Την άρνηση επαγγελματιών υγείας σε κρατικά νοσηλευτήρια αντιμετώπισαν γυναίκες, που απευθύνθηκαν κοντά τους για άμβλωση μέσα στο 2020, γιατί οι γιατροί θεωρούσαν τις αμβλώσεις παράνομες, παρά το ότι νομιμοποιήθηκαν με τροποποίηση του νόμου το 2018, αποκάλυψε χθες η διευθύντρια του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, Μαρία Επαμεινώνδα.

Πρόσθεσε ότι «ο ΟΚΥπΥ αντέδρασε άμεσα στέλνοντας εγκύκλιο σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια να μην «κατευθύνουν» τις γυναίκες προσπαθώντας να τους στερήσουν το δικαίωμα τους αυτό», τόνισε όμως ότι «και σήμερα ακόμα σε κάποιες επαρχίες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν γιατροί που αρνούνται το δικαίωμα αυτό σε γυναίκες».

Η κυρία Επαμεινώνδα μιλούσε στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής αναφορικά με την κατοχύρωση των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων της γυναίκας. Την καταγγελία της ενίσχυσε η αναφορά της εκπροσώπου του ΟΚΥπΥ, Αγνής Σιάλαρου, ότι «κάποιες φορές υπάρχουν αντιστάσεις και από τους δικούς μας γιατρούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πρόσφατα –πρόσθεσε– ομάδα αναισθησιολόγων έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων αρνούνται να χορηγήσουν αναισθητικό σε περιπτώσεις αμβλώσεων κι έπρεπε να καλύψουμε αυτό το κενό με διαφορετικό τρόπο, αφού δεν μπορούμε να τους επιβάλουμε να το κάνουν. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ακολουθείται πέρα από τη νομοθεσία και θεωρούμε πολύ σημαντικό να εισαχθεί ένα τέτοιο πρωτόκολλο που να εφαρμόζεται σε όλα τα νοσηλευτήρια».

Η κυρία Σιάλαρου ανέφερε ότι παρέχεται στα κρατικά νοσηλευτήρια ψυχολογική υποστήριξη εγκύων, όταν τη χρειάζονται, πρόσθεσε όμως ότι με την εισαγωγή τέτοιου πρωτοκόλλου «θα παρέχεται το καλύτερο δυνατό» σε ό,τι αφορά τέτοια υποστήριξη. Στη δική της παρέμβαση η Επίτροπος Ισότητας Ιωσηφίνα Αντωνίου επεσήμανε ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε σε δύο βασικούς πυλώνες όπου υστερούμε, δηλαδή στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και στην επιμόρφωση και ενημέρωση των γυναικών. Πολλές γυναίκες –πρόσθεσε– δεν γνωρίζουν ποια είναι τα δικαιώματά τους από την τροποποίηση της νομοθεσίας το 2018, ούτε γνωρίζουν τους νέους τρόπους αντισύλληψης και δεν έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες».

Η συνεδρία έγινε υπό την προεδρία του αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής βουλευτή ΑΚΕΛ Γιώργου Κουκουμά, στην παρουσία των βουλευτριών ΔΗΣΥ Φωτεινής Τσιρίδου και Ρίτας Σούπερμαν και Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Στη συζήτηση συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Ειρήνη Θεμιστοκλέους από τη Σχολιατρική Υπηρεσία, η Στέλλα Λεοντίου και η Χριστίνα Μιχαήλ από τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες, η Μόνικα Κυριάκου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, η Ουρανία Σχίζα από τη ΓΟΔΗΣΥ, η Ελένη Ευαγόρου από την ΠΟΓΟ και η Νικολέτα Λουκά από τη Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων.

Ανήλικη στα κατεχόμενα για έκτρωση

Η Μαρία Επαμεινώνδα αναφέρθηκε στη σημασία του να παρέχει αυτή τη σημαντική ιατρική υπηρεσία ο κρατικός τομέας, αφού η άμβλωση έχει απαγορευτικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα. Είπε ότι «υπήρξε περίπτωση ανήλικης –και προφανώς υπάρχουν και άλλες– που πήγε στα κατεχόμενα για να λάβει τη φαρμακευτική έκτρωση». Σε σχέση με την αντισύλληψη είπε ότι «στην Κύπρο προσφέρονται μόνο το ανδρικό προφυλακτικό και το αντισυλληπτικό χάπι.

Είναι τραγικό και απαράδεκτο –πρόσθεσε– ότι στα κρατικά νοσηλευτήρια, το coil (ενδομήτριο σπείρωμα – σπιράλ) τοποθετείται μόνο για ιατρικούς λόγους και δεν τοποθετείται ως μέθοδος αντισύλληψης». Σε υπόμνημα του στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η απόφαση του ΟΑΥ για αποζημίωση της άμβλωσης στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, αποκλείει την επιλογή της γυναίκας για διακοπή της εγκυμοσύνης στην περίπτωση που δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες και περιορίζεται στις περιπτώσεις που είναι αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή σεξουαλικής κακοποίησης και δεν έχουν περάσει οι 19 εβδομάδες της κύησης, όπως και στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις ανωμαλίας του εμβρύου και όταν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία της γυναίκας, είτε για σωματική είτε για ψυχική βλάβη, ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης. Δηλώνουμε την απογοήτευσή μας με αυτή την απόφαση, που αντιβαίνει στις αρχές της μη διάκρισης. Σημειώνουμε τη διαφωνία μας με την επίκληση στο αν μια πράξη είναι “ιατρικώς απαραίτητη” ως λόγο στον οποίο στηρίζεται η απόφαση».

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Η άμβλωση στην Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι στις 7 Ιουλίου 2022 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του τόνισε ότι το «δικαίωμα στην άμβλωση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ». Ήταν η αντίδραση της ενωμένης Ευρώπης στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει το δικαίωμα αυτό και ασφαλώς καθορίζει το πλαίσιο όπου πρέπει να κινηθεί και η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως επισημαίνεται στο υπόμνημα του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, οι χώρες της ΕΕ σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, θα πρέπει μεταξύ άλλων «να εγγυηθούν την πρόσβαση σε ασφαλείς, νόμιμες και δωρεάν υπηρεσίες άμβλωσης και σε υπηρεσίες προγεννητικής και μητρικής υγειονομικής περίθαλψης».