Στο ίδιο έργο θεατές για άλλη μια φορά οι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής λόγω της άρνησης των ιατροδικαστών να διενεργήσουν νεκροτομές σε ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, επικαλούμενοι αφενός ακαταλληλότητα των νεκροτομείων και αφετέρου τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι οποίες ωστόσο, όπως λέχθηκε στην Επιτροπή Υγείας, πουθενά δεν αναφέρουν ότι η διενέργεια νεκροτομών είναι απαγορευτική λόγω Covid-19.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη η Νομική Υπηρεσία καταχώρησε ποινική υπόθεση εναντίον του ιατροδικαστή Σοφοκλή Σοφοκλέους για παρακοή του διατάγματος του θανατικού ανακριτή για διενέργεια νεκροτομής.

Αφορμή για την εκ νέου συζήτηση του θέματος, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, αποτέλεσε η άρνηση των κυβερνητικών ιατροδικαστών να διενεργήσουν νεκροτομή στη σορό 62χρονου που απεβίωσε από άγνωστη αιτία στις 19 Ιανουαρίου και παραμένει άταφος λόγω του ότι διαγνώστηκε μετά θάνατο θετικός στον κορωνοϊό. Παρά το γεγονός ότι εκδόθηκε διάταγμα δικαστηρίου, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία αρνήθηκε να διενεργήσει τη νεκροτομή, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Υγείας να αναγκαστεί να απευθυνθεί στον ιδιώτη ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό για τη διενέργεια της νεκροτομής, η οποία θα στοιχίσει στο κράτος €3.000 συν ΦΠΑ.

Έξω φρενών οι βουλευτές

Εισηγητής του θέματος που ενεγράφη στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος ήταν ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος έκανε λόγο για παρακοή διατάγματος εκ μέρους των ιατροδικαστών και τόνισε ότι πρέπει επιτέλους η Ιατροδικαστική Υπηρεσία να λειτουργήσει σε καινούρια βάση. Κατηγόρησε επίσης τους ιατροδικαστές ότι αρνούνται να μεταβούν σε άλλη πόλη για τη διενέργεια νεκροτομών, με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται η Αστυνομία να μεταφέρει, υπό ακατάλληλες συνθήκες, τους νεκρούς στη Λευκωσία, με σημαντικό κόστος για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Κώστας Κωνσταντίνου έκανε λόγο για απαράδεκτες συμπεριφορές και κατηγόρησε την Ιατροδικαστική Υπηρεσία ότι ενεργεί ως κράτος εν κράτει. «Αυτή είναι η 5η φορά που απασχολεί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας το θέμα των ιατροδικαστών», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι συμπεριφέρονται ωσάν η Ιατροδικαστική Υπηρεσία να είναι τσιφλίκι τους. Απευθυνόμενος δε προς την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ο κ. Κωνσταντίνου υπέδειξε πως το Υπουργείο έχει επιδείξει απίστευτη ανοχή.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου εξέφρασε θλίψη και οργή και έκανε λόγο για φαινόμενα που δεν τιμούν κανένα. Διερωτήθηκε παράλληλα πως γίνεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται εδώ και μήνες στην πρώτη γραμμή, περιθάλποντας ασθενείς με κορωνοϊό και την ίδια ώρα οι ιατροδικαστές να αρνούνται να κάνουν τη δική τους δουλειά.

Ιδιαίτερα καυστικός στην τοποθέτησή του ήταν και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «όποιος δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του, να πάει σπίτι του».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες και τόνισε ότι θα πρέπει άμεσα και χωρίς ολιγωρία να διορθωθούν τα κενά και οι στρεβλώσεις στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

«Ξαφνιάζομαι που ξαφνιάζεστε», ανέφερε η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά, λέγοντας ότι δυστυχώς υπάρχουν κλειστά αυτιά. «Δεν είναι δυνατόν να συζητούνται τώρα τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες και να προκαλείται τόσο μεγάλη ταλαιπωρία στις οικογένειες των νεκρών», είπε η κα. Κουκουμά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι αυτή η ιστορία με τους ιατροδικαστές κρατά χρόνια και δεν τιμά κανέναν. Απηύθυνε επίσης έκκληση εάν υπάρχουν αιτήματα να συζητηθούν, προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Γιώργος Προκοπίου τόνισε ότι αυτό το θέμα ταλανίζει τον τόπο εδώ και χρόνια, προτού ακόμη κάνει την εμφάνισή του ο κορωνοϊός. «Είμαστε για κλάματα», είπε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους διερωτήθηκε αν τα πρωτόκολλα και ο Όρκος του Ιπποκράτη είναι διαφορετικά στην Κύπρο από ότι στο εξωτερικό, όπου διενεργούνται κανονικά και χωρίς προσκόμματα οι νεκροτομές.

«Έδωσε» στεγνά τον Σοφοκλέους η Γιαννάκη

Στη δική της τοποθέτηση η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη ανέφερε πως το 2015 έγινε πλήρης ανακαίνιση των νεκροτομείων στα Γενικά Νοσοκομεία Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου με κόστος €1,7 εκατομμύρια.

Σε σχέση με την υπόθεση του 62χρονου, η κα. Γιαννάκη ανέφερε ότι ενώ απέστειλε επιστολή στον Διευθυντή της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας με σαφείς οδηγίες για άμεση διενέργειας νεκροτομής, ο Σοφοκλής Σοφοκλέους την ενημέρωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στη νεκροτομή επικαλούμενος λόγους ακαταλληλότητας του νεκροτομείου. Δέον να τονιστεί ότι τις αιτιάσεις του κ. Σοφοκλέους απέρριψαν τόσο οι Λοιμωξιολόγοι όσο και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, επισημαίνοντας ότι με βάση τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ το νεκροτομείο πληροί όλες τις προϋποθέσεις για διενέργεια νεκροτομών σε ύποπτα ή επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid-19.

Η κα. Γιαννάκη ανέφερε εξάλλου πως δεν είναι δυνατόν να εκβιάζεται το Υπουργείο Υγείας από τους ιατροδικαστές για θέματα που έχουν να κάνουν με την εξυπηρέτηση ή το καλώς νοούμενο συμφέρον του πολίτη. «Το κράτος έχει υποχρέωση να υπηρετεί τους πολίτες και όχι να τους ταλαιπωρεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ίδιο τροπάριο από τον ιατροδικαστή Σοφοκλέους

Στη γωνία στριμωγμένος βρέθηκε ο Διευθυντής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο οποίος επέμεινε για άλλη μια φορά ότι δεν είναι δυνατή η διενέργεια νεκροτομών λόγω του κινδύνου διασποράς του ιού.

Ο κ. Σοφοκλέους ανέφερε πως εδώ και χρόνια η Ιατροδικαστική Υπηρεσία ζητά αναβάθμιση των νεκροτομείων και τόνισε πως δεν αρνείται να κάνει νεκροτομές, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα. Προκάλεσε μάλιστα τα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής να επισκεφθούν το νεκροτομείο, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Στις επίμονες ερωτήσεις του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας της Βουλής γιατί αρνείται να μεταβεί στην Πάφο για διενέργεια νεκροτομών ο κ. Σοφοκλέους επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους.

Ποινική υπόθεση για παρακοή διατάγματος δικαστηρίου καταχώρησε η Γ. Εισαγγελία 

Ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε την άμεση διερεύνηση και καταχώρηση ποινικής υπόθεσης από την Αστυνομία σε σχέση με την άρνηση διενέργειας νεκροτομής επί της σορού αποβιώσαντα με Covid-19 από ιατροδικαστή του Δημοσίου, ως και την άρνηση συμμόρφωσής του με το διάταγμα του θανατικού ανακριτή.

Ειδικότερα, η Νομική Υπηρεσία προέβη σε συστάσεις και υποδείξεις προς τους αρμοδίους για την άμεση διενέργεια νεκροτομής και με γνωμάτευση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2021 προς το Υπουργείο Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες που τέθηκαν, τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από το Royal College of Pathologists, οι οποίες επιτρέπουν τη διενέργεια νεκροτομής υπό την προϋπόθεση λήψης των απαραίτητων προστατευτικών μέτρων, συνέστησε συμμόρφωση προς το σχετικό διάταγμα.

Θέση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα είναι ότι αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση ο σεβασμός προς τους νεκρούς και τους συγγενείς τους, η δε επί  μακρόν αδικαιολόγητη καθυστέρηση ταφής νεκρού είναι επιεικώς απαράδεκτή. Επιπρόσθετα, η παρακοή διατάγματος Δικαστηρίου συνιστά καταστρατήγηση βασικής πτυχής του κράτους δικαίου, η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.