Ο εκπαιδευτικός – ερευνητής, Γιάννης Πεγειώτης, γράφει για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Καθώς οι δυο επιθέσεις εναντίον των Ταλιμπάν προβληματίζουν πολλούς αναλυτές και παρατηρητές, η παρουσία των Ταλιμπάν στην εξουσία πέρα από ένα μήνα μορφοποίησε μια πρώτη εικόνα για όσα θα ακολουθούσουν. Πάρα τη φαινομενική εδραίωση ασφαλείας, η οικονομία της χώρας έχει δεχτεί πλήγμα και αν δεν απελευθερωθούν τα 9 δισ. δολάρια τραπεζικά διαθέσιμα, ο λαός θα περάσει πολύ δύσκολο χειμώνα.

Από την άλλη, η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για διατήρηση της αποστολής του διεθνούς οργανισμού στη χώρα, αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη.

Θετική είναι και η ανακοίνωση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ της γραπτής δέσμευσης των Ταλιμπάν σε δύο μνημόνια για προστασία και στήριξη των προγραμμάτων σίτισης του ΟΗΕ και των συνεργαζομένων ανθρωπιστικών αποστόλων καθώς και των προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Η παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων προβληματίζει παρά την πολύ πιο προσεκτική κεντρική πολιτική του καθεστώτος από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας.

Στον τομέα των πληροφοριών οι υπηρεσίες είναι φειδωλές στις δηλώσεις αφού με την επανάληψη πτήσεων συνεχίζουν με προσοχή την μεταφορά συνεργατών τους στην ασφάλεια εκτός Αφγανιστάν. Πληροφορίες άρχισαν να αντλούν οι υπηρεσίες και από τους δημοσιογράφους που έφτασαν με την πρώτη εμπορική πτήση ενώ δημοσιογραφικές αποστολές εισερχόμενες από το Πακιστάν μεταφέρουν την εικόνα από αγροτικές περιοχές.