Όταν ένας υπάλληλος απουσιάζει αδικαιολόγητα από την εργασία του, τότε ο εργοδότης έχει κάθε δικαίωμα να προβεί σε απόλυσή του και σε τέτοια περίπτωση η ενέργειά του είναι απόλυτα νόμιμη. Αυτό προκύπτει από απόφαση του Εφετείου το οποίο επικύρωσε πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών.

Σύμφωνα με τα γεγονότα, ο παραπονούμενος εργαζόταν ως οδηγός ανυψωτικών μηχανημάτων στο λιμάνι Λεμεσού. Η εταιρεία τερμάτισε τις υπηρεσίες του ισχυριζόμενη ότι απουσίαζε αντικανονικά από την εργασία του. Προσέφυγε στο δικαστήριο αλλά το παράπονό του κρίθηκε αβάσιμο και η υπόθεση οδηγήθηκε στο Εφετείο, όπου δεν άλλαξαν τα δεδομένα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύμφωνα με τα γεγονότα, αρχικά ο παραπονούμενος ζήτησε άδεια από την άμεσα προϊστάμενή του λέγοντάς της ότι θα έπρεπε να μεταβεί στο Λονδίνο για να επιδιορθώσει την εκεί ευρισκόμενη οικία του. Το αίτημα απορρίφθηκε λόγω του αυξημένου όγκου εργασίας που υπήρχε εκείνη την περίοδο. 

Ακολούθως υπέβαλε νέο αίτημα υποστηρίζοντας πως έπρεπε να μεταβεί στο Λονδίνο λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε η εγγονή του. Η προϊσταμένη του τον παρέπεμψε στον διευθυντή της εταιρείας.

Υπήρξε παρέμβαση εκπροσώπου της συντεχνίας, αλλά τα δεδομένα δεν άλλαξαν, με αποτέλεσμα ο παραπονούμενος να απουσιάζει από την εργασία του χωρίς την άδεια των εργοδοτών του. Η επιστροφή του τον βρήκε αντιμέτωπο με απόλυση. Το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών έκρινε ότι «επρόκειτο για αυθαίρετη απουσία από την εργασία με τέτοιο τρόπο ώστε, παρά τη μακρόχρονη, χωρίς παραπτώματα, υπηρεσία του, να συνιστούσε σοβαρό παράπτωμα».

Το Εφετείο επικυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση παρέπεμψε στη βασική αρχή, σύμφωνα με την οποία «το ερώτημα αφορά το εύλογο της απόφασης των εργοδοτών να τερματίσουν την εργοδότηση του υπαλλήλου, έχοντας το βάρος να αποδείξουν, επί του ισοζυγίου των πιθανοτήτων, ότι ενήργησαν υπό τις περιστάσεις ως ο λογικός εργοδότης. Το εύλογο της συμπεριφοράς ενός εργοδότη κρίνεται εξ αντικειμένου με μέτρο τον «λογικό εργοδότη». 

Εάν κανένας λογικός εργοδότης δεν θα απέλυε, υπό τέτοιες περιστάσεις, τον εργαζόμενο, τότε πρόκειται για αδικαιολόγητη απόλυση. Εάν όμως ένας λογικός εργοδότης μπορούσε να τον απολύσει, τότε η απόλυση είναι δικαιολογημένη», όπως ήταν στην προκειμένη περίπτωση.

Πηγή: Φιλελευθερος