Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών θα έχει ο υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος αν και χθες επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, δεν φαίνεται να υιοθετεί τις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών για εξ υπαρχής μελέτη όλων των παραμέτρων του Γενικού Συστήματος Υγείας και της αυτονόμησης των νοσοκομείων.
Κληθείς μάλιστα, να σχολιάσει το γεγονός ότι στους όρους εντολής της μελέτης του Υπουργείου Οικονομικών ζητείται η διερεύνηση γενικά της μεταρρύθμισης στον τομέα της Υγείας, ο Γιώργος Παμπορίδης ξεκαθάρισε ότι όσοι όροι εντολής δεν αφορούν τα οικονομικά του κράτους θα αλλάξουν.
«Σας διαβεβαιώνω ότι εάν υπάρχουν πρόνοιες στη μελέτη που ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες δεν αφορούν στην οικονομική επίπτωση της εφαρμογής του ΓεΣΥ στα οικονομικά του Κράτους, είναι δουλειά μας να τις διορθώσουμε και θα τις διορθώσουμε», είπε ο Γιώργος Παμπορίδης και πρόσθεσε ότι «θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα».
Το γεγονός ότι στους όρους εντολής του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται πρόνοιες που αφορούν ακόμα και την αλλαγή των δύο προτεινόμενων νομοσχεδίων, τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάθεση τους στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, καθώς και θέματα όπως η στελέχωση των αυτόνομων νοσοκομείων, ο τρόπος μεταφοράς των δημοσίων υπαλλήλων στους αυτόνομους οργανισμούς, οι συνεισφορές και συμπληρωμές των δικαιούχων στο ταμείο του Συστήματος, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις αφού επίσημα πλέον εκφράζονται φόβοι για μη εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
«Είναι δικαίωμα του Υπουργείου Οικονομικών να κάνει μελέτες για να γνωρίζει τον αντίκτυπο στα οικονομικά του κράτους από τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας αλλά δεν μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να εμπλέκεται σε θέματα που αφορούν το Υπουργείο Υγείας» ανέφερε μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων, Μάριος Κουλούμας, προσθέτοντας ότι «πρέπει επιτέλους για τα οικονομικά του ΓεΣΥ να δοθεί εξουσία στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και για τα θέματα της αυτονόμησης, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για να δημιουργηθεί ο Αυτόνομος Οργανισμός στου οποίου την αρμοδιότητα θα ανήκουν όλα τα επιμέρους ζητήματα».
«Τα όσα αναφέρονται στους όρους εντολής του Υπουργείου Οικονομικών, είναι λανθασμένα», πρόσθεσε ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών και κατέληξε λέγοντας πως «για το ΓεΣΥ, το κόστος εφαρμογής του και τις συνεισφορές, έχει ήδη γίνει έρευνα και οτιδήποτε άλλο επιχειρείται μπορεί να ερμηνευθεί ως πρόσκομμα για να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση».
Από πλευράς της, στην ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) αναφέρει: «Πραγματικά είναι να διερωτάται ο καθένας από εμάς, αν υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός και προγραμματισμός μεταξύ των αρμοδίων τμημάτων και αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα». Τα όσα ζητούνται από τους μελετητές, εξηγεί η Συντεχνία των Κυβερνητικών Ιατρών, «θέτουν εν αμφιβόλω την επιτυχία του εγχειρήματος» και προσθέτει ότι «οι πειραματισμοί δεν έχουν χώρο» στον τομέα της Υγείας. «Σε άλλες πολιτείες, οι αρμόδιοι θα έπρεπε να λογοδοτήσουν αν ζητούσαν αντίστοιχη έγκριση από τη νομοθετική εξουσία, ενώ ταυτόχρονα παραδέχονται εμμέσως σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα. Τα νοσοκομεία δεν είναι λιμάνια και οι ασθενείς δεν είναι εμπορευματοκιβώτια», καταλήγουν οι γιατροί.
Να υπενθυμίσουμε ότι το αίτημα του Υπουργείου Οικονομικών για αποδέσμευση κονδυλίου €400.000 για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τη Βουλή αφού αρκετά από τα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν εκφράσει την άποψη ότι η διενέργεια νέας μελέτης για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση είναι αχρείαστη.
Στις 28 Φεβρουαρίου συνάντηση στο Προεδρικό
Τα σοβαρά ζητήματα που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως είναι οι συνεισφορές στο ταμείο του ΓεΣΥ, τα εργασιακά της αυτονόμησης αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Υγείας, «θα συζητηθούν στις 28 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό».
Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του στον «Φ» ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών, Μάριος Κουλούμας, προσθέτοντας ότι «η συνάντηση έχει προγραμματιστεί από την Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ, στην οποία συμμετέχουν αρκετοί από τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ αυτών και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων».
Η προτροπή, της Κοινωνικής Συμμαχίας, «τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνησή του όσο και προς τη Βουλή, είναι να προωθηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση και χωρίς άλλα προσκόμματα τα δύο νομοσχέδια στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση, ώστε να μπορέσουμε να αρχίσουμε και τη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας».
Ανεβάζει τους τόνους για πολυασφαλιστικό ο ΣΕΑΚ
Στο μεταξύ και ενώ τα νομοσχέδια για την αυτονόμηση των νοσοκομείων και το Γενικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας τους από τη Βουλή, ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου επαναφέρει, σε υψηλούς τόνους μάλιστα, θέμα πολυασφαλιστικού συστήματος. Ο ΣΕΑΚ, ο οποίος και την περασμένη Παρασκευή εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, επιμένει ότι με την εφαρμογή μονοασφαλιστικού συστήματος Υγείας «καταδικάζονται 200.000 πολίτες, οι οποίοι αυτή τη στιγμή διαθέτουν ιδιωτικά συμβόλαια ασφάλειας για την υγεία τους».
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, Στέφη Δράκου, «για παράδειγμα, με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, μονοασφαλιστικού, οι εργοδότες που σήμερα είναι συμβεβλημένοι με ασφαλιστικές εταιρείες για την ασφάλιση των υπαλλήλων τους, θα σταματήσουν να πληρώνουν τα συμβόλαια αφού δεν θα μπορούν να καταβάλλουν ταυτόχρονα και εισφορές στο ΓεΣΥ. Θα πρέπει να καλυφθούν αυτοί οι εργαζόμενοι». Θα πρέπει, είπε η κ. Δράκου, «ο πολίτης όπως θα έχει το δικαίωμα επιλογής του γιατρού του ή του ιατρικού κέντρου που θα τον περιθάλψει, να έχει και το δικαίωμα επιλογής του οργανισμού, ο οποίος θα τον ασφαλίζει, διότι έτσι σε περίπτωση που δεν είναι ικανοποιημένος θα μπορεί να αλλάξει αυτόν τον ασφαλιστή, με το μονοασφαλιστικό δεν θα του παρέχεται αυτό το δικαίωμα».
Απάντηση στον σύνδεσμο των ασφαλιστικών εταιρειών έδωσε, μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, Μάριος Κουλούμας. Όπως είπε ο κ. Κουλούμας, «εμείς, ως Ομοσπονδία και ως ασθενείς, δεν είμαστε δογματικά ενάντια στο οποιοδήποτε μοντέλο, είτε αυτό είναι μονοασφαλιστικό, ή πολυασφαλιστικό ή μεικτό σύστημα». Εκείνο όμως «που λέμε είναι ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Υγείας έχει ενώπιόν του μελέτες που έχουν γίνει, μεταξύ άλλων, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα και όπως διαπιστώνεται, θα πρέπει να αρχίσουμε με ένα μονοασφαλιστικό ΓεΣΥ, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί. Στην πορεία, όταν θα μπει το νερό στο αυλάκι, θα δούμε κατά πόσο υπάρχουν λόγοι για να μελετήσουμε εκ νέου την αλλαγή ή τη μετεξέλιξη του Συστήματος σε πολυασφαλιστικό ή σε μεικτό».
Γιατί ζητούν μελέτη τώρα;
Οι όροι εντολής του Υπουργείου Οικονομικών, όπως δημοσιοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο από τον «Φ», προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό, αλλά ακόμα πιο μεγάλο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι μάλλον ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε ενημερώσει σωστά τον συνάδελφό του υπουργό Υγείας. Η αντίδραση του κ. Παμπορίδη ήταν από την πρώτη στιγμή η ίδια: Όσοι όροι δεν μας κάνουν τους αλλάζουμε. Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να διερωτάται κανείς, είναι το γιατί το Υπουργείο Οικονομικών ζητεί, μεταξύ άλλων, ακόμα και εισηγήσεις για αλλαγές στα προτεινόμενα νομοσχέδια, τη στιγμή που τα νομοσχέδια έχουν ήδη περάσει από την κατ’ άρθρο συζήτηση στη Βουλή. Και γιατί το Υπουργείο Οικονομικών ζητά να μάθει για τη στελέχωση των νοσοκομείων, τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας έχει ήδη πληρώσει και περιμένει το αποτέλεσμα σχετικής μελέτης από εμπειρογνώμονες;