Ένα στα τρία σπίτια στην Κύπρο διαθέτει όπλο, είτε είναι κυνηγετικό είτε στρατιωτικό ή και τα δύο μαζί. Η χώρα μας φιγουράρει στην 5η θέση σε λίστα του BBC για την οπλοκατοχή, ωστόσο, εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: Βιώνουμε από το 1974 την κατοχή και γι’ αυτό οι έφεδροι έχουν στα σπίτια τους τον ατομικό τους οπλισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον «Φ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, αυτή τη στιγμή τα εγγεγραμμένα κυνηγετικά όπλα, είναι 169.989. Τα αδειούχα πρόσωπα τα οποία κατέχουν κυνηγετικά όπλα είναι 112.932. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει πόσα είναι τα άγραφα όπλα. Όπως εξήγησε ο κ. Ανδρέου, κάποιοι κατέχουν δύο ή και περισσότερα κυνηγετικά όπλα. Όσον αφορά στις προϋποθέσεις για να αποκτήσει κάποιος τη σχετική άδεια για οπλοκατοχή, ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές ασφαλιστικές δικλίδες και ότι το όλο ζήτημα διέπεται από αυστηρή νομοθεσία. Επίσης, ο ρόλος της Αστυνομίας είναι ισχυρός, αφού έχει το κάθε δικαίωμα ο Αρχηγός της Δύναμης να ανακαλέσει την άδεια αυτή, να την τροποποιήσει ή να την αναστείλει.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι προϋποθέσεις για να αποκτήσει κάποιος άδεια για οπλοκατοχή είναι:

>> Να έχει κλείσει τα 18.

>> Δεν κρίνεται επικίνδυνος για τον εαυτό του μετά από ιατρική συμβουλή.

>> Δεν έχει καταδικαστεί στην Κυπριακή Δημοκρατία για σωρεία αδικημάτων όπως, σεξουαλική κακοποίηση, απαγωγή, εμπρησμό κ.ά.

>> Δεν έχει κριθεί ως φρενοπαθείς.

>> Δεν του έχει απαγορευτεί το δικαίωμα να κατέχει/χρησιμοποιεί πυροβόλο όπλο.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η Αστυνομία, τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν διαπραχθεί 18 υποθέσεις φόνων εκ προμελέτης, ανθρωποκτονίες και παιδοκτονίες με τη χρήση κυνηγετικών οπλών ως εξής: Λευκωσία 7, Λεμεσός 4, Λάρνακα 4, Αμμόχωστος 2 και Πάφος 1.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπόθεση τρομοκρατίας: To προφίλ των 5 της λίστας Αζέρου

Πόσο εύκολη υπόθεση είναι όμως η έκδοση άδειας κατοχής κυνηγετικού ή άλλου όπλου για σκοπούς άθλησης; Οι διαδικασίες που ακολουθούνται, σημειώνει ο κ. Ανδρέου, είναι οι ίδιες σε όλες τις περιπτώσεις. Για την έκδοση άδειας κατοχής κυνηγετικού πρέπει ο αιτητής να πληροί τα πιο πάνω και να μην έχει νόμιμα απαλλαγεί από την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ή δεν έχει τύχει αναβολής εκπλήρωσής τους δυνάμει των διατάξεων του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου, για λόγους ψυχικής υγείας.

– Δεν του έχει απαγορευτεί το δικαίωμα να κατέχει ή χρησιμοποιεί πυροβόλο όπλο από το Συμβούλιο Αποφυλάκισης Κρατουμένων Επ’ Αδεία. Ταυτόχρονα, εκτός από τα πιο πάνω, όσοι έχουν καταδικαστεί για τα ακόλουθα αδικήματα δεν μπορούν να αποκτήσουν άδεια οπλοφορίας:

>> Ανθρωποκτονία.

>> Βιασμός.

>> Απαγωγή (εξαιρουμένης της αναφερόμενης απαγωγής στο άρθρο 149 του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου).

>> Εμπρησμός.

>> Εσχάτη προδοσία.

>> Ληστεία.

>> Στάση – συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση.

>> Φόνος εκ προμελέτης.

>> Εισαγωγή, κατοχή, κατασκευή, αποθήκευση ή μεταφορά εκρηκτικών υλών, εξαιρουμένης της κατοχής φυσιγγίων κυνηγετικού.

>> Απόπειρα καταστροφής περιουσίας με εκρηκτικές ύλες.

>> Παράνομη εισαγωγή, απόκτηση, κατοχή, χρήση πυροβόλου όπλου κατηγορίας Α.

>> Παράνομη κατοχή, χρήση, κατοχή με σκοπό την προμήθεια ελεγχόμενων φαρμάκων ή ψυχοτρόπων ουσιών, σύμφωνα με τον περί Ναρκωτικών Φαρμάκων και Ψυχοτρόπων ουσιών Νόμο και (α) αδικήματα που καθορίζονται στον περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμο και (β) αδικήματα που καθορίζονται στις διατάξεις των άρθρων 15, 48, 50 και 52 του περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμου και διαπράχθηκαν με τη χρήση πυροβόλου ή μη πυροβόλου όπλου.

Τι γίνεται με όσους δεν έχουν σώας τα φρένας

Ωστόσο, τι γίνεται με αυτούς που δεν έχουν σώας τα φρένας; Όπως ανέφερε ο κ. Ανδρέου, μετά που η Αστυνομία ενημερώνεται ότι ένα πρόσωπο δεν έχει σώας τα φρένας από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τότε αρχίζει η διαδικασία ανάκλησης της άδειας κατοχής όπλου. Ο κ. Ανδρέου ανέφερε ότι έχουν γίνει συσκέψεις με πρωτοβουλία της Βουλής για ν’ αλλάξει ο νόμος ώστε οι κάτοχοι κυνηγετικών όπλων να υποβάλλονται σε ψυχολογικές εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, ωστόσο δεν έγιναν περαιτέρω ενέργειες. 

Έτσι ανακαλείται μια άδεια οπλοφορίας

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο Αρχηγός Αστυνομίας έχει εξουσία, μετά από την παροχή γραπτής ειδοποίησης σε πρόσωπο στο οποίο εξέδωσε άδεια, να αναστέλλει ή ανακαλεί τέτοια ισχύουσα άδεια, εφόσον δεν πληρούνται πλέον οποιεσδήποτε από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται. Η άδεια κατοχής όπλου θα θεωρείται άκυρη από την ημερομηνία καταδίκης του αδειούχου για οποιοδήποτε από τα αδικήματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, ή σε περίπτωση αποστέρησης του δικαιώματος του αδειούχου για κατοχή ή χρήση πυροβόλου όπλου με διάταγμα του Δικαστηρίου με βάση το άρθρο 44 ή ανάκλησης του πιστοποιητικού εγγραφής του σχετικού με την άδεια πυροβόλου όπλου, σε περίπτωση που ο αδειούχος παύει να είναι ιδιοκτήτης του σχετικού με την άδεια πυροβόλου όπλου, σε περίπτωση θανάτου, σε περίπτωση στέρησης της άδειας κυνηγίου λόγω συσσώρευσης πέντε βαθμών ποινής και σε περίπτωση νόμιμης απαλλαγής από την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων ή σε περίπτωση λήψης αναβολής εκπλήρωσής τους δυνάμει του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου, για λόγους ψυχικής υγείας.

Από το 2017, η Αστυνομία ενημερώνεται άμεσα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της Εισαγγελίας για καταδίκες προσώπων για συγκεκριμένα αδικήματα, ώστε αν κατέχουν άδεια οπλοφορίας, να τους αφαιρεθεί. Επίσης, το άτομο τοποθετείται ως απαγορευμένο πρόσωπο να κατέχει πυροβόλο/ μη πυροβόλο όπλο (σε μαύρη λίστα). 

Ο κατάλογος του BBC

Σε κατάλογο που δημοσίευσε το BBC, πρωταθλήτρια στην κατοχή όπλου είναι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την έρευνα Small Arms Survey, ένα κορυφαίο ερευνητικό πρόγραμμα με έδρα την Ελβετία και αφορούν το 2018. Σύμφωνα με τη λίστα του BBC, στην πρώτη θέση για οπλοκατοχή ανά 100 κατοίκους είναι οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Υεμένη, το Μαυροβούνιο, ο Καναδάς και στη συνέχεια η Κύπρος με 36,4 όπλα ανά 100 κατοίκους, δηλαδή πάνω από ένας στους τρεις κατέχει όπλο. Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι υπό κατοχή, υπάρχει το ζήτημα της επίταξης σε εφεδρεία και γι’ αυτό όλοι οι έφεδροι φέρουν στρατιωτικό τυφέκιο.