου του Συμβουλίου Ελένης Κασκίρη προς τη Βουλή, ημερομηνίας 8/11/2019 που εξασφάλισε ο «Φ», το δικηγορικό γραφείο Αχιλλεύς & Αιμίλιος Αιμιλιανίδης ΔΕΠΕ στο οποίο αποτάθηκε το Συμβούλιο για γνωμάτευση, αποφάνθηκε ότι θα πρέπει να επαναληφθεί η ακροαματική διαδικασία για τις εν λόγω πειθαρχικές υποθέσεις λόγω της αλλαγής της σύνθεσης του Συμβουλίου Εργοληπτών, μέλη του οποίου όπως και η Πρόεδρος αντικαταστάθηκαν στις 23/1/2019. Περαιτέρω, λόγω ασυμβίβαστου διορίστηκε νέο μέλος στις 29/5/2019. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μπήκαν στο ΣΑΠΑ και άρχισαν κατασχέσεις

Στη γνωμάτευση του προς το Συμβούλιο Εργοληπτών, ο δικηγόρος Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης επικαλείται σειρά δικαστικών αποφάσεων όπως και το άρθρο 22 του περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου Νόμου, το οποίο προβλέπει, ότι η διαδικασία συζήτησης και λήψης απόφασης για ορισμένο θέμα πρέπει να διεξάγεται από την αρχή μέχρι το τέλος από τα ίδια μέλη του συλλογικού οργάνου.

Θεωρείται πλέον βέβαιο πως οι δικηγόροι των εμπλεκόμενων εργοληπτικών εταιρειών θα επικαλεστούν την αλλαγή της σύνθεσης του Συμβουλίου για να υποστηρίξουν ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα των πελατών τους για δίκαιη δίκη.

Επί τούτου, επισημαίνεται ότι η πειθαρχική διαδικασία είναι μία οιονεί ποινική διαδικασία και σύμφωνα με τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η αξιοπιστία των μαρτύρων και ή εμπλεκομένων κρίνεται από τη φυσική παρουσία των μελών-δικαστών και όχι από τα γραπτά, στην προκειμένη περίπτωση των πρακτικών που τηρούνταν από το προηγούμενο Συμβούλιο. Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, αποτελεί μονόδρομο η εκδίκαση των εν λόγω πειθαρχικών υποθέσεων από την αρχή.

Σε συνεδρία του Συμβουλίου Εργοληπτών που πραγματοποιήθηκε στις 21/10/2019 παρέστη ο δικηγόρος Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης και έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τα ζητήματα που εγείρονται στη γνωμάτευση του. Όπως αναφέρεται στην εν λόγω εμπιστευτική επιστολή «οι διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον κ. Αιμιλιανίδη καθώς και το γενικότερο θέμα θα συζητηθούν περαιτέρω σε επόμενη συνεδρία». 

Σημειώνεται, ότι οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών αρνούνται να αποδεσμεύσουν, από την αρχή του χρόνου, το κονδύλι της αντιμισθίας της Προέδρου και των μελών του Συμβουλίου Εργοληπτών μέχρις ότου τεθεί ενώπιον τους χρονοδιάγραμμα εκδίκασης των εν λόγω πειθαρχικών υποθέσεων.

Στο μεταξύ, οι εμπλεκόμενες εταιρείες εξακολουθούν να κερδίζουν έργα του δημοσίου.