Βαρύ πρόστιμο θα πληρώσει η Κύπρος από τη μη υιοθέτηση ευρωπαϊκής οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα, αφού έφτασε στο σημείο να έχουμε αιτιολογημένη γνώμη από την ΕΕ. Η οδηγία έπρεπε να είχε ενσωματωθεί εδώ και πολύ καιρό, ωστόσο, το αρχικό νομοσχέδιο αποσύρθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να κατατεθεί νέο μόλις στις 15 Οκτωβρίου με τη μορφή του κατεπείγοντος. 
 
Το εναρμονιστικό νομοσχέδιο συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, η οποία διατηρεί κάποιες επιφυλάξεις, όπως και όσοι προσκλήθηκαν, ενώ λέχθηκε ότι πρόνοιές του συγκρούονται με τον νόμο περί σκοπευτηρίων. Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν την οδηγία και να μείνουν οι επιπρόσθετες πρόνοιες που μπήκαν εκ των υστέρων να συζητηθούν σε κατοπινό στάδιο, ωστόσο, οι βουλευτές θέλουν να εξετάσουν ένα προς ένα τα άρθρα αφού τα θεωρούν κρίσιμα. 
 
 
Με βάση τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, θα ελέγχεται η απόκτηση και κατοχή όπλων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράνομη διακίνηση και χρήση πυροβόλων όπλων για εγκληματικούς σκοπούς. Η Κύπρος μετά και τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οφείλει να θεσπίσει αυστηρότερους κανόνες:
 
– Για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας πυροβόλων όπλων. 
– Για την αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ οπλοπωλών και Αστυνομίας, ενώ για πιο επικίνδυνα όπλα, θεσπίζονται ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια κατοχής και όροι φύλαξης και μεταφοράς.
 
Συγκεκριμένα, βάσει του νομοσχεδίου, ρυθμίζεται η απόκτηση και κατοχή όπλων για συλλεκτικούς σκοπούς, για κυνήγι και για σκοποβολή, καθώς και θέματα που αφορούν στην απενεργοποίηση όπλων, τις δραστηριότητες οπλοπωλών, τη σήμανση των όπλων για ενίσχυση της ιχνηλασιμότητάς τους και τη δημιουργία αρχείων και συστημάτων αρχειοθέτησης δεδομένων, που να επιτρέπουν τη σύνδεση ενός πυροβόλου όπλου με τον κάτοχό του. Επίσης, διασφαλίζεται η αποτελεσματική ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμοδίων Αρχών των κρατών–μελών της ΕΕ και θεσπίζονται κοινοί κανόνες που εμποδίζουν τη διαγραφή των σημάνσεων.
 
Στο τροποποιητικό νομοσχέδιο εντάσσονται, επίσης, θέματα εθνικής πολιτικής, όπως η απομάκρυνση όπλων από άτομα τα οποία παρουσιάζουν βίαιη συμπεριφορά στην οικογένεια. Περαιτέρω, έχει ληφθεί πρόνοια να μην εκδίδεται άδεια απόκτησης, κατοχής, μεταφοράς οποιασδήποτε κατηγορίας πυροβόλου όπλου σε πρόσωπο που έχει νόμιμα απαλλαγεί από την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ή έχει τύχει αναβολής εκπλήρωσης τους δυνάμει του «περί Εθνικής Φρουράς Νόμου» για λόγους ψυχικής υγείας, καθώς και σε πρόσωπο που του έχει απαγορευθεί το δικαίωμα να κατέχει ή χρησιμοποιεί πυροβόλο όπλο από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία σύμφωνα με το άρθρο 14(4) του «περί Φυλακών Νόμου». 
 
Ανησυχίες για κενά και διατάξεις
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που πρέπει να το ψηφίσουμε, αφού δεχθήκαμε ήδη προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το νομοσχέδιο ρυθμίζει την κατοχή όπλων, ενώ βάζει προϋποθέσεις και στην πώληση όπλων. Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η Επιτροπή στη συνεδρία της 8ης Ιανουαρίου θα ολοκληρώσει τη συζήτηση.
 
Ο αν. πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, ανέφερε ότι δεν θα βιαστούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο το οποίο άπτεται ευαίσθητων θεμάτων και αναφέρθηκε στο επεισόδιο στην Ακρόπολη με άτομο που κατείχε 12 όπλα, αλλά και στο γεγονός ότι ο πατέρας του 15χρονου Στυλιανού κατείχε όπλο.
 
Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας αναφέρθηκε στη σύγκρουση που υπάρχει του νομοσχεδίου αυτού με εκείνο για τη λειτουργία των σκοπευτηρίων, ενώ ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Σκοπευτών ζήτησε διευκολύνσεις για την εξαγωγή όπλων για σκοπούς αγώνων. Εκ μέρους των οπλοπωλών, εκφράστηκε η θέση όσοι είναι αλκοολικοί να μην μπορούν να κατέχουν άδεια οπλοφορίας και τάχθηκε υπέρ πιο αυστηρών όρων ώστε να χάνει κάποιος την άδεια κατοχής όπλου με βαθμούς ποινής. 
 
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναφέρθηκε στην προειδοποιητική επιστολή που έλαβε η Κυβέρνηση, περί αδυναμίας της κυπριακής Πολιτείας να εναρμονιστεί με ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τα πυροβόλα όπλα, ενώ ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κώστας Ευσταθίου, δήλωσε ότι, με αφορμή ή με επίκληση εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος ένα νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή, το οποίο έχει πάρα πολλά ερωτηματικά και κενά ως προς τη σκοπιμότητα και το στόχο που μπορεί να επιτελέσει.
 
Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ κρίσιμο και σοβαρό νομοσχέδιο, στο οποίο, ωστόσο, έχουν παρεισφρήσει διατάξεις που δεν έχουν σχέση με την οδηγία.
ΟΠΛΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ
 
Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα στην Αστυνομία να κατέχει όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης, τα γνωστά tasers. Πρόκειται για όπλα τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως από αστυνομικά σώματα του εξωτερικού για διάλυση εκδήλωσης όχλου, εφόσον κινδυνεύει η ασφάλεια προσώπων ή περιουσιακών στοιχείων.
 
 
Παράλληλα, προσφέρεται η δυνατότητα ακινητοποίησης του δράστη με στόχο τη σύλληψή του. Για το θέμα με τα όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, διερωτήθηκε πού είναι η μελέτη που ζήτησε η Βουλή, τονίζοντας ότι με το όπλο αυτό παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αφού ουσιαστικά με αυτά γίνεται ηλεκτροσόκ. Είπε, ακόμα, ότι υπάρχει πρόσωπο που έχει άδεια οπλοφορίας και πάει γυμναστήριο στη Λάρνακα βάζοντας το όπλο του στον πάγκο. «Δεν είμαι Τεξανός», ανέφερε χαρακτηριστικά, «ούτε θέλω να γίνει Τέξας η χώρα μου».