Με πλούσιο πρόγραμμα και υψηλούς προσκεκλημένους πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου η τελετή αποφοίτησης της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας για το σχολικό έτος 2021-2022.

Θα μπορούσε να καταγραφεί ως μία από τις πιο σημαδιακές στα 122 χρόνια ιστορίας της Σχολής. Τη σφραγίδα έβαλε η παρουσία του γνωστού Κύπριου επιστήμονα Κύπρου Νικολαΐδη, απόφοιτου του εκπαιδευτηρίου το 1970. Τόσο ο ίδιος στην ομιλία του όσο και οι άνθρωποι της Σχολής που μερίμνησαν να παρουσιάσουν άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς του, και ειδικά μέσα από τη δράση του στα μαθητικά χρόνια, εστίασαν σε βαθιά μηνύματα και ιδέες, όπως το συνεχές κυνήγι των επιδιώξεων στη ζωή, η πάλη για δημοκρατία και ελευθερία, αλλά και η σημασία του «ταξιδιού» μέχρι την επίτευξη ενός στόχου.  

 

 

 

 

 

Η τελετή έλαβε χώρα στον περίβολο του Κτηρίου Νιούχαμ με ώρα έναρξης τις 7.30μ.μ. Το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλία από τον Ιρλανδό διευθυντή του σχολείου, Ντέιβιντ Λάμπον, ενώ τελετάρχης ήταν η βοηθός διευθύντρια Άννα- Μαρία Τελάλη. Τους απόφοιτους παρουσίασε η ακαδημαϊκή επικεφαλής του 7ου έτους, Σιούρα Οικονόμου.

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Δρ Νικολαΐδης μετά από 51 χρόνια στην Αγγλική Σχολή (εικόνες & βίντεο)

Οι απαρχές μίας λαμπρής πορείας

Το πρόγραμμα είδε την κορύφωσή του όταν σε κλίμα συγκίνησης παρουσιάστηκαν σε βίντεο που ετοίμασε η Σχολή εκείνες οι απαρχές που προμήνυαν τη λαμπρή πορεία του επιστήμονα της Ιατρικής του εμβρύου. Οι παρευρισκόμενοι πληροφορήθηκαν για άγνωστες πτυχές της ζωής του, όπως ο επαναστάτης και πεισματάρης νέος, ο ανθρωπιστής, ο δημοκράτης. Κι όλα αυτά με έναυσμα την αναζήτηση στο αρχείο της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» του τόμου «Ιούλιος – Σεπτέμβριος 1969», που περιέχει την πρώτη καταγραφή του ονόματος «Κύπρος Νικολαΐδης» στον Τύπο και συγκεκριμένα με τον ίδιο να καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Αθήνα, κατά την εκδρομή στην Ελλάδα μαθητών της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας.

 

 

Στο βίντεο παρακολουθούσες έναν σημερινό μαθητή της Σχολής να παραλαμβάνει τον βαρύ – στην κυριολεξία αλλά και μεταφορικά – τόμο από τη Μύρνα Παττίχη και να τον μεταφέρει στην Αγγλική Σχολή, εκεί που θα τον δώσει ως «σκυτάλη», στον συμμαθητή του Κύπρου Νικολαΐδη Χριστάκη Παρτασίδη. Ένα έναυσμα συγχρόνως, προκειμένου ο δεύτερος να μοιραστεί μπροστά στον φακό αναμνήσεις από τα σχολικά χρόνια, όταν είχε συμμαθητή τον Κύπρο Νικολαΐδη, αναζητώντας το «έμβρυο» της μεγάλης πορείας του επιστήμονα. Ο κ. Παρτασίδης μίλησε για έναν νέο που έβλεπε πιο μπροστά από την εποχή του, που δεν ικανοποιείτο με τις πραγματικότητες και τα στεγανά που έθεταν οι άλλοι και ήταν ακούραστος μαχητής. Απτό παράδειγμα από τις αφηγήσεις του Παρτασίδη, το γεγονός ότι ο Κύπρος Νικολαΐδης δημιούργησε μαζί με μία ομάδα συμμαθητών του ένα κίνημα στη Σχολή, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί για πρώτη φορά ο μαθητικός σύλλογος με υιοθέτηση δημοκρατικών διαδικασιών στη λειτουργία του, διότι μέχρι τότε οι μεγάλοι σε ηλικία μαθητές κυριαρχούσαν και επιβάλλονταν στους μικρότερους. Στη συνέχεια, και μετά το βίντεο, παραδόθηκε σε κλίμα συγκίνησης ο τόμος του Φιλελευθέρου στον Κύπρο Νικολαϊδη, ως δώρο και έκφραση ευγνωμοσύνης για το έργο του, το οποίο σήμερα κάνει κάθε Κύπριο να νιώθει περήφανο.

 

 

Δρ Νικολαΐδης: Αναζητείστε περιπέτειες, γνώσεις!

Στην ομιλία του ο Δρ Νικολαΐδης εξέφρασε τη χαρά του που βρισκόταν και πάλι στο σχολείο του μετά από 51 χρόνια. Στον πυρήνα του μηνύματός του προς τους μαθητές στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να ακολουθεί κανείς το ένστικτό του και να παλεύει ασταμάτητα για την επίτευξη των στόχων του.  

 

 

 

Στρεφόμενος προς τους αποφοίτους, τόνισε ότι χωρίζονται σε δύο ομάδες: Από τη μια, ορισμένοι από αυτούς γνωρίζουν ποιον δρόμο θα ακολουθήσουν μετά την αποφοίτηση, τι θα σπουδάσουν, σε ποια χώρα και σε ποιο πανεπιστήμιο. Και ότι στο τέλος θα επιστρέψουν στην Κύπρο. Από την άλλη, όπως και ο ίδιος, όταν αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας, υπάρχουν εκείνοι που δεν γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Κάνοντας μια αναδρομή στις σπουδές του στην Ιατρική στο Λονδίνο, Ο Δρ Νικολαΐδης εξομολογήθηκε ότι εύρισκε τα μαθήματα σπουδών ανιαρά, ενώ την ίδια ώρα ενθουσιαζόταν με το να οργανώνει πολιτικές διαδηλώσεις, όπως υπέρ του Νέλσονα Μαντέλα, του ηγέτη της Νότιας Αφρικής, και να συμμετέχει σε πολιτικές συζητήσεις. Όμως, στο «παραπέντε» της αποφοίτησής του από την Ιατρική, έτυχε να παρακολουθήσει μία διάλεξη ενός καθηγητή και τότε αποφάσισε ότι θέλει να αφοσιωθεί στη διάσωση των βρεφών και των μητέρων, και συγκεκριμένα στην Ιατρική του εμβρύου. Καταληκτικά, με τους στίχους από ένα ποίημα που τον εκφράζει, την «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Καβάφη, ο Δρ. Νικολαΐδης παρότρυνε τους απόφοιτους μαθητές:

«Να εύχεστε να ‘ναι μακρύς ο δρόμος, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις! Να ’στε καλά!»

 

 

Φωτογραφίες: Αντώνης Γ. Αντωνίου