Νέα στασιμότητα στην προώθηση της εφαρμογής του νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη. Όπως όλα δείχνουν, οι διαδικασίες παραμένουν κολλημένες σε ζητήματα που αφορούν την παραγωγή και εμπορία της, με το υπουργείο Υγείας να αναζητά εκ νέου συνεργάτες για να εκπονήσουν μελέτη η οποία θα απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου διαμαρτύρεται υποστηρίζοντας ότι «η καθυστέρηση μεγαλώνει και αυτό λειτουργεί σε βάρος των ασθενών». Ζητά τον διαχωρισμό της παραγωγής από την εισαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο και απλοποίηση των διαδικασιών. 

«Νιώθουμε ότι έγνοια των αρμοδίων είναι η παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης στη χώρα μας, κάτι που συμφωνούμε, όμως δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία για άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών με εισαγωγή φαρμακευτικής κάνναβης», ανέφερε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ Δημήτρης Λαμπριανίδης. «Είναι απαράδεχτο να παρατηρείται αυτή η καθυστέρηση στην εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικής κάνναβης, ενώ όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη ασθενών με σοβαρές παθήσεις να την προμηθεύονται», προσθέτει. 

Πρέπει, είπε ο κ. Λαμπριανίδης «η παραγωγή να διαχωριστεί με την εισαγωγή και άμεσα να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εισάγουμε ικανοποιητικές ποσότητες και να την προμηθεύονται όσοι ασθενείς τη χρειάζονται μέσα από εύκολες και απλές διαδικασίες». «Ως εκπρόσωποι των ασθενών θέλουμε άμεση πρόσβαση στη φαρμακευτική κάνναβη», κατέληξε. 

Αναφέρεται ότι βάσει των διαδικασιών που σήμερα ακολουθούνται, ο γιατρός του ασθενούς πρέπει να υποβάλει αίτημα στον υπουργό Υγείας, ο οποίος θα θέσει το αίτημα ενώπιον των φαρμακευτικών υπηρεσιών για την απαραίτητη αξιολόγηση και σύσταση για έγκριση ή απόρριψή του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σε ό,τι αφορά την εκπόνηση μελέτης, η προσφορά που προκηρύχθηκε από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας έπειτα από τις φωνές διαμαρτυρίας διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων που αντιτίθενται στην παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο, έχει προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι την 4η Νοεμβρίου 2022. 

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η οποία φέρει τον τίτλο «μελέτη αναφορικά με την καλλιέργεια, παραγωγή και εμπορία της φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο», ο μελετητής πρέπει στη μελέτη του να προβεί σε ανάλυση κεφαλαιουχικού και λειτουργικού κόστους, να απαντήσει στο κατά πόσο θα υπάρξει οικονομικό όφελος για το κράτος αλλά και να παρουσιάσει μοντέλα αδειοδότησης, καλλιέργειας, παραγωγής και εμπορίας φαρμακευτικής κάνναβης τα οποία εφαρμόζονται σε πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Στόχος των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, όπως αναφέρεται, είναι η άντληση βέλτιστων πρακτικών και η επιλογή δύο μοντέλων, τα οποία θα τεθούν στη συνέχεια προς συζήτηση προκειμένου να επιλεγεί ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιείται τελικά η παραγωγή και εμπορία της φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη μελέτη, δηλαδή, δεν θα αφορά σε καμία περίπτωση τον τρόπο χορήγησης της φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο, ενώ δεν επηρεάζει ούτε και την εισαγωγή των σκευασμάτων αυτών στο νησί, προκαλεί ωστόσο καθυστέρηση στην άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών. 

Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού οι μελετητές θα κληθούν να παραδώσουν τα πορίσματά τους σε καθορισμένο χρονικό διάστημα. Τα ευρήματα και συστάσεις τους θα μελετηθούν και στη συνέχεια θα τεθούν προς συζήτηση προκειμένου να επιλεγεί το μοντέλο παραγωγής και εμπορίας που θα εφαρμοστεί στην Κύπρο. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει χρόνο, γεγονός που όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ «προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για τη συνέχεια, τη στιγμή που ασθενείς χρειάζονται τη φαρμακευτική κάνναβη για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα που τους βασανίζουν». 

Έξι θέματα στην ατζέντα

Με γεμάτη ατζέντα μεταβαίνουν στο υπουργείο Υγείας την ερχόμενη εβδομάδα εκπρόσωποι της ΟΣΑΚ προκειμένου να συναντήσουν τον υπουργό Υγείας. Προτεραιότητα για την ομοσπονδία των ασθενών, τα θέματα που αφορούν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες εντός και εκτός ΓεΣΥ, τη λειτουργία του εθνικού κέντρου κλινικής τεκμηρίωσης, οι διαδικασίες για τη λειτουργία του οποίου δεν έχουν ακόμα προωθηθεί, το νομοσχέδιο για τη λειτουργία του συνήγορου του ασθενή, η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης από το υπουργείο Υγείας αλλά και η παροχή υπηρεσιών από ποδολόγους σε ασθενείς που την έχουν ανάγκη με επιχορήγηση από το κράτος, μέχρι την ένταξη των επαγγελματιών υγείας στο ΓεΣΥ.  

«Δώρο άδωρο για τους ασθενείς η ψήφιση του νόμου»

Ο νόμος που ψηφίστηκε και αφορά τη φαρμακευτική κάνναβη στην Κύπρο «στην ουσία για τους ασθενείς είναι δώρο άδωρο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΣΑΚ εξηγώντας ότι «από τη στιγμή που οι ασθενείς  δεν έχουν επωφεληθεί στον βαθμό που θα έπρεπε δεν υπάρχει καν λόγος για να λέμε ότι έχουμε νόμο». «Έχουμε ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται φαρμακευτική κάνναβη και δεν ξέρουν τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν. Έχουμε ασθενείς οι οποίοι θεωρούν τη διαδικασία περίπλοκη. Δεν είναι εύκολα κατανοητό το γιατί πρέπει ο υπουργός Υγείας να είναι αρμόδιος και να δίνει εγκρίσεις για τη θεραπεία που θα λάβει ο οποιοσδήποτε ασθενής και μιλάμε για καρκινοπαθείς οι οποίοι βασανίζονται από έντονους πόνους, για άτομα με νευρολογικές παθήσεις τα οποία χρειάζονται τη φαρμακευτική κάνναβη για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων που τους ταλαιπωρούν κ.λπ.».