Η πρόταση του υπουργού Εργασίας για τη νέα στρατηγική απασχόλησης υπηκόων τρίτων χωρών προσπαθεί να απαντήσει σε δύο βασικά ζητήματα που τέθηκαν από τις συντεχνίες, δηλώνει, στο philenews podcast, η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Το πρώτο, όπως ανέφερε, αφορά το αίτημα για μεγαλύτερη διαφάνεια σε επίπεδο τριμερών επιτροπών και ειδικότερα το αν θα γίνονται όσα πρέπει για να καλυφθούν οι ανάγκες από ντόπιο εργατικό δυναμικό. Παράλληλα, όπως είπε, η επιχείρηση που κάνει την αίτηση θα πρέπει να πληροί τις νομοθεσίες και να εφαρμόζει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Το δεύτερο ζήτημα, πρόσθεσε, αφορά την ανάγκη που είχε τεθεί από τις συντεχνίες για να αξιολογηθούν και να αλλάξουν κάποια κριτήρια, τα οποία, σύμφωνα με τις ίδιες, δημιουργούν δυνατότητες περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και διάβρωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όπως είναι η δυνατότητα αξιοποίησης ενοικιαζόμενων εργαζόμενων.

Όπως είπε, η πρόταση αφήνει δυνατότητες σε αυτά τα ζητήματα για να συζητηθούν, με τις συντεχνίες να θεωρούν ότι πρόκειται για ένα βήμα το οποίο, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα δείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, μπορεί να οδηγήσει εκεί που οι ίδιες θεωρούν ότι πρέπει να φτάσει η στρατηγική.

Δηλαδή, όπως εξήγησε, να καταστεί ένα εργαλείο με το οποίο να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων, χωρίς να είναι μηχανισμός εκμετάλλευσης εργαζομένων από τρίτες χώρες και διάβρωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.