Βγήκαν στον αέρα δίνοντας συμβουλεύοντας στους συμμαθητές τους να κάνουν το συντομότερο δυνατό την κατ’ οίκον εργασία τους, ώστε να έχουν επιτέλους ελεύθερο χρόνο, καθώς τους λείπει και τον στερούνται.

Πρόκειται για τους μαθητές της Δ2 τάξης του Α’ Δημοτικού Σχολείου Λακατάμιας, οι οποίοι με τη στήριξη της δασκάλας τους Ροδούλας Σαμψών Σάββα, συμμετείχαν στο Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Μαθητικό  Ραδιόφωνο με μια δική τους εκπομπή με θέμα τις ώρες ξεγνοιασιάς, την πίεση που βιώνουν και από τις εργασίες για το σπίτι και τις άλλες απογευματινές δραστηριότητες, καθώς και το πώς να περάσουν ωραία στο απόγευμά τους. Τα παιδιά, αναφέρθηκαν στα δημοφιλή ηλεκτρονικά παιχνίδια, προτρέποντας όμως γονείς αλλά και συνομηλίκους να βγαίνουν στη φύση, να περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί και να χτίζουν όμορφες αναμνήσεις. Εξάλλου, όπως συμβουλεύουν, κάπου εκεί θα βρουν και την ευτυχία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο μαγαζί του κρατικού μας ραδιοφώνου

«Συχνά ακούω τους μεγάλους να λένε ότι δεν έχουν χρόνο, όμως το ίδιο νιώθω και εγώ», αναφέρει στην εισαγωγή της εκπομπής ένας από τους μαθητές. Ο ελεύθερος χρόνος, όπως τον περιγράφουν τα παιδιά, είναι εκείνος που δεν έχουν κάποια υποχρέωση. Που κάνουν αυτό που επιθυμούν. Παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, κάθονται στον καναπέ, παίζουν ποδόσφαιρο, συναντούν φίλους. Για κάποια παιδιά είναι η βόλτα με το ποδήλατο, το παιχνίδι με τα αδέλφια τους, το να δουν τηλεόραση, να πάνε στα μαγαζιά. «Νιώθω ότι χρειάζομαι χρόνο για να κάνω πράγματα ελεύθερα με τους αγαπημένους μου», λέει κάποιο άλλο.

Το πρόγραμμά τους, υπογραμμίζουν, «είναι πολύ φορτωμένο και ο χρόνος για ξεκούραση πολύ λίγος». Οι μαθητές μοιράστηκαν τις σκέψεις τους και τα συναίσθημα τους. «Εγώ νιώθω άγχος, θλίψη και θυμό επειδή, ενώ με πιέζουν, μου λένε να μην αγχώνομαι», είπε ένα παιδί. Άλλα αναφέρθηκαν στην κατ’ οίκον εργασία, «η οποία αρκετές φορές είναι βαρετή και νιώθω πως δεν μου προσφέρει τίποτα». Περά από τις σχολικές τους υποχρεώσεις, λένε οι μαθητές, είναι επιφορτισμένοι με τα φροντιστηριακά μαθήματα, όπως τα αγγλικά. Επίσης, έχουν πολεμιστές τέχνες, δραστηριότητες αθλητισμού, ζωγραφική, χορό, θέατρο, μουσική. Δράσεις, όπως περιγράφουν τα ίδια, οι οποίες τους αρέσουν, όμως, δεν παύει να τα κουράζουν καθώς απαιτούν προσπάθεια, οργάνωση και πειθαρχία. «Το να παίζω με τον σκύλο μου, όμως, είναι ελεύθερος χρόνος, αφού είναι απλό παιχνίδι. Να ακούς μουσική είναι ελεύθερος χρόνος μιας και χαλαρώνεις».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ευρύ φάσμα προγραμμάτων προστασίας μαθητών στο Διαδίκτυο

Οι οργανωμένες απογευματινές δραστηριότητες, όπως καταλήγει η πλειοψηφία των παιδιών, δεν είναι ελεύθερος χρόνος, ακόμη και αν τις επέλεξαν επειδή τους αρέσουν. Παρ’ όλα αυτά τα πιέζουν και τα κουράζουν.

Αναζητώντας, λοιπόν, το πώς θα αυξήσουν τον ελεύθερο χρόνος τους, οι μαθητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται προγραμματισμό, οργάνωση και συχνή επαναξιολόγηση. «Για να πολλαπλασιάσουμε λοιπόν τον ελεύθερό μας χρόνο, χρειάζεται προγραμματισμός και αυτορρύθμιση. Θα πρέπει να οργανώσουμε τον χρόνο μας έτσι, ώστε να διεκπεραιώνουμε τις υποχρεώσεις μας και να περισσεύει όσο το δυνατό περισσότερος χρόνος. Αυτό θα μειώσει την πίεση και το άγχος μας», συμπεραίνουν και διευκρινίζουν ότι πρέπει να κάνουν την κατ’ οίκον εργασία τους όσο πιο γρήγορα μπορούν «για να έχω το απόγευμα ελεύθερο και να μπορών να επιλέξω πώς να το αξιοποιήσω».

Όμως τα παιδιά εφιστούν την προσοχή. «Ο ελεύθερος χρόνος πρέπει να αξιοποιείται σωστά», λέει ένας μαθητής και προσθέτει άλλος: «Αρκετές φορές παραπονιόμαστε για την έλλειψη ελεύθερου χρόνου αλλά τον σπαταλάμε άσκοπα».

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά και οι βόλτες στη φύση

Μια από τις δημοφιλής επιλογές των παιδιών για τον ελεύθερό τους χρόνο είναι η ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, για τα οποία αναφέρουν τα θετικά και τα αρνητικά. «Ανάπτυξη δεξιοτήτων όπως της συγκέντρωσης, της μνήμης, της αντίληψης. Το παιδί καλείται να επιλύσει κάποια προβλήματα», είπαν και πρόσθεσαν ότι αυξάνει τη  δημιουργικότητα και το αίσθημα συνεργασίας. Ωστόσο, εκφράζουν και επιφυλάξεις. «Όλοι ξεκινάμε για να παίξουμε μισή ωρίτσα και καταλήγουμε να παίζουμε με τις ώρες. Η ανεξέλεγκτη χρήση αλλάζει τη συμπεριφορά και τη διάθεσή μας. Χάνουμε την επαφή με το περιβάλλον και σίγουρα επηρεάζεται και η όρασή μας», είπε ένας μαθητής και πρόσθεσε άλλος: «Άσε και τη σύγκρουση με την οικογένεια. Όλοι πιστεύω πως έχουμε ζήσει ομηρικές συγκρούσεις στο σπίτι μας». Ας παίξουμε ηλεκτρονικά, λοιπόν, αλλά με μέτρο, καταλήγουν.

Η επαφή με τη φύση είναι εκείνο που συστήνουν βασισμένοι στις εμπειρίες τους. «Μια βόλτα στο δάσος, στη θάλασσα, στο γειτονικό οικόπεδο», αυτό πέρα από τη χαρά και τη γαλήνη, τους αναπτύσσει και περιβαλλοντική συνείδηση, λένε τα παιδιά. «Ποιος δεν χαίρεται να παρατηρεί ένα σαλιγκάρι που μόλις έχει βγει από το καβούκι του;», διερωτήθηκε κάποιος. 

Οι μαθητές στην εκπομπή τους μοιράζονται ορισμένα βιώματα από τις εξορμήσεις τους και τολμούν να αναζητήσουν την ευτυχία, αλλά και το πού αυτή κρύβεται. «Στην αγκαλιά της μαμάς μου», αναφέρθηκε μεταξύ των παραδειγμάτων.

«Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, σας αφήνουμε με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Ας δημιουργήσουμε τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε ανάγκη κι ας τον αξιοποιήσουμε όπως εμείς πιστεύουμε καλύτερα για να νιώθουμε ευτυχισμένοι. Είναι στο χέρι μας!».

Μεγάλη χαρά που ακούστηκαν εκτός τάξης

Από την πλευρά της, η δασκάλα τους Ροδούλα Σαμψών Σάββα, σημείωσε στον «Φ» πόσο ωφέλιμη ήταν αυτή η δράση για τα παιδιά, τα οποία επιστράτευσαν την κριτική τους σκέψη, έκαναν έρευνα, προβληματίστηκαν. Στην πολύμηνη προετοιμασία τους για την εκπομπή, διάβασαν λογοτεχνία, άρθρα, παραμύθια, είδαν σκίτσα, χρειάστηκε να γράψουν τις απόψεις τους, να ενημερωθούν για τα πνευματικά δικαιώματα, ετοίμασαν αφίσα. «Ήταν πολύ χαρούμενα που η δουλειά τους θα έβγαινε εκτός της τάξης», κατέληξε.