Σε ρυθμούς σχολείων ζουν ήδη χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί καθώς μετά τη Μέση Εκπαίδευση που έχει ήδη πάρει μπρος σε μεγάλο βαθμό, ακολουθεί και η Δημοτική. Αύριο, τα δημόσια Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία ανοίγουν τις πόρτες τους για το εκπαιδευτικό τους προσωπικό, το οποίο θα βάλει το νερό στ’ αυλάκι όσον αφορά τα θέματα οργάνωσης και προετοιμασίας της νέας σχολικής χρονιάς, ούτως ώστε να είναι όλα έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές μια εβδομάδα αργότερα.

Στη Μέση Εκπαίδευση, τόσο στη Γενική όσο και στην Τεχνική, οι καθηγητές έχουν ήδη προχωρήσει σε αρκετά διαδικαστικά ζητήματα των σχολικών τους μονάδων καθώς έκαναν την αρχή με την επιστροφή τους την 1η Σεπτεμβρίου. Τώρα, περιμένουν τους δικούς τους μαθητές την ερχόμενη Τετάρτη. 

Συγκεκριμένα, τα παιδιά της Δημοτικής Εκπαίδευσης επιστρέφουν στα θρανία τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, ενώ οι μεγαλύτεροι μαθητές (σε Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές) την Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου. 

Αναφορικά με τα αριθμητικά δεδομένα της νέας σχολικής χρονιάς είναι:

Δημοτική Εκπαίδευση: Σύμφωνα με τον διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας, Μάριο Στυλιανίδη, κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 αναμένεται να φοιτήσουν 50.038 παιδιά στα δημόσια Δημοτικά σχολεία, 12.803 παιδιά στα δημόσια Νηπιαγωγεία και 537 παιδιά στα Ειδικά Σχολεία. Αναμένεται να εργοδοτηθούν 4.583 εκπαιδευτικοί Δημοτικής Εκπαίδευσης, 871 Προδημοτικής Εκπαίδευσης και 1.069 εκπαιδευτικοί Ειδικής Εκπαίδευσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μέση Γενική Εκπαίδευση: Ο διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Κυπριανός Λούης, ανέφερε ότι φέτος λειτουργούν συνολικά 113 σχολεία εκ των οποίων 63 Γυμνάσια (μόνο γυμνασιακός κύκλος), 38 Λύκεια και οκτώ εξατάξια σχολεία με πλήρη γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο, περιλαμβανομένου και του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Λειτουργούν ακόμη, πέντε Εσπερινά Γυμνάσια – Λύκεια, στα οποία οι εγγραφές ολοκληρώνονται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τη σχολική χρονιά 2022 – 2023 θα φοιτήσουν συνολικά 41.305 μαθητές και μαθήτριες, εκ των οποίων οι 23.983 στα Γυμνάσια και οι 17.322 στα διάφορα Λύκεια. Είπε, επίσης, ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου είχαν ήδη γίνει συνολικά 929 διορισμοί συμβασιούχων εκπαιδευτικών και 204 διορισμοί μόνιμων επί δοκιμασία καθηγητών. Αναφορικά με το σύνολο των εκπαιδευτικών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης που αναμένεται να υπηρετήσουν φέτος στις σχολικές μονάδες ανέρχεται στους 6.583, ενώ αναμένεται μικρός αριθμός πρόσθετων διορισμών συμβασιούχων εκπαιδευτικών πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Μέση Τεχνική Εκπαίδευση: Από πλευράς του ο διευθυντής Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης στο υπουργείο Παιδείας, Ηλίας Μαρκάτζιης, ανέφερε ότι κατά τη φετινή σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν συνολικά 11 Τεχνικές και Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ), τρία Λύκεια – ΤΕΣΕΚ (πρόκειται για μικτές σχολικές μονάδες που λειτουργούν ήδη στην Πόλη Χρυσοχούς, στην Έμπα και στο Όμοδος), ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν και δύο κλάδοι Τεχνικής Εκπαίδευσης στον Αγρό και στην περιοχή της Σολέας. Επίσης, θα λειτουργήσουν πέντε Εσπερινές Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και πέντε Προγράμματα Διά Βίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο. Μέσω της Δημόσιας Σχολής Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, ΜΙΕΕΚ (Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης), προσφέρονται φέτος συνολικά 22 προγράμματα σπουδών για τους ενδιαφερόμενους. Οι σπουδαστές που φέτος θα φοιτήσουν στο πρώτο έτος των προγραμμάτων των ΜΙΕΕΚ ανέρχονται περίπου στους 400. Αναφορικά με τις Τεχνικές Σχολές, φέτος σε αυτές θα φοιτήσουν περίπου 6.200 μαθητές και θα υπηρετήσουν περισσότεροι από 650 εκπαιδευτικοί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις αρμόδιοι διευθυντές δήλωσαν ότι έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη σωστή προετοιμασία των σχολικών μονάδων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και φυσικά, της υποδοχής των χιλιάδων μαθητών στα σχολεία τους. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Λούης αναφέρθηκε και στα βιβλία από την Ελλάδα καθώς επίσης και στις εκδόσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας ότι αναμένονταν στα σχολεία μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ έγκαιρη θεωρείται και η διανομή των βιβλίων των ξένων γλωσσών. Ολοκληρώνονται επίσης και μερικά από τα έργα υλικοτεχνικής υποδομής τα οποία διεξάγονται σε διάφορα σχολεία της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης. «Σε δύο από αυτά οι ανακαινίσεις αιθουσών και άλλα βελτιωτικά έργα θα βρίσκονται υπό εξέλιξη κατά τη διάρκεια του Σεπτέμβρη, ενώ σε άλλα πέντε (Απεήτειο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Γυμνάσιο Ύψωνα, Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο και Γυμνάσιο Ξυλοτύμπου) οι αντισεισμικές εργασίες και εργασίες αναβάθμισης θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη σχολική χρονιά 2022-2023», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος διευθυντής. 

Στην περίπτωση των Τεχνικών Σχολών, ο κ. Μαρκάτζιης ανέφερε ότι η Διεύθυνσή του είναι έτοιμη να υποδεχτεί στα σχολεία της τόσο μαθητές κι εκπαιδευτικό προσωπικό, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη προνοήσει τόσο για την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων όσο και για τα σχολικά εγχειρίδια και τον γενικότερο προγραμματισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη φετινή σχολική χρονιά θα αξιοποιηθούν και τα νέα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία έχουν συγγραφεί ειδικά στη βάση των Αναλυτικών Προγραμμάτων των Τεχνικών Σχολών, ένα θέμα που ταλαιπωρούσε αρκετά όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι την περίοδο αυτή υπήρξε αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων με αποτέλεσμα να γίνονται όλες οι απαραίτητες εργασίες για την κτηριακή υποδομή των σχολικών μονάδων, έτσι ώστε τα έργα συντήρησης, επέκτασης και κτηριολογικής αναβάθμισης να αποπερατωθούν πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τον διευθυντή Δημοτικής Εκπαίδευσης, κατά τη διάρκεια της φετινής  σχολικής χρονιάς σε εξέλιξη θα βρίσκονται έργα μικρής κλίμακας σε Δημοτικά σχολεία καθώς επίσης και έργα μεγάλης κλίμακας όπως είναι η κατεδάφιση-ανέγερση του Δημοτικού σχολείου Γερίου Β’ (€4,3 εκατ.) και η κατεδάφιση-ανέγερση του Δημοτικού σχολείου Ύψωνα Β’ (€4,2 εκατ.). 

Αναφορικά με την παραλαβή των βιβλίων και των ειδών γραφικής ύλης με βάση τις παραγγελίες που έχουν γίνει από την προηγούμενη σχολική χρονιά, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι οι λειτουργοί της Αποθήκης του Υπουργείου έχουν αποστείλει τα πλείστα εγχειρίδια που είναι σε πρώτη ζήτηση στα σχολεία ενώ τα υπόλοιπα, που είναι περιορισμένα, θα παραδοθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Προτεραιότητα και στην υγειονομική ασφάλεια

Πέραν όμως από το εκπαιδευτικό κομμάτι, φέτος θα κυλήσει άλλη μια σχολική χρονιά, με προτεραιότητα και πάλι την υγειονομική ασφάλεια. Κι αυτό γιατί μπορεί μεν να αποφασίστηκαν πριν από μερικές μέρες από το Υπουργικό Συμβούλιο χαλαρώσεις των μέτρων που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας της COVID-19 στα σχολεία, ωστόσο ο κορωνοϊός είναι εντός της κοινότητας και χρειάζεται προσοχή. Στόχος όλων είναι η αποφυγή της διακοπής της διά ζώσης εκπαίδευσης και της φυσικής παρουσίας στα σχολεία, κάτι που χρειάστηκε να αποφασιστεί για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα σε κάποιες περιπτώσεις τις προηγούμενες σχολικές χρονιές, που η επιδημιολογική εικόνα ήταν αρκετά δύσκολη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας αναρτήθηκε και το επικαιροποιημένο υγειονομικό πρωτόκολλο για την COVID-19, το οποίο διέπει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων τόσο της Δημοτικής, όσο και της Μέσης Εκπαίδευσης. 

Στο εν λόγω πρωτόκολλο αναφέρεται, μεταξύ άλλων: «Πρωταρχικός στόχος των υπουργείων Παιδείας και Υγείας είναι να φοιτήσουν και τη σχολική χρονιά 2022-2023 οι μαθητές/μαθήτριες όλων των βαθμίδων με υγειονομική ασφάλεια και φυσική παρουσία στα σχολεία τους. Ως εκ τούτου, και έχοντας ως πρώτιστο μέλημα τον περιορισμό της διασποράς του ιού στις σχολικές μονάδες και στην κοινότητα, γενικότερα, είναι αναγκαία η εφαρμογή συνδυασμένων και πολυεπίπεδων στρατηγικών πρόληψης:

>> Η κατά το δυνατόν εφαρμογή φυσικής αποστασιοποίησης, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς και σε περίπτωση που ένα άτομο (παιδί ή ενήλικας) εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19. Επιπλέον, στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, συστήνεται η εφαρμογή φυσικής αποστασιοποίησης.

>> Συνεπής και ορθή χρήση μάσκας, δίνοντας έμφαση σε αυτή τη φάση της πανδημίας σε ομάδες που έχουν ακόμα υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19 (δηλαδή ένα παιδί ή ενήλικας με σοβαρή ανοσοκαταστολή ή σοβαρά χρόνια υποκείμενα νοσήματα) όπως επίσης και σε περιπτώσεις ατόμων που εμφανίσουν συμπτώματα συναφή με COVID19 και κυρίως από το αναπνευστικό (βήχας και ρινίτιδα). Η αξία της ορθής χρήσης μάσκας συνεχίζει να συστήνεται στις παραπάνω περιπτώσεις και ακολουθείται σύσταση χρήσης αυτής, σύμφωνα με το ισχύον Διάταγμα του υπουργείου Υγείας.

>> Φυσικός αερισμός.

>> Διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (τεστ), για άμεσο εντοπισμό κρουσμάτων σε περίπτωση που έχουμε παιδί ή ενήλικα με συμπτώματα και σύμφωνα με το ισχύον Διάταγμα και τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας.

>> Καθορισμός σαφούς διαδικασίας διαχείρισης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, σύμφωνα με το ισχύον Διάταγμα.

>> Ορθό πλύσιμο χεριών/χρήση αντισηπτικού διαλύματος.

>> Σχολαστικός καθαρισμός.

>> Προώθηση του εμβολιασμού, δίνοντας έμφαση στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δωρεάν διάθεση μίας συσκευασίας τεστ αυτοδιάγνωσης στα παιδιά που φοιτούν στην Προδημοτική Εκπαίδευση, η οποία θα διατεθεί στους μαθητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ συστήνει σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό να υποβληθούν σε self ή rapid test πριν την επιστροφή τους.

Στις πρόσφατες δηλώσεις τους και οι τρεις αρμόδιοι διευθυντές του υπουργείου Παιδείας τόνισαν την ανάγκη για επιστροφή στα σχολεία μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και προστασίας, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί τόσο η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, όσο και η κανονική ροή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. 

Από πλευράς του, ο κ. Λούης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στόχος μας είναι από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων να δημιουργηθούν συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας με βάση τη συσσωρευθείσα έως τώρα εμπειρία, καθώς και μέσω της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα βρίσκονται σε ισχύ, ακολουθώντας τις οδηγίες και συστάσεις του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ειδικής Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής».