Αναβάλλουν όλες τις προγραμματισμένες χειρουργικές τους επεμβάσεις για τη Δευτέρα οι γιατροί της “Limassol clinic” και μεταβαίνουν έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας καταγγέλλοντας τον ΟΑΥ για άνιση σε βάρος τους μεταχείριση. Οι περίπου 50 γιατροί οι οποίοι συνεργάζονται στην εν λόγω κλινική της Λεμεσού υποστηρίζουν μάλιστα ότι το ύψος των αποζημιώσεων που λαμβάνουν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους δικαιούχους του ΓεΣΥ δεν αποτελεί κίνητρο για να παραμείνουν εντός του Συστήματος. 

Η σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε επίσημα από την κλινική νωρίς χθες το απόγευμα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» αμέσως ενημερώθηκε και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ο οποίος, αναμενόταν ότι θα έκανε την παρέμβαση του προκειμένου να μεταπείσει τους διαμαρτυρόμενους γιατρούς μέχρι χθες το βράδυ. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη κλινική είχε διαμαρτυρηθεί και το προηγούμενο διάστημα στον Οργανισμό χωρίς ωστόσο να πετύχει αλλαγή των οικονομικών της δεδομένων αφού, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, δόθηκαν μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις από τους εκπροσώπους του ΟΑΥ. 

Συγκεκριμένα και όπως ανέφερε η ανακοίνωση, «ενώ η κλινική μας εξυπηρετεί τους δικαιούχους του ΓεΣΥ, αποζημιώνεται πολύ λιγότερο από άλλες κλινικές της ίδιας κατηγορίας. Ενώ συζητήθηκε επανειλημμένα η άδικη μεταχείριση που έχει η κλινική μας και προφορικά μας είχαν διαβεβαιώσει ότι θα δοθεί λύση στο εν λόγω θέμα, αναγνωρίζοντας ότι είναι δίκαιο το αίτημά μας, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει εκ μέρους τους καμιά απολύτως ενέργεια».

Σε δηλώσεις του εξάλλου και εκπροσωπώντας τους 50 γιατρούς ο διευθυντής της «Limassol Clinic”, γιατρός Γιώργος Μίτας, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «οι αμοιβές που ο ΟΑΥ προσφέρει ανά επέμβαση στην κλινική είναι σχεδόν οι μισές των αμοιβών που έχουν δοθεί σε άλλες κλινικές του ΓεΣΥ». Έδωσε μάλιστα παράδειγμα συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης «για την οποία ορισμένες κλινικές λαμβάνουν περίπου €4.500 ενώ η κλινική μας μόνο €2.300». «Για μια καισαρική τομή τον Ιούλιο, οι γιατροί μας αμείφθηκαν €1.700 ενώ σε άλλη ιδιωτική κλινική καταβλήθηκε ποσό πέραν των €2.000».

Ο ΟΑΥ, πρόσθεσε, «δυστυχώς συνεχίζει να βασίζει την αμοιβή μας στη βάση του κύκλου εργασιών που είχαμε το 2018. Τότε στο νοσηλευτήριο εργαζόμουν εγώ μαζί με άλλους 2 γιατρούς, ενώ τώρα είμαστε άνω των 40 γιατρών από όλες τις ειδικότητες» και υποστήριξε ότι υπήρξε επικοινωνία με τον ΟΑΥ «ο οποίος είναι ενήμερος για τη διαμαρτυρία μας». Πάντως και σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των κλινικών της Λεμεσού γενικά για τα θέματα που αφορούν το Γενικό Σύστημα Υγείας, ενώ οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τον χώρο των γυναικολόγων οι οποίοι μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, κάνουν σκέψεις για εκδήλωση κοινής διαμαρτυρίας στον ΟΑΥ υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα σε συνάρτηση με τις αμοιβές που προσφέρονται πλέον ανά ιατρική πράξη, επηρεάζουν τόσο τη σωστή εξυπηρέτηση των γυναικών της Λεμεσού όσο και την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχονται μέσω του Συστήματος.