Η EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και 12 κράτη μέλη, ανάμεσά τους και η Κύπρος, συνεργάζονται για την προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμούς μέσω της εκστρατείας #PlantHealth4Life η οποία αποτελεί μια κοινή πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία των φυτών Με τη συμμετοχή ατόμων από ολόκληρη την ΕΕ, και με το μήνυμα «Διατηρήστε τα φυτά υγιή, προστατεύστε τη ζωή»: όλοι έχουμε το δικό μας σημαντικό ρόλο να παίξουμε, στόχος είναι η δημιουργία μιας συλλογικής αίσθησης ευθύνης για τη διατήρηση της υγείας των φυτών.

Οι μεγάλες πιέσεις που δέχονται τα φυτά

Τα φυτά αποτελούν την κινητήριο δύναμη της ζωής στη Γη: μας παρέχουν τον αέρα που αναπνέουμε και την τροφή μας. Σήμερα, τα φυτά δέχονται μεγάλες πιέσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων όπως το εμπόριο και τα ταξίδια. Οι επιβλαβείς οργανισμοί των φυτών μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστιες οικονομικές και περιβαλλοντικές απώλειες. Για παράδειγμα ο νηματώδης των πεύκων Bursaphelenchus xylophilus ο οποίος εντοπίζεται στην Πορτογαλία και Ισπανία έχει καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις δασικών περιοχών στις χώρες αυτές. Το δε βακτήριο Xylella fastidiosa, κατέστρεψε εκατομμύρια ελαιόδεντρα στην Απουλία της Ιταλίας, ενώ κρούσματα έχουν αναφερθεί και σε αρκετές ακόμα χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η ευαισθητοποίηση των εισαγωγέων και φυτωριούχων από το Τμήμα Γεωργίας και οι συστηματικοί έλεγχοι στις εισαγωγές φυτών, έχουν μέχρι στιγμής αποτρέψει την εισαγωγή του εν λόγω βακτηρίου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όμως, υπάρχουν παραδείγματα επιβλαβών οργανισμών των φυτών που απειλούν το τοπίο και τα οικοσυστήματα της χώρας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν, το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών (Rhynchoforus ferrugineus), το οποίο προξένησε τεράστιες ζημιές στα φοινικόδεντρα σε όλη την χώρα την τελευταία δεκαετία.

Ο «επικίνδυνος» ερασιτέχνης… κηπουρός

Η μεταφορά φυτών από τρίτους προορισμούς και η φύτευσή τους στο σπίτι αποτελεί σύνηθες φαινόμενο, ιδίως για πολλούς ταξιδιώτες, ερασιτέχνες κηπουρούς και αγρότες. Οι τελευταίοι μάλιστα πιστεύουν ότι κάνουν κάτι καλό για τον κήπο τους αγνοώντας τι ισχύει στην πραγματικότητα για τον κίνδυνο που μπορεί να επιφέρουν, ειδικά τα εξωτικά φυτά. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους ερασιτέχνες κηπουρούς οι οποίοι παραγγέλνουν διαδικτυακά φυτά ή σπόρους,  που έχουν ξεχωρίσει και τα θέλουν στο σπίτι τους. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η σωστή ενημέρωση γύρω από το θέμα. Στην ιστοσελίδα της εκστρατείας #PlantHealth4Life μπορείτε να βρείτε υλικό μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ – δελτία τύπου, βίντεο, έτοιμες αναρτήσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλοι μαζί μπορούμε να διασφαλίσουμε ένα πιο υγιές μέλλον για εμάς, τις κοινότητές μας και το περιβάλλον!

Ο ρόλος της EFSA

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε το 2002 για να λειτουργεί ως αμερόληπτη πηγή επιστημονικών συμβουλών για τους υπεύθυνους διαχείρισης κινδύνων και να ενημερώνει σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με την αγροδιατροφική αλυσίδα. Συνεργάζεται με τους  σχετικούς φορείς για την προώθηση της συνοχής των επιστημονικών συμβουλών της ΕΕ και παρέχει την επιστημονική βάση για νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις για την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών από κινδύνους που σχετίζονται με τα τρόφιμα, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση.