Σημαντική μείωση καταγράφεται φέτος στις πυρκαγιές σε σύγκριση με πέρσι, ενώ η καμένη γη περιορίστηκε στο ελάχιστο, αφού σε σχέση με αυτήν που καταστράφηκε πέρσι, λόγω της τεράστιας έκτασης της μεγάλης φωτιάς στον Αρακαπά – Οδού, παρατηρείται μείωση κατά 90%.

Η μείωση στις αγροτικές πυρκαγιές φτάνει το 40% και στις δασικές το 25%, ενώ το ποσοστό μείωσης φέτος στις δασικές πυρκαγιές σε σύγκριση με αυτό της τελευταίας 10ετίας, φτάνει επίσης στο 40%. Η φετινή μείωση γενικά για όλες τις πυρκαγιές αποδίδεται εν πρώτοις στον εξαιρετικό καιρό, αφού δεν είχαμε τους παρατεταμένους καύσωνες της περσινής περιόδου και παράλληλα στην καλύτερη στρατηγική αντιμετώπισής τους αλλά και της συνεργασίας του Τμήματος Δασών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Όπως δήλωσε στον «Φ» ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, τα αποτελέσματα φέτος από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι εξαιρετικά, από την άποψη ότι οι πυρκαγιές είχαν περιορισμένη έκταση αφού χτυπήθηκαν έγκαιρα, ενώ αποφύγαμε τη μεγάλη πυρκαγιά. Παρ’ όλα τα προβλήματα, πρόσθεσε ο κ. Αλεξάνδρου, που παρουσιάστηκαν, έγινε κατορθωτό να αντιμετωπιστούν έγκαιρα οι πυρκαγιές και σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εφαρμόστηκε μια νέα στρατηγική όπου με τις πρώτες φλόγες η ανταπόκριση ήταν άμεση με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Ο ίδιος εξήγησε ότι έχει κριθεί πως είναι πιο αποτελεσματικό, η ανταπόκριση σε μια πυρκαγιά να γίνεται με πολλά μέσα ώστε να «χτυπιέται» καταλυτικά και άμεσα. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, μαζί με τα επίγεια μέσα αποστέλλονται και εναέρια, ώστε η καταπολέμηση μιας πυρκαγιάς να γίνεται αποτελεσματικά.

Ο διευθυντής του Τμήματος Δασών απέδωσε και τα καλά αποτελέσματα φέτος στο γεγονός ότι είχαμε ένα ήπιο καλοκαίρι, χωρίς τα παρατεταμένα 40άρια με τις ψηλές θερμοκρασίες όπως συνέβη πέρσι. Επίσης ανέφερε ότι φέτος προσλήφθηκαν περισσότεροι δασοπυροσβέστες, ενώ μεγάλος αριθμός πυρκαγιών έσβησε πριν καν αναπτυχθούν, επειδή «χτυπήθηκαν» άμεσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Φωτιές» Ελεγκτή για τα πυροσβεστικά ελικόπτερα

Η εικόνα για τις πυρκαγιές υπαίθρου και αγροτικές, είναι ακόμη καλύτερη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή, φέτος παρατηρείται μείωση στις πυρκαγιές κατά 40% και αυτό αποδίδεται στην ήπια περίοδο από πλευράς καιρικών συνθηκών, στο γεγονός ότι η Υπηρεσία εργάστηκε με καλύτερο συντονισμό, δόθηκε περισσότερη σημασία στην πρόληψη και πως χρησιμοποιήθηκε η επιθετική τακτική για έλεγχο των πυρκαγιών, δηλαδή από το αρχικό στάδιο χρησιμοποιούνταν πολλές δυνάμεις πυρόσβεσης σε συνεργασία πάντα με το Τμήμα Δασών. Επίσης αυξήθηκαν οι περιπολίες, επίγειες και εναέριες. Κατά τον κ. Κεττή, έχει διαπιστωθεί φέτος πως ο κόσμος, μετά και την περσινή πυρκαγιά στην Οδού, έγινε πιο ευαίσθητος και μόλις αντιληφθεί καπνό ενημερώνει. Επίσης δραστηριοποιείται η Αστυνομία που προβαίνει σε συλλήψεις υπόπτων για υποθέσεις εμπρησμού.

Όπως διαπιστώνει η Πυροσβεστική, ο «όγκος» των φετινών πυρκαγιών περιορίστηκε στις ορεινές περιοχές της Λεμεσού και της Πάφου κυρίως, όπου και αρκετές περιπτώσεις οφείλονταν σε έργο εμπρηστών.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκτίμησε το κόστος των ζημιών που άφησε η πυρκαγιά σε Αρακαπά και Οδού στα 120 εκατ. ευρώ.

Από τα 6 χιλ. εκτάρια πέσαμε στα 600

Όσον αφορά στις πυρκαγιές που βρίσκονται στη ζώνη ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, φέτος έφτασαν τις 2.351 (μέχρι και τον Αύγουστο) ενώ γενικά οι πυροσβέστες έχουν ανταποκριθεί σε 4.504 περιστατικά. Οι πυρκαγιές υπαίθρου και οι αστικές κατανέμονται ως εξής: Γενάρης 337 συν 147 αγροτικές, Φεβράρης 332 υπαίθρου και 167 αγροτικές, Μάρτης 517 υπαίθρου και 265 αγροτικές, Απρίλης 1069 υπαίθρου και άλλες 498 αγροτικές. Τον Μάιο καταγράφηκαν 603 πυρκαγιές στην ύπαιθρο και άλλες 346 αγροτικές, τον Ιούνιο 546 υπαίθρου και 320 αγροτικές, τον Ιούλιο 514 στην ύπαιθρο και 320 αγροτικές και τον Αύγουστο 416 υπαίθρου και 220 αγροτικές. 

Σχετικά με την καμένη έκταση, φέτος μέχρι και τον Αύγουστο είχε καεί γη 600 εκταρίων, ενώ πέρσι την ίδια περίοδο είχε καεί έκταση 5.969 εκταρίων, λόγω της τεράστιας φωτιάς στην ορεινή περιοχή Λάρνακας που κατέκαιε δάσος, δέντρα και άγρια βλάστηση για έξι σχεδόν ημέρες. Χαρακτηριστικό είναι πως ο μέσος όρος της καμένης έκτασης πέρσι ανά πυρκαγιά ήταν 27.5 εκτάρια, ενώ φέτος 3.5, ενδεικτικό του γεγονότος ότι έχει μειωθεί κατά πολύ η καμένη γη.