Το 12ωρο επεισόδιο με 62χρονο που δεν παραδιδόταν στην Αστυνομία ύστερα από απειλές με κυνηγετικό, κατέδειξε τα κενά του μνημονίου συναντίληψης που συνάφθηκε μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών για ενημέρωση των Αρχών σε περιπτώσεις ατόμων που χρήζουν νοσηλείας, ενώ κατέχουν οπλισμό.
 
Το μνημόνιο συγκροτήθηκε για αντιμετώπιση περιπτώσεων βίας στην οικογένεια στις οποίες εμπλέκονταν άτομα με ψυχικές παθήσεις. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που παρακολουθούνταν από ιδιώτη ψυχίατρο, ουδείς ενημερωνόταν, με αποτέλεσμα την παρούσα υπόθεση, όπου ένα πρόσωπο κατείχε 13 όπλα (12 κυνηγετικά και ένα αεροβόλο). Η κατοχή τόσου μεγάλου αριθμού όπλων από πρόσωπο που ως φαίνεται αντιμετωπίζει προβλήματα, ξέφυγε από τα πρωτόκολλα, γι’ αυτό και πρέπει να αναθεωρηθούν, όπως και ο αριθμός όπλων που μπορεί κάποιος να κατέχει. Η χώρα μας είναι η 6η στην Ευρώπη κατ’ αναλογία πληθυσμού στην κατοχή όπλων. Το γεγονός ότι το θρίλερ των 12 ωρών έληξε αναίμακτα, δεν αναιρεί τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να μην αντιμετωπίσουν ξανά οι Αρχές παρόμοια περίπτωση. Χθες η Διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ανέφερε ότι αν κάποιο πρόσωπο που κατέχει όπλο παρακολουθείται από ιδιώτη ψυχίατρο, ο τελευταίος δεν έχει υποχρέωση να ενημερώσει τις Αρχές προκειμένου να αναστείλουν την άδεια κατοχής όπλου. Οι κρατικές υπηρεσίες, σημείωσε, ενημερώνουν τις Αρχές στην περίπτωση που νοσηλεύουν άτομα, τα οποία κατέχουν άδεια όπλου. 
 
 
Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει περιορισμός στην κατοχή όπλων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Στέλιο Στυλιανού, μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση για έκδοση άδειας και να κατέχει μέχρι 10 όπλα. Για πάνω από 10 όπλα απαιτείται εγκατάσταση συστήματος συναγερμού, το οποίο να είναι συνδεδεμένο με τα γραφεία της Αστυνομίας και να ενεργοποιείται την ώρα που υπάρχει παραβίαση του χώρου φύλαξης των όπλων. Ο 62χρονος κατείχε νόμιμα τα όπλα και τα είχε σε κλειστό χώρο στο διαμέρισμά του.
 
Λόγω απώλειας της εργασίας του συνεπεία της κατάστασής του, ασχολείται συνέχεια με τον καθαρισμό τους. Συντηρείτο με επίδομα που λάμβανε από το κράτος, και την περασμένη βδομάδα όταν πήγε στην τράπεζα για να πάρει τα χρήματα του επιδόματός του,  προκάλεσε φασαρία, επειδή αυτά δεν είχαν ακόμα κατατεθεί στον λογαριασμό του.
 
 
Όπως προκύπτει από τις εξετάσεις της Αστυνομίας, ο 62χρονος δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τις υπηρεσίες του γιατρού που τον παρακολουθούσε επειδή αυτός είχε υποβληθεί σε επέμβαση. Το γεγονός αυτό επιδείνωσε την κατάστασή του με αποτέλεσμα την προχθεσινή συμπεριφορά του, δηλαδή να στοχεύσει με κυνηγετικό γειτόνισσά του. Το θρίλερ με την παράδοσή του στην Αστυνομία έληξε χθες στις 2 τα ξημερώματα, όταν προσπάθησε να βγει από το διαμέρισμά του στην Ακρόπολη. Τότε δύο ειδικοί αστυνομικοί που παραμόνευαν απ’ έξω τον ακινητοποίησαν και χθες οδηγήθηκε σε νοσοκομείο για παρακολούθηση, αφού κρίθηκε από ψυχίατρο ότι χρήζει θεραπείας.